Şansele candidaţilor PNL la alegerile locale parţiale din 11 iunie

Pentru Primăria oraşului Lehliu Gară, liberalii vor merge pe mâna liderului local al partidului, Laurenţiu Bănescu, din iunie 2016 consilier judeţean. Pentru Primăria Unirea, partidul condus de Dan Drăgulin s-a oprit la Aurica Pârlea, cea care-şi tot încearcă norocul din 2008 încoace, fără succes.

Duminică, 11 iunie vor avea loc alegeri locale parţiale pentru ocuparea funcţiei de primar în localităţile Lehliu Gară şi Unirea. Se anunţă o nou dispută electorală între PSD şi PNL, în două localităţi considerate fiefuri ale social – democraţilor. E limpede că cei doi candidaţi susţinuţi de PSD pornesc cu prima şansă. Ambii viceprimari, Ştefania Moga şi respectiv Florian Belu deţin şi funcţiile de primari interimari. Misiunea lor pare ceva mai simplă.

De partea cealaltă, liberalii au decis, în urma unor sondaje de opinie, ceea ce ştia toată lumea. Candidaţii lor sunt Laurenţiu Bănescu, respectiv Aurica Pârlea.

Două încercări, două eşecuri!

Laurenţiu Bănescu nu e la prima încercare la Lehliu Gară. În 2008, a candidat pentru prima oară sub sigla PSD, fiind sprijinit la vremea aceea şi de Ştefania Moga. S-a clasat pe 3, cu un procent de 16,52% (543 de voturi primite), alegerile fiind câştigate după două tururi de Iulian Iacomi (PDL).

Patru ani mai târziu, Bănescu candidează din nou, de data asta fiind susţinut de PDL şi aliaţii săi, PNŢCD şi UNPR din cadrul Alianţei Popular Creştine (APC). O nouă înfrângere, de data asta, Bănescu clasându-se pe 2, (36,12% - 1337 de voturi), tot după Iulian Iacomi, revenit acasă, în PSD.

În 2016, Laurenţiu Bănescu a făcut un pas în spate, liberalii optând pe ultima sută de metri pe consilierul local, doctorul Marin Graure. PNL a pierdut alegerile care au fost câştigate pentru a 3-a oară consecutiv tot de Iulian Iacomi (PSD).

Din 2008, fără succes!

La Unirea, Aurica Pârlea pare să se fi transformat într-un candidat de profesie. În 2008, a pierdut alegerile din postura de primar, fiind învinsă de candidatul PSD, Anghel Olteanu. Bătălia s-a tranşat în turul 2, Olteanu obţinând un procent de 52,21% iar Pârlea, susţinută la vremea aceea de PDL, s-a ales cu un procent de 47,49%.

În 2012, Pârlea intră din nou în competiţie, tot sub sigla PDL, fiind iarăşi învinsă de acelaşi Anghel Olteanu. Candidatul susţinut de PSD a obţinut 960 de voturi iar Pârlea, 601.

În iunie 2016, noul PNL o reactivează pe Pârlea care e preferată de Filipescu în locul Cristinei Sundere, susţinută de Vasile Iliuţă, obţinând 678 de voturi. Insuficiente pentru a se clasa pe primul loc, alegerile fiind câştigate de candidatul susţinut de PSD, Daniel Nica. (879 de voturi – 54,83%). Aurica Pârlea are totuşi o calitate: a fost un candidat consecvent, optând de fiecare dată pentru un partid de dreapta. Măcar n-a fost o traseistă politică!

De ce pornesc liberalii cu şansa a doua

Raportându-ne exclusiv la datele electorale, liberalii sunt creditaţi în aceste alegeri cu şansa a doua.

La Lehliu Gară, astrele sunt cu totul favorabile Ştefaniei Moga. Deputatul Iulian Iacomi, fostul primar care a câştigat consecutiv alegerile din 2008, 2012 şi 2016, este şi liderul local al PSD Lehliu Gară. E clar că va face tot ce-i stă-n putinţă pentru ca Moga să obţină un procent „reconfortant” pe 11 iunie . Cu cât acesta va fi mai mare, cu atât şansele sale de a creşte în ochii şefilor de la Centru vor fi şi mai mari. Cum să aspiri la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Călăraşi dacă tu, ca lider local, pierzi alegerile parţiale în localitatea pe care ai condus-o timp de 8 ani?

Pe de altă parte, de-a lungul timpului, oraşul Lehliu Gară n-a trezit vreun interes aparte din partea liberalilor. Pentru că n-a reuşit să-l convingă pe Iulian Iacomi să intre în PNL, Filipescu s-a mulţumit să obţină cât mai multe voturi din zonă pentru sine atunci când a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Iar la europarlamentarele din 2014 (pe vot politic!)„s-a descurcat” destul de bine. Social – democraţii şi-a aduc aminte perfect de acel episod cenuşiu din istoria recentă a partidului. Altfel spus, Filipescu nu s-a îngrijit să construiască o filială liberală puternică la Lehliu Gară. Ce interes avea?!

Şi la Unirea, lucrurile au stat cam la fel. În 2012, Filipescu a avut o problemă în minus pentru că sub sigla USL a candidat Anghel Olteanu, de la PSD. Care i-a adus voturi pentru ultima sa candidature la preşedinţia Consiliului Judeţean. Ba mai mult, “a folosit-o” şi pe Aurica Pârlea care i-a “deturnat” acestuia voturi importante deşi acestea trebuiau să ajungă exclusive la Stelian Fuia, adversarul direct al lui Filipescu. Iar în 2016, RGF chiar n-a mai avut nici un interes major, întrucât nici n-a candidat iar noul preşedinte al CJ a fost desemnat prin votul consilierilor judeţeni.

În altă ordine de idei, Aurica Pârlea, deşi ocupă funcţia de consilier local, e ruptă de rigorile administraţiei publice locale. Lumea s-a schimbat enorm din 2008 încoace. În plus, nici vârsta n-o ajută prea mult!

Nu în ultimul rând, Laurenţiu Bănescu şi Aurica Pârlea sunt susţinuţi de un partid aflat în opoziţie. Cine mai crede că după ce vor câştiga alegerile, cei doi vor putea da viaţă promisiunilor asumate? De unde bani, mai ales că nu se bucură de susţinere guvernamentală? Banii cei mulţi sunt la Guvern şi nu la Consiliul Judeţean!

Campania pentru parţiale va începe pe 27 mai iar candidaţii vor avea la dispoziţie doar două săptămâni pentru a-şi prezenta proiectele. În mod sigur, impactul va fi scăzut. Alegerile parţiale nu trezesc de regulă aceleaşi emoţii precum cele la termen.

Oraşul Lehliu Gară

2008 / Turul I

 1. Iulian Iacomi (PDL) – 1340 de voturi (40,77%)
 2. Ileana Ion (PNL) – 683 de voturi (20,78%)
 3. Laurenţiu Bănescu (PSD) – 543 de voturi (16,52%)

2012

 1. Iulian Iacomi (PSD – USL) – 2196 de voturi (59,32%)
 2. Laurenţiu Bănescu (PDL – APC) – 1337 de voturi (36,12%)

2016

 1. Iulian Iacomi (PSD) – 2016 voturi (60,61%
 2. Marin Graure (PNL) – 870 de voturi (26,96%)

Comuna Unirea

2008

Turul I

 1. Aurica Pârlea (PDL) – 706 voturi (45,26%)
 2. Anghel Olteanu (PSD) – 685 de voturi (43,91%)

Turul II

 1. Anghel Olteanu (PSD) – 909 voturi (52,21%)
 2. Aurica Pârlea (PDL) – 832 de voturi (47,79%)

2012

 1. Anghel Olteanu (PSD – USL) – 960 de voturi (59,63%)
 2. Aurica Pârlea (PDL – APC) – 601 voturi (37,33%)

2016

 1. Daniel Nica (PSD) – 879 de voturi (54,83%)
 2. Aurica Pârlea (PNL) – 678 de voturi (42,29%)

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.