L-au dat afară pe Iliuţă dar au blocat şi activitatea Consiliului Judeţean

L-au dat afară pe Iliuţă dar au blocat şi activitatea Consiliului Judeţean

Obsesia liberalilor, şi în special a lui Drăgulin şi Filipescu, de a-l îndepărta pe Vasile Iliuţă din funcţia de preşedinte al CJ Călăraşi a dat finalmente roade însă cu consecinţe inimaginabile. Prefectul Marian Stoica, jandarmul de odinioară, a executat cu sfinţenie ordinele venite de la partid, semnând încă de vinerea trecută Ordinul de încetare a mandatului de consilier judeţean şi implicit a celui de preşedinte, al lui Iliuţă. Rezultatul? S-a creat de două zile un blocaj, de toată frumuseţea, la nivelul întregii instituţii!

Astfel sunt puse în pericol o serie de proiecte sau activităţi, inclusiv oportunitatea finanţării unor obiective din fonduri nerambursabile. De ce? Pentru că documentele redactate / emise în baza proiectelor europene nu pot fi semnate decât de preşedintele CJ Călărași. Evident, şi semnarea contractelor e pusă sub semnul întrebării  întrucât nu se mai poate răspunde la clarificările solicitate de evaluatori. Pe scurt, inconştienţă maximă din partea unor politruci, avizi de putere, dispuşi să dea şi foc unei instituţii importante de pe harta administraţiei publice locale, doar ca să-şi conserve interesele politice, de grup.

În ciuda dezastrului creat de Filipescu, Drăgulin şi Stoica, mulţumiţi că şi-au umilit adversarul de moarte, Consiliul Judeţean trebuie să meargă mai departe, având nevoie ca de aer de un nou preşedinte. În mod normal, acesta ar trebui ales, prin votul direct al consilierilor judeţeni, între Marian Dinulescu şi Valentin Barbu, vicepreşedinţi în funcţie. Momentan cei doi pot cel mult să coordoneze activitatea. Nici unul nu are drept de semnătură!

Supus, în weekend, unor presiuni extraordinare de conducerea PNL, Marian Dinulescu a optat pentru…un concediu medical. Altfel spus, a cedat şi nu mai e deloc interesat de o astfel de responsabilitate.

Cea de-a doua “propunere” imediată ar fi Valentin Barbu doar că şansele sale de a fi votat de colegii din Consiliu sunt egale cu zero. Liberalii nu mai sunt în stare să convoace o şedinţă extraordinară în sensul că au nevoie de o treime din numărul total al membrilor (adică 10 voturi), darămite să mai strângă şi numărul minim de voturi, adică 16 pentru a-l pune pe scaunul lui Iliuţă încă de pe-acum pe Barbu.

Şi atunci singura soluţie ar fi convocarea unei şedinţe extraordinare de către PSD şi aliaţii săi iar în urma acesteia, consiliul județean să poată delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier județean care să îndeplinească temporar atribuțiile vicepreședintelui consiliului județean, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției. Dar şi aici apare o problemă care dă deja bătăi de cap juriştilor: alegerea ca vicepreşedinte a unui consilier judeţean poate fi realizată şi în cadrul unei şedinţe extraordinare de plen? Potrivit principiului simetriei, aleşii judeţeni intră în posesia mandatelor, în cadrul unei şedinţe ordinare. Dar având în vedere caracterul excepţional...

Liberalii l-au răpus pe Vasile Iliuţă, deşi ultima bătălia s-a mutat în instanţă, dar au reuşit şi performanţa să pună pe butuci Consiliul Judeţean. Asta înseamnă România lucrului bine făcut!

Ce prevede Codul Administrativ

ARTICOLUL 178 Tipurile de ședințe ale consiliului județean

(1) Consiliul județean se întrunește în ședință ordinară cel puțin o dată pe lună, la convocarea președintelui consiliului județean.

(2) Consiliul județean se poate întruni și în ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar, pentru problemele urgente, care nu pot fi amânate până la următoarea ședință ordinară, la cererea președintelui consiliului județean sau a cel puțin unei treimi din numărul membrilor consiliului, ori, la solicitarea prefectului, adresată președintelui consiliului județean, în cazuri excepționale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, pentru apărarea ordinii și liniștii publice.

ARTICOLUL 192 Exercitarea temporară a atribuțiilor președintelui consiliului județean

(1) În caz de vacanță a funcției de președinte al consiliului județean, de suspendare a mandatului președintelui consiliului județean, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), consiliul județean poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier județean care îndeplinește temporar atribuțiile vicepreședintelui consiliului județean, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției. Pe perioada exercitării funcției de vicepreședinte al consiliului județean, consilierul județean beneficiază de o unică indemnizație lunară egală cu cea a funcției de vicepreședinte al consiliului județean.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.