Marian Cucșa: De ce ALDE susține că la rectificare nu trebuie să fie tăiate fondurile pentru investiții și de ce nu trebuie majorate bugetele pentru servicii?

Marian Cucșa: De ce ALDE susține că la rectificare nu trebuie să fie tăiate fondurile pentru investiții și de ce nu trebuie majorate bugetele pentru servicii?

Vicepreşedintele ALDE, deputatul Marian Cucşa a explicat motivele pentru care formaţiunea pe care o reprezintă nu susţine în urmă rectificării bugetului, tăierea fondurilor pentru investiţii concomitent cu majorarea bugetelor pentru servicii. „Motivele sunt simple și ușor de înțeles pentru toată lumea.

În primul rând, în calitate de parte a Guvernului, ALDE s-a angajat în fața românilor să le reprezente interesele, promovând investițiile și activitatea antreprenorială. În acest sens, nu putem fi de acord cu reducerea sumelor de la investiţii, motiv pentru care am și cerut ministrului de Finanțe identificarea unor soluţii.

În privința serviciilor, discuțiile nu trebuie purtate în acest moment câți bani le mai dăm. De ce? Pentru că în ultimii ani, bugetele serviciilor au tot crescut, însă atunci când vine vorba să acționeze pentru siguranța și protecția cetățenilor vedem cum dau chix cu grație.

Cu toții ne uităm cu stupefacție și indignare la ce se întâmplă la Caracal, la felul în care au acționat servicii de ordine publică ale statului, cărora Guvernul vrea să le dea mai mulți bani.

Nu este admisibil să tăiem sute de milioane de lei de la ministere importante (aici includ transporturile, educația și sănătatea) și în schimb să găsim sute de milioane să dăm pentru serviciile secrete. Eu sper să găsim o înțelegere la cei din PSD, pentru că România nu este un stat militar și nu instituțiile de forță au prioritate atunci când banii sunt mai puțini. Fondurile trebuie să ajungă acolo unde să producă alți bani, adică în infrastructură, în co-finanțarea fondurilor europene, în educație și sănătate.

Și slavă Domnului, serviciile din România beneficiază de sume importante de bani. Într-o analiză a Ziarului Financiar am văzut că în România cheltuielile cu siguranţa şi cu ordinea publică consumă, anual, aproape 6% din bugetul consolidat al statului, dublu faţă de majoritatea statelor din UE. Practic, conform statisticilor europene, doar Bulgaria și Letonia dau mai mult din PIB pentru servicii.

Franţa, spre exemplu, serviciile care asigură ordinea şi siguranţa primesc doar 2,9% din cheltuielile totale ale statului, în timp ce în Germania ponderea este de 3,4%. De asemenea, Danemarca alocă cea mai mică importanţă acestor tipuri de costuri, care sunt în cuantum de numai 1,7% din cheltuielile guvernamentale totale.

Probabil că ministrul de Finanțe ar trebui să se uite și pe statistici atunci când propune în rectificarea dată pe surse sume mai mari pentru servicii. România Curată arăta într-una din analizele sale că bugetul SRI este peste bugetele unor servicii din state mai mari ca România, precum Germania și Franța. Analiza România Curată indica faptul că bugetul SRI este de aproximativ 500 de milioane de euro (în 2018), în vreme ce bugetul BFV din Germania este de 349 de milioane de euro, iar al DGSI din Franța este de 300 de milioane de euro.

Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu poate și nu și-o va asuma. Nu este vreo amenințare la adresa cuiva, însă trebuie să fim realiști atunci când vorbim despre rectificare și să vedem care sunt problemele reale ale românilor.” se arată într-un comunicat de presă.

Sursa www.alde.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.