Şomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile. Ce pot face salariaţii care nu au primit şomajul tehnic

Şomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile. Ce pot face salariaţii care nu au primit şomajul tehnic

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a reamintit saptamana aceasta ca somajul tehnic se va prelungi pana la data de 1 iunie pentru toate domeniile acoperite. Incepand de la 1 iunie 2020, se va mentine sustinerea somajului tehnic numai pentru anumite domenii.

“Somajul tehnic se va prelungi cu siguranta. In prima instanta se va prelungi pana la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite si acum, iar de la 1 iunie doar pentru cateva. E importanta si legea votata in Parlament dar si optiunea pe care Guvernul o avem pe baza studiilor epidemiologice, de a canaliza aceasta masura care totusi este pasiva. Inseamna ca persoana sta acasa, nu lucreaza. Restul economiei va sprijinita in mod activ ca sa-si reia activitatea printr-un pachet de masuri active, adica masuri care sa sprijine revenirea in activitate, entru o perioada de 3 luni in suma fixa. Ne gandim sa acoperim o parte din costul salarial, undeva intre 35%-45%. Dupa 3 luni suma va descreste, pe masura ce companiile reintra in activitate”, a declarat ministrul muncii, pentru Digi24.ro.

Totodata, ministrul Violeta Alexandru a precizat ca exista si unele intarzieri la plata angajatorilor pentru angajati, in ciuda faptului ca s-au facut platile pentru luna martie de catre autoritati. Angajatorul este obligat sa plateasca somajul tehnic in 3 zile de la primirea banilor. “Vreau sa spun ca cea mai mare parte dintre angajatori au virat banii, am mesaje de la oameni. Dar sunt si semnale de la oameni care imi spun ca nu au primit banii, fondurile de somaj aferente lunii martie, si acest lucru este foarte grav”, a explicat ministrul pentru aceeasi sursa.

Violeta Alexandru a declarat, de asemenea, ca salariatii care se confrunta cu astfel de situatii trebuie sa sesizeze urgent inspectoratele teritoriale de munca din judetul in care isi desfasoara activitatea firma respectiva si ca angajatii care nu au primit somajul tehnic aferent lunii martie ar trebui sa depuna de urgenta sesizare la Inspectia Muncii.

Sursa www.legislatiamuncii.manager.ro