MDJ | Cruce Relicvar (sec. X p.Ch.), exponatul lunii octombrie

MDJ | Cruce Relicvar (sec. X p.Ch.), exponatul lunii octombrie

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă propune ca exponat al lunii octombrie, o cruce relicvar.

Piesa, de mari dimensiuni, este considerată unicat printre descoperirile arheologice de la Păcuiul lui Soare dar şi de pe teritoriul Dobrogei. Este deosebită datorită manierei de redare a iconografiei dar şi a dimensiunilor destul de mari (L=70mm, l=57mm, grosime=10mm). Realizată din bronz, prin tehnica turnării în tipar şi gravare, are două elemente de închidere în partea superioară, cea inferioară fiind ruptă. Se mai păstrează 2/3 din avers. Braţele sunt inegale, cu extremităţile uşor evazate. Pe cruce este redată în relief, figura lui Iisus Hristos, cu capul aplecat spre dreapta. Este îmbrăcat în colobium lung până la glezne, faldurile veşmântului fiind redate în linii verticale ondulate, realizate prin gravare. La extremităţile braţului orizontal al relicvarului se distinge Maica Domnului, iar în partea stângă Sf. Ioan Evanghelistul. Prin maniera de redare a scenei Răstignirii şi a simbolurilor asociate, această piesă poate trece drept produs al unui atelier local, fiind încadrată cronologic la sf. sec. al X-lea.

cruce

Acest tip de cruciuliţe se purtau la piept sau agăţate la gât, de unde şi denumirea de cruciuliţe engolpion sau pectorale. În biserica ortodoxă, engolpionul este însemnul înalţilor ierarhi, episcopi, mitropoliţi sau patriarhi.

Ele sunt destinate păstrării unor fragmente din moaştele unor sfinţi sau a bucăţilor din lemnul Sfintei Cruci. Cele mai apropiate analogii pentru această categorie de piese se întâlnesc în Dobrogea de Nord.

Crucea relicvar face parte din expoziţia Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos şi este expusă în cadrul Secţiei Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Judeţean. Programul de vizitare este zilnic, între orele 8- 16.

Muzeograf,

Nedelcu Sorina

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.