R. Paţurcă: Măsurile propuse au scopul să determine o mai bună eficiență și o administrare mai performantă a fondurilor contribuabililor

R. Paţurcă: Măsurile propuse au scopul să determine o mai bună eficiență și o administrare mai performantă a fondurilor contribuabililor

Fondurile din Pilonul II vor putea participa la finanțarea proiectelor strategice de infrastructură în regim parteneriat-public-privat. Banii contribuabililor vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii. “Pilonul II de pensii va fi menținut. Măsurile propuse au scopul să determine o mai bună eficiență și o administrare mai performantă a fondurilor contribuabililor.” a declarat senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă după ce Guvernul a adoptat vineri ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscal.

Membră a Comisiei de buget, finanţe din Senat, Paţurcă a prezentat şi celelate modificări benefice, luate în sprijinul românilor Cetățenii care au contribuit minimum 5 ani vor putea opta pentru retragerea din Pilonul II înainte de pensionare. Fondurile acumulate le vor putea fi transferate, dar se va reține un comision de retragere de 2%. Responsabilizăm, astfel, administratorii de fonduri de pensii. Modificăm comisioanele încasate de administratorii privați, astfel încât să fie aplicate în funcție de rata de rentabilitate a fondului administrat. Administratorii privați care se dovedesc eficienți vor primi un comision mai mare, cei ineficienți, un comision mai mic. Concret, în prezent, pentru anul în curs, la 10 de miliarde de dolari fonduri administrate, 100 de milioane reprezintă comisioanele. Se va recurge astfel la deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei. Nu în cele din urmă se modifică cerințele referitoare la deținerea capitalului social al firmelor care administrează fondurile de pensii astfel încât cei care administrează mai mult de 500 de milioane de euro să dețină cel puțin 10% din suma administrată” a conchis Roxana Paţurcă.

Sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) a fost înfiinţat în anii 2006 - 2007, cu scopul de a consolida sustenabilitatea şi adecvarea sistemului public de pensii la realitatea curentă.

La jumătatea anului 2018, pe Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de pensii aveau deţineri de circa 1,9 miliarde de euro, adică 20% din acţiunile liber tranzacţionate, asigurând 15% din lichiditate. La ora actuală, peste 30 de companii româneşti beneficiază de finanţare graţie implicării Pilonului II, iar instituţiile pieţei au avut de câştigat în tot acest timp, odată cu creşterea calităţii guvernanţei corporative, susţine Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), într-un comunicat de presă.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns, în primul semestru al anului, la un număr total de participanţi de peste 7,1 milioane de români, în timp ce activele nete aflate în administrare au fost de 43,7 miliarde de lei (circa 9,5 miliarde de euro). Activele nete sunt compuse din contribuţiile brute virate, în valoare de 37 miliarde de lei, dar şi din câştigurile nete din investiţii, de 6,7 miliarde de lei (aproape 1,5 miliarde de euro). Numărul fondurilor de pensii s-a redus de la cele 18 aliniate la startul sistemului, la şapte, în prezent.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.