R. Paţurcă: Plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică vizează protejarea consumatorilor casnici și susținerea industriei

R. Paţurcă: Plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică vizează protejarea consumatorilor casnici și susținerea industriei

Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscale, plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică pentru următorii trei ani.

Vor fi protejați consumatorii casnici de energie electrică prin instituirea unui mecanism nou, serviciul universal pentru consumatorii casnici, gândit după modelul coșului casnic, care a mai fost aplicat anterior. Acest instrument implică vânzarea de către producători a unei cantități de energie, pentru consumatorii casnici, la un preț reglementat.

“Nivelul acestui preț și cantitatea de energie ce va fi vândută la preț reglementat vor fi stabilite ulterior, prin reglementari ANRE. Un astfel de mecanism funcționează și în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Italia și Franța. Se discută introducerea lui și în Marea Britanie.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, Roxana Paţurcă, membră a comisiei de buget din Senatul României.

 În ceea ce priveşte gazele naturale, se menține nivelul actual al prețurilor pentru consumatorii casnici, pentru următorii 3 ani care va fi plafonat la nivelul stabilit ca medie a prețului gazelor din producția internă – respectiv 68 lei/MWh – prețul de import și cel de înmagazinare. “Este o măsură de stimulare a industriei, cu impact important pentru economie, având în vedere faptul că în prezent gazele din import reprezintă 10-15%, iar pentru iarna următoare se estimează o creștere de până la 30%.” a continuat senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă.

În opinia sa, “măsurile au fost luate după analize temeinice cu privire la practicile incorecte ale companiilor din domeniu. Iată câteva exemple:

EON Energie România, cu o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de lei, a plătit impozit pe profit 4,4 milioane de lei. Un procent aproximativ 0,8 la mie.

Electrica Furnizare, companie cu o cifră de afaceri de 3,8 miliarde lei, a plătit 3 milioane de lei impozit pe profit. Un procent aproximativ 0,7 la mie.

Complexul Energetic Oltenia, exemplu pozitiv, cu o cifra de afaceri de 2,9 miliarde lei a plătit impozit pe profit de 95 milioane de lei

Hidroelectrica – cu o cifră de afaceri de 3,2 miliarde a plătit impozit pe profit de 24,2 milioane lei, aproximativ 8%.”

Întrebată cât va câştiga statul din aplicarea acestei măsuri ş ice se va întâmpla peste 3 ani, parlamentarul călărăşean a spus “Este o măsură ai cărei scop principal este protejarea consumatorilor casnici și susținerea industriei, ca ramură importantă care contribuie la creșterea economică. Potrivit estimărilor, încasările la buget vor crește pe net cu 1 miliard de lei. Estimările au fost făcute având în vedere faptul că din taxa de 3% vor fi colectați mai mulți bani la buget, însă din aplicarea supraimpozitării și din dividende vor fi colectate mai puține fonduri decât acum, mai ales în condițiile în care coaliția PSD-ALDE a renunțat la proiectul din Parlament de creștere a supraimpozitării.Pe de altă parte, trebuie să privim lucrurile în perspectivă: în următorii 3 ani vor fi puse în funcțiune noi capacități de producție, cee ace înseamnă că riscul ca prețurile la energie să crească este minor.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.