R. Paţurcă: Importanţa proiectului ”Subtraversare dig de apărare împotriva inundațiilor” este covârșitoare pentru locuitorii comunei Borcea

R. Paţurcă: Importanţa proiectului ”Subtraversare dig de apărare împotriva inundațiilor” este covârșitoare pentru locuitorii comunei Borcea

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în judeţul Călăraşi, alături de directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Victor Sandu şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa (ABA), Marilena Stoian. Pe agenda demnitarului s-a aflat prezentarea viitorului obiectiv "Subtraversare dig de apărare împotriva inundaţiilor" din comuna Borcea, iar apoi s-a trecut la inspectarea zonelor în care au fost constituite perdele forestiere pe autostrada A2, în zona judeţului Călăraşi.

Delegaţia condusă de ministrul Ioan Deneş a fost şi în localitatea Dor-Mărunt pentru a vizita herghelia Romsilva, iar după orele prânzului, a inspectat platforma de colectare a gunoiului de grajd constituită pe raza UAT-ului Vâlcelele.

Vizita de lucru s-a încheiat cu întâlnirea ministrului cu primarii de pe raza judeţului Călăraşi, cu reprezentanţi ai ABA Buzău-Ialomiţa şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Călăraşi. În cadrul acestei şedinţe de lucru, Ioan Deneş a prezentat investiţiile derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor în acest judeţ.

Pe parcursul întregii zilei, alături de ministrul Apelor şi Pădurilor s-a aflat şi senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executive al PSD Călăraşi care a postat pe contul personal de Facebook următoarele “Astăzi, 18 aprilie, am avut plăcerea de a primi în județul nostru vizita ministrului Apelor și Pădurilor, domnul Ioan Deneș, care a venit în Călărași însoțit de directorul AN Apele Române, domnul Victor Sandu.

Am fost alături de cei doi oficiali, împreună cu președintele PSD Călărași, domnul Iulian Iacomi, colegii mei parlamentari, dar și de directorii de la Administrația bazinală de apă Buzău – Ialomița.

Scopul principal al prezenței domnului ministru astăzi în județul nostru a fost verificarea stadiului lucrărilor la diferite obiective din Călărași.

Primul obiectiv vizitat a fost locul în care urmează, conform documentației depuse și care va fi aprobată, să fie realizate lucrările la proiectul ”Subtraversare dig de apărare împotriva inundațiilor’’ din comuna Borcea. Importanța acestui proiect este covârșitoare pentru locuitorii din această comună – la fiecare creștere a cotelor apelor apelor Dunării, aproximativ 100 de locuințe se află mereu în pericol de a fi inundate, de multe ori familii întregi fiind nevoite să fie evacuate din cauza acestui fenomen.

Sunt tragedii pe care acum le putem evita datorită veniturilor suplimentare la buget obținute în urma creșterii economice realizate în doi ani consecutiv de către Guvernul PSD, de la preluarea guvernării. Fondurile necesare realizării investiției au fost identificate și alocate, proiectul a fost depus și urmează a fi aprobat.

Valoarea lucrărilor la acest proiect este de 53.000 Euro fără TVA, iar lucrările sunt preconizate a fi finalizate în toamnă.

Dincolo de statistică și cifre, cel mai bucuros de demararea acestui proiect a fost primarul comunei Borcea, Theodor-Aniel Nedelcu, cel care va putea să trasmită o veste extrem de bună cetățenilor comunei a cărui edil este. De asemenea, cu siguranță că cei mai fericiți vor fi locuitorii comunei Borcea, cei care începând din toamnă vor putea uita cum este să ai locuința în fața furiei apelor, cum este să fii inundat sau evacuat din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Veștile bune pentru noi, pentru toți călărășenii, nu se opresc aici. Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat astăzi că la nivelul întregii țări au fost deja aprobate 7 mari proiecte de investiții cu fonduri europene prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), primul care va fi demarat fiind cel dedicat județului Călărași. Proiectul la nivelul județului nostru presupune amenajarea brațului Borcea, fondurile alocate fiind de peste 20 de milioane de Euro.

Un alt obiectiv atins pe parcursul vizitei domnului ministru Ioan Deneș a fost verificarea stadiului lucrărilor de realizare a perdelei forestiere de-a lungul autostrăzii A2. Lucrările care se fac în județul nostru sunt parte dintr-un program mai amplu, ”Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale”, aprobat la nivel național prin OUG 38/2014. Din cauza căderilor de zăpadă însoțite de vânturi puternice, care provoacă depozitarea zăpezii pe partea carosabilă a autostrăzii A2, aceasta de cele mai multe ori devine impracticabilă. Pentru a preveni sau diminua producerea fenomenelor de depozitare a zăpezii pe partea carosabilă a autostrăzilor și drumurilor naționale se realizează acest proiect amplu, care cuprinde și partea de autostradă care trece pe teritoriul județului nostru.

Aceste perdele forestiere își vor dovedi importanța atunci când autostrăzile și drumurile naționale ale României vor fi în continuare practicabile, chiar și în timpul iernilor cu viscol. Conducătorii auto vor evita situațiile în care vor fi blocați ore în șir, în frig, așa cum se întâmpla deseori pe A2, iar numărul situațiilor în care drumurile vor fi închise se vor diminua drastic.

În ultima parte a programului delegației, am vizitat cu toții herghelia Dor Mărunt, o herghelie de tradiție în Călărași, înființată în 1953 și destinată creșterii rasei Trăpaș Românesc, o rasă care are ca aptitudine trapul de viteză. Ulterior am vizitat și platforma de colectare a gunoiului de grajd constituită pe raza UAT-ului Vălcelele, o investiție care face parte dintr-un program mai amplu derulat la nivelul ministerului Apelor și Pădurilor prin care se intenționează diminuarea poluării cu nutrienți din surse agricole a apelor.

Vizita de astăzi s-a încheiat cu prezentarea pe care domnul ministru Ioan Deneș a făcut-o la sediul prefecturii în ceea ce privește investițiile derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor la nivelul județului Călărași.

Îi mulțumim pe această cale domnului ministru pentru că a acceptat invitația pe care i-am făcut-o și pentru că a petrecut întreaga zi de astăzi în județul nostru, ascultând problemele călărășenilor, încercând să identificăm împreună soluții și chiar rezolvând o parte dintre ele.

Îl așteptăm cu orice altă ocazie îi permite programul domniei sale, dar cu siguranță îl așteptăm la finalizarea și recepția lucrărilor la proiectele demarate astăzi!”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.