“PSD va scoate România din cercul vicios al salariilor minime și al subdezvoltării. Este un angajament esențial din programul de guvernare care se concretizează într-o nouă etapă de creștere a salariului minim.” a declarat senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membră a Comisiei de buget, finanţe care a continuat “Critica unora dintre marile concerne prezente în România că majorarea salariului minim de la 1900 de lei 2080 de lei pe lună și la 2350 de lei lunar – pentru cei cu studii superioare - ar afecta negativ afacerile, ignoră convenabil realități acute şi anume. În primul rând, în România este foarte profitabil să faci afaceri. O arată știrile care anunță profituri duble, triple față de UE; Rentabilitatea capitalurilor după plata taxelor este dublă în România – 36,3% - față de UE – 18,4%, potrivit Eurostat. În al doilea rând, în România ponderea profitului în valoarea adăugată este a treia cea mai mare din UE. Adică, direct spus – la noi se lucrează mult, bine și ieftin, dar profiturile mari merg la deținătorul de capital/afacere și într-o măsură mult mai mică la recompensarea forței de muncă. Prin urmare este nu doar necesar ci și deplin sustenabil economic procesul de majorare a salariilor minime și implicit de creștere a puterii de cumpărare, altfel România rămâne condamnată la statutul de țară low-cost.”
Guvernul va aproba în şedinţa de vineri noua majorare a salariului minim pe economie, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministrul a adăugat că, în mod clar, anul viitor vor fi aplicate majorările salariale prevăzute de Legea salarizării unice.
Salariul minim urmează să fie diferenţiat în funcţie de studii, după cum a anunţat, la începutul lunii noiembrie, Olguţa Vasilescu, fostul ministru de resort.
Totodată, aceasta a reiterat că, potrivit Legii salarizării în sectorul bugetar, din 2019 salariile vor creşte cu 25% din diferenţa între ce este acum în plată şi grila din 2022 aferentă fiecărei familii ocupaţionale