PSD | Privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor, motivele reale ale demiterii Avocatului Poporului

PSD | Privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor, motivele reale ale demiterii Avocatului Poporului

Partidul Social Democrat va depune la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind hotărârea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului şi condamnă motivele reale pentru care Coaliţia de guvernare a forţat demiterea cu orice preţ a Avocatului Poporului.

Demersul abuziv iniţiat de Coaliţia de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 - dată până la care Guvernul intenţionează să adopte două ordonanţe de urgenţă privind privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor pentru copii.

Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituţionalitate era absolut necesar ca actuala Coaliţie să preia controlul politic asupra instituţiei Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituţională ordonanţele Guvernului.

Ţinând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a-şi duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma aşa-zisei co-plăţi. Prin această măsură o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile şi spitalele private, în detrimentul cetăţenilor cu venituri mici care nu îşi permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanţă similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curţii Constituţionale.

Tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creşterea alocaţiilor cu 20 de puncte procentuale. Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creştere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliţia a ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru a bloca majorarea alocaţiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în şedinţa de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparţinea doar instituţiei Avocatului Poporului.

PSD se opune încercărilor PNL,USR-PLUS şi UDMR de transformare a României în stat totalitar şi va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei şi tuturor organismelor internaţionale, acest derapaj grav de la normele democratice.

De asemenea, Partidul Social Democrat avertizează că, atunci când va reveni la guvernare, va anula toate actele normative prin care puterea actuală încearcă să destructureze sistemul public de sănătate. La fel, am procedat şi în trecut când guvernarea PSD a redeschis spitalele închise în timpul guvernării PDL. De asemenea, după revenirea la guvernare, PSD va utiliza toate mijloacele legale pentru realizarea unor acţiuni de control asupra celor care au pus la cale această acţiune anti-naţională şi anti-populară.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.