PSD / P. Ţone: Dacă mi se va propune funcţia de vicepreşedinte, n-am încotro. Altfel, nu mă interesează nicio altă funcţie!

PSD / P. Ţone: Dacă mi se va propune funcţia de vicepreşedinte, n-am încotro. Altfel, nu mă interesează nicio altă funcţie!

Liderul PSD Olteniţa, Petre Ţone, a vorbit în interviul acordat mai jos www.arenamedia.ro de scorul obţinut de partidul pe care-l reprezintă la prezidenţiale dar şi de prezentul şi viitorul acestei formaţiuni politice, importante, pe eşichierul politic călărăşean. În opinia sa, la Conferinţa judeţeană de alegeri, actualul preşedinte Iulian Iacomi ar merita să-şi păstreze mandatul datorită rezultatului bun obţinut de social – democraţi într-un judeţ dominat clar de PNL.

 

Domnule primar, alegerile prezidenţiale au fost câştigate, la Olteniţa, în ambele tururi, de candidatul susţinut de dumneavoastră şi PSD. Care credeţi că a fost cheia succesului?

În primul rând, munca desfăşurată zi cu zi. A contat şi faptul că am încercat să dezvoltăm în mod unitar toate cartierele oraşului. În al 3-lea rând, lupta de a aduce investitori în municipiu şi cred că am reuşit şi treaba asta. Cred că toate astea au fost argumente care le-au dat de gândit oamenii. Şi atunci, ei au analizat ce s-a făcut acum, ce s-a făcut în timpul celor două mandate ale primarului precedent. Cred că e o formă de mulţumire a oamenilor faţă de conducerea oraşului. Asta îmi dă încredere pentru 2020. Având în vedere scorul obţinut, asta e concluzia care se impune. La nivel naţional, ştiţi prea bine că rezultatul a fost cu totul altul.

Aţi intrat în opoziţie şi bănuiesc că nu-i o situaţie fericită.La nivelul partidului pe care-l reprezentaţi va avea loc anul viitor, în februarie, o conferinţă judeţeană de alegeri. Cum credeţi că se vor „mişca” lucrurile la nivelul PSD Călăraşi, în perioada următoare?

Cred că şi la nivel judeţean, chit că am pierdut alegerile, se vede o creştere. Am obţinut un număr important de voturi pentru Viorica Dăncilă, într-un judeţ dominat clar de PNL. Cred că începe să se schimbe percepţia şi la nivelul judeţului. Dacă în multe comune peneliste, rezultatul a fost catastrofal, pe judeţ, în schimb, rezultatul e chiar „bunicel”. Locul 13, pe ţară, nu-i puţin lucru! Asta-mi dă mie încredere şi mă face să cred că noi, pesediştii, ar trebui să-l apreciem pe Iulian Iacomi. Pe el şi echipa formată în jurul său. Că vor fi veleitari, că vor fi 3-4 primari care au pierdut voit sa nevoit alegerile, nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, care se vor grupa într-un alt pol de putere ca să susţină pe altcineva crezând că vor pune mâna pe partid, e posibil...Dar nu văd, totuşi, să aibă şi şanse de succes.

Deci sugeraţi ideea că Iulian Iacomi ar fi îndreptăţit să-şi continue mandatul.

Asta-i părerea mea! Rezultatele sunt de partea lui. Repet, locul 13 la nivel naţional. Asta ar însemna locul 8, pe ţară, în clasamentul întocmit cu judeţele în care am pierdut alegerile.

Aminteaţi mai devreme de veleitari, pol de putere. Câte sunt aceştia?

Cred că e un singur pol format din colegi care vor să vină la conducerea partidului. Însă polul majoritar, de 80-90%, este format în jurul lui Iacomi.

aldis

Veţi candida pentru o funcţie în partid?

Nu. Eu am afirmat întotdeauna că am multă treabă de făcut la Olteniţa. Funcţia de vicepreşedinte, despre care domnul Tărăcilă spunea cândva că revine preşedintelui filialei municipale PSD Olteniţa, am acceptat-o. Însă nu mă încântă ceva mai mult. Am refuzat, de-a lungul timpului, inclusiv funcţia de primvicepreşedinte.

Altfel, aş vrea să mai adaug că Iacomi chiar are oameni buni în jur. Trebuie doar să aibă grijă de ei. De pildă, unul dintre aceştia este Marius Dulce dar care, nu ştiu de ce, pare că e puţin marginalizat. Eu îl văd candidat la Primăria Călăraşi cu şanse reale. E un pesedist convins, un profesionist foarte bun. Din păcate marginalizarea asta de care vorbeam, l-a făcut, cred eu, să nu mai aibă aplombul necesar faţă de organizaţia din Călăraşi. Noi am pierdut acolo, la un scor puţin cam drastic. Şi nu mă aşteptam la aşa ceva!

Adică speraţi ca diferenţa de voturi faţă de PNL să fie mai mică...

Mult mai mică!

Revenind, nu veţi candida pentru nicio funcţie?

Nu. Dacă mi se va propune funcţia de vicepreşedinte, n-am încotro. Altfel, nu mă interesează nicio altă funcţie.

Credeţi că partidul mai are resurse să-şi revină şi să facă o figură şi mai frumoasă la localele de anul viitor?

Eu cred că da! Dacă aţi observat, sunt câteva primării peneliste unde am câştigat. De exemplu, la Chirnogi, avem un viceprimar foarte capabil care a câştigat în ambele tururi. Deci, îmi dă speranţe. Şi mai sunt şi alte primării PNL, unde am obţinute rezultate pozitive.

Mai aveţi timp să identificaţi acei candidaţi capabili să se bată cu şanse reale cu cei 37 de primari PNL?

Asta ar trebui s-o facă „judeţul”. Deşi or să spună unii că mă laud, în colegiul 5, de care răspund, am obţinut, per total, un scor pozitiv. Voturile suplimentare au venit de la Olteniţa şi Chirnogi, reuşind astfel să fim destul de aproape de primăriile PNL-ului. Totuşi, identificarea candidaţilor buni este sarcina lui Iacomi şi a celor din jurul său.

Credeţi că e nevoie de o reconstrucţie a partidului?

În ce sens?

În sensul în care, anul viitor, vor avea loc două tipuri de alegeri, extrem de importante şi probabil că ar trebui serios primenită şi garnitura de candidaţi propuşi pentru Primării...

Probabil că da. Acolo, unde de mulţi ani pierdem la scoruri catastrofale, nu au fost aleşi cei mai buni oameni. Se cuvine să ne uităm cu atenţie, să vedem ce s-a întâmplat. Nu pot să înţeleg cum de am pierdut la Roseţi. Sau la Sohatu, acolo pe linie, de fapt: şi la europarlamentare dar şi la prezidenţiale. E greu de acceptat aşa ceva. Cum să pierzi la Unirea? Acolo conducerea primăriei a fost asigurată de mulţi ani de primari PSD.

Sunt derapaje care...

Sunt! Şi trebuie văzut de ce. Acesta e de fapt rolul primordial al conducerii organizaţiei judeţene.

Spuneaţi ceva mai devreme de existenţa a doi poli în partid. În perspectiva alegerilor interne, iese ceva bun din această bătălie?

Dacă bătălia e dusă cu argumente serioase, cu bună credinţă, apelând la un dialog sincer şi constructiv, n-are cum să nu iasă ceva bun. Dar dacă e dusă cu intenţia de a-l faulta pe unul sau de a-l şicana pe celălalt, nu duce la nimic bun. Ne vom diviza în continuare.

O ultimă întrebare. Credeţi că există trădători în partid?

Nu există partid care să nu aibă şi asemenea specimene!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.