Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat ca bugetul european să fie adaptat condiţiilor de război şi noilor provocări, în intervenţia pe care a avut-o în cadrul Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European, din această săptămână, în calitatea sa de raportor alternativ pentru bugetul european.
"Nu putem avea un buget normal în aceste vremuri de mari provocări, avem nevoie de un buget adaptat nevoilor actuale, putem spune că avem nevoie de un buget de război fiindcă ne confruntăm cu mari greutăţi. Războiul din Ucraina, cu consecinţele sale, se reflectă şi în rectificările bugetare efectuate de Comisie pe parcursul anului, schimbând aspecte agreate anterior. În acelaşi timp, toate aceste lucruri au un impact important asupra cetăţenilor europeni şi nivelului lor de trai şi trebuie să avem un buget european care să răspundă acestor nevoi", a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete.
Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat importanţa flexibilizării şi dimensionării răspunsului european, astfel încât provocările actuale să fie gestionate într-o manieră corespunzătoare.
"Este limpede pentru noi faptul că trebuie să fim foarte clari cu privire la modul în care răspundem consecinţelor războiului, în interiorul frontierelor noastre şi în afara lor, sprijinind, desigur, grupurile dezavantajate, vârstnicii, agricultura, IMM-urile, educaţia, asistenţa umanitară, investiţiile în energie, iar pentru asta trebuie să acţionăm într-un ritm mai alert cu privire la acele priorităţi cheie pe care le avem toţi aici, în Parlamentul European, dar trebuie să fim şi mai fermi şi să cerem Comisiei să asigure punerea lor în aplicare pentru ca oamenii să se simtă protejaţi", a evidenţiat europarlamentarul Victor Negrescu.
Totodată, eurodeputatul român a solicitat fonduri suplimentare care să reflecte noile priorităţi stabilite de statele membre, precum şi o mai mare implicare a Parlamentului European în acest proces.
"Trebuie să punem în aplicare bugetul european pentru exerciţiul financiar 2021-2027 în toată Uniunea Europeană, fiindcă unele state membre nu au primit niciun ban din acest cadru financiar care trebuia să înceapă deja de anul trecut şi nu a început. Dacă vrem să menţinem coeziunea, să facem faţă provocărilor, trebuie să facem asta.
Dacă statele membre stabilesc noi priorităţi, trebuie să ofere resurse şi, în acelaşi timp, trebuie să integrăm resurse suplimentare în bugetul european pentru aceste noi priorităţi, iar acest lucru să se facă într-un mod transparent şi care să poată fi controlat de cetăţeni, adică de Parlamentul European. Nu putem să avem programe europene pe care nu le putem monitoriza. Avem nevoie de toate aceste lucruri fiindcă este vorba despre banii contribuabililor şi trebuie să ne asigurăm că sunt folosiţi cum trebuie, iar comisia noastră, cu precădere, şi Parlamentul European, joacă un rol foarte important în acest sens", a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.
Parlamentarii europeni din Comisia pentru Bugete au solicitat în mod repetat, în ultimele săptămâni, revizuirea cadrului financiar multianual, pentru a asigura un răspuns colectiv coordonat şi puternic la consecinţele sociale şi financiare ale crizei pe care o traversează în prezent Uniunea Europeană.