PSD | Dan Nica solicită Comisiei Europene să adopte măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor la energie

PSD | Dan Nica solicită Comisiei Europene să adopte măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor la energie

Eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, cere, într-o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor la energie. Apelul social-democratului vine în contextul în care Comisia Europeană va adopta, săptămâna viitoare, un Plan de acțiune pentru pregătirea de iarnă.

“Întreruperea fără precedent a aprovizionării cu gaze, combinată cu creșterile record ale prețurilor la energie, pot duce UE la un impact social și economic devastator în această iarnă. Vremurile excepționale pe care le trăim necesită măsuri de urgență, în care Uniunea trebuie să acționeze rapid și să fie mai unită ca niciodată. Planul de acțiune pentru iarnă are nevoie de soluții pentru atenuarea costului crizei pentru consumatori, dar pentru a fi eficient, ar trebui să includă și măsuri de urgență pentru abordarea prețurilor la energie. Solicit Comisiei Europene să acționeze ferm împotriva acțiunilor speculative, prin impozitarea profiturilor extraordinare“, a declarat liderul europarlamentarilor PSD.

Dan Nica a solicitat ca Planul de acțiune pentru pregătirea pentru iarnă să includă următoarele măsuri: reducerea decalajului dintre prețurile de achiziție ale gazelor naturale și prețurile pieței en gros; limitarea numărului de intermediari între producători și cumpărători; extinderea domeniului de aplicare a regimului de limite la produse energetice si alimente; decuplarea prețurilor gazelor naturale de la prețurile energiei electrice.

„Având în vedere sensibilitatea deciziilor care vor fi luate, pentru a avea succes, Planul necesită ca toate instituțiile UE să fie implicate, inclusiv Parlamentul European, în condițiile în care planul vizează implementarea prevederilor ce decurg din Reglementarea Securității Aprovizionării cu Gaze, tratate în cadrul procedurii legislative ordinare. Parlamentul European lucrează deja cu viteză maximă pentru adoptarea propunerii legislative RepowerEU si a demonstrat că are capacitatea de a lucra responsabil, în procedură de urgență, în cazul propunerii legislative privind stocarea gazelor. Parlamentul European și Grupul S&D vor fi întotdeauna parteneri deschiși și de încredere și sper ca PE să fie pe deplin implicat în procesul decizional”, a subliniat Dan Nica în apelul adresat președintei Comisiei Europene.

Inițiativa europarlamentarului PSD este susținută de toți liderii social-democrați din Comisia de Energie și Industrii a Parlamentului European.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.