PSD / C. Pandea: Guvernul nu a diminuat în niciun fel contribuțiile în Pilonul II

C. Pandea Guvern 2

În spaţiul public s-a iscat o întreagă tevatură pe marginea unui subiect sensibil, speculat destul de “zgomotos” de Opoziţie: Pilonul II de pensii.

“Guvernul nu a diminuat în niciun fel contribuțiile în Pilonul II” susţine liderul PSD Călăraşi, Ciprian Pandea care a mai adăugat că “Diminuarea sumelor din Pilonul II este rezultatul încasării mai scăzute a contribuțiilor în Pilonul I din două motive: mai mulți operatori economici încă nu au modificat contractele de muncă în REVISAL, iar unele categorii de venituri au fost scutite de plata contribuțiilor sociale. Diminuarea sumelor virate din pilonul I în pilonul II de 5,1% din 3,75% din contribuțiile pentru pensii este proporțională cu creșterea salariului brut și implicit a valorii contribuțiilor sociale în urma măsurii de transfer de  contribuții de la angajator la salariat. Astfel, în mod normal, dacă toți angajatorii ar fi majorat salariile brute angajaților în mod corespunzător (ceea ce nu ar fi crescut sarcina angajatorului întrucât obligațiile acestuia s-au diminuat), atunci sumele virate din Pilonul I în Pilonul II nu ar fi trebuit să scadă ca valoare, față de anii anterior. De asemenea, pentru o persoană care are un salariu obișnuit și are și venituri din activități independente (ex. drepturi de proprietate intelectuală), pentru această din urmă sursă de venit nu mai plătește contribuții sociale. Aceste motive conduc o diminuare a contribuțiilor virate în Pilonul I și implicit o scădere sumelor virate de aici mai departe în Pilonul II.”

 

Noua variantă a Pilonului II de pensii, cea în care acesta va deveni opţional, va fi prezentată în iunie. Premierul spune că aceasta este prioritatea Guvernului pentru perioada următoare, în timp ce ministrul Finanţelor se angajează că statul va administra banii cel puţin la fel de bine ca firmele private.

„E un ban la mijloc, eşti obligat să-l cheltui la fel de eficient sau chiar mai eficient decât o face un privat, pentru că acolo sunt banii contribuabililor. (Eficient în mediul de business înseamnă profit. Asta vreţi să faceţi?) Noi cum putem să aducem, să dăm un randament, să fim mai atractivi pentru ca ceilalţi să opteze între cele două zone public şi privat? Nu. Vom folosi toate căile legale, normale şi de bun-simţ pe care o economie normală le poate folosi, astfel încât şi în zona de pensii să creăm acea concurenţă constructivă ca oamenii să poată alege ce e mai bine pentru ei”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, la Digi24.

 

„Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonul II e una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II. Pentru a face asta, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministru.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.