PSD | C. Bîrcă: Consultarea publicului - obligaţia autorităţilor!

PSD | C. Bîrcă: Consultarea publicului - obligaţia autorităţilor!

Deputatul PSD de Călărași Constantin Bîrcă a susținut pe 30 iunie în plenul ședinței Camerei Deputaților declarația politică intitulată "Consultarea publicului - obligaţia autorităţilor!". Iată mai jos conținutul integral al acestei declarații:

„Prezenta declaraţie mi-a fost sugerată de recentul sondaj INSCOP "Neîncrederea publică - Vest versus Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false".

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 1 - 15 iunie, pe un eşantion de 1500 de persoane.

Acesta este împărţit în trei capitole, cel de-al doilea fiind dedicat măsurării disponibilităţii românilor de a vota un partid naţionalist, precum şi a aderenţei pe care o au o serie de elemente de agendă eurosceptică şi naţionalistă.

Un procent semnificativ al celor consultaţi arată că aproape 60% dintre români ar vota un partid care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională.

Potrivit aceloraşi date, aproximativ două treimi din respondenţi nu ar mai susţine o astfel de formaţiune, dacă ea ar promova ieşirea României din Uniunea Europeană, apropierea de Rusia sau restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.

Este important de subliniat faptul că abordarea naţionalist - populistă reprezintă un fenomen în creştere în Uniunea Europeană pentru guverne precum cele ale Italiei, Poloniei sau Ungariei. De asemenea, este de remarcat o ascensiune a euroscepticilor în Franţa, Austria sau Spania, ceea ce nu face decât să fragilizeze construcţia europeană.

Pentru ţara noastră, cercetarea sociologică arată că două treimi dintre adepţii apărării intereselor naţionale cred că ieşirea României din Uniunea Europeană ar afecta interesele naţionale ale ţării.

Un fapt este cert - majoritatea românilor consideră că, dacă restul ţărilor europene îşi urmăresc şi propriile interese naţionale, este legitim ca şi românii să îşi dorească acelaşi lucru pentru ţara lor.

Aceasta demonstrează că există o percepţie clară a faptului că ieşirea din UE ar afecta interesele naţionale şi că dezvoltarea economică a ţării are oportunităţi esenţiale în interiorul Uniunii.

Cifrele sunt semnificative - 62,9% dintre respondenţi au apreciat că, în viitor, România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în interiorul Uniunii Europene, în timp ce numai 27% au considerat că România s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar fi în afara UE.

Referitor la problematica intereselor naţionale ale României, 32,6% au indicat dezvoltarea economiei; 24% - întărirea rolului României în UE; 11,9% - dezvoltarea infrastructurii de transport; 7,7% - protejarea grupurilor de populaţie vulnerabile.

Acestea sunt doar câteva elemente ale dialogului cu publicul.

Rezultatele consultării reprezintă un barometru demn de luat în considerare permanent şi nu doar o dată la 4 ani.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.