Orban anunță desființarea FDI. R. Paţurcă: Anunțul lui Orban lovește în plin primarii PNL!

Orban anunță desființarea FDI. R. Paţurcă: Anunțul lui Orban lovește în plin primarii PNL!

Ludovic Orban, deşi nu s-a instalat încă la Palatul Victoriei, are toate şansele să intre în conflict direct cu primarii PNL şi de la celelalte partide care au depus proiecte pentru a fi finanţate din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Luni, Orban a cerut primarilor „să uite de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru că nu există nicio raţiune pentru a dezvolta un astfel de program de finanţare”

Senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi în contrazice pe premierul desemnat susţinând că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are două avantaje majore spre deosebire de PNDL. „În primul rând oferă posibilitatea comunităților mici, cu resurse financiare puține, să acceseze finanțarea pentru investiții la nivel local. Spre deosebire de PNDL, unde e necesar ca autoritatea locală să facă plățile din fondurile proprii urmând să fie decontate de la Guvern (deci e nevoie ca autoritatea locală să aibă sumele în cont sau să facă împrumuturi), în cazul FDI, autoritatea locală poate solicita un avans de 15% din valoarea finanțării (dar nu mai mult de valoare care urmează să fie finanțată în anul în care se face solicitarea). După ce folosește primele 10 puncte procentual din acest avans, autoritatea locală poate solicita decontarea plăților, bani pe care îi va folosi pentru următoarele plăți și tot așa până la finalizare investiției. În al doilea rând, prin FDI se pot finanța lucrări din alte proiecte rămase neexecutate din lipsă de finanțare. În cadrul FDI se pot depune proiecte distincte pentru lucrări rămase neexecutate în alte proiecte de investiții, care în cursul derulării și-au epuizat finanțare estimată inițial. În acest moment sunt sute de astfel de lucrări neexcutate și abandonate, care vizează construcţia de şcoli, de grădiniţe, de sisteme de alimetare cu apă şi de îndiguire, de sisteme de canalizare şi de gaze.” a declarat pentru www.arenamedia.ro Paţurcă.

În opinia sa, „Programele derulate prin FDI nu au ţinut cont de culoarea politică a primarilor, aplicându-se principiul primul venit, primul servit, existând chiar obiecții din partea unor primari PSD, că omologii lor de la PNL au primit mai mulți bani prin acest program. Prin urmare, anunțul lui Orban lovește în plin primarii PNL care deja au primit un avans pentru investițiile derulate (ce riscă astfel să fie întrerupte) sau care au depus proiecte în acest program.”

La începutul lunii octombrie, premierul Dăncilă a declarat că pentru FDI au fost selectate deja 500 de proiecte cu o valoare totală de 6 miliarde de lei iar selecţia va continua până la atingerea pragului de 10 miliarde lei în acest an.

Proiectele finanţate prin FDI vizează în principal infrastructura de transport rutier, crearea şi extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaze naturale, construcţia / modernizareade şcoli şi grădiniţe. FDI este cel mai accesibil program guvernamental pentru proiecte locale, comunele şi oraşele beneficiind de finanţare rapidă, nemaifiind necesară cofinanţarea din bugetul local.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.