R. Paţurcă: Ce nu știe Orban este că guvernul Dăncilă nu doar că este legitim să majoreze salariul minim, ci și, îndreptățit, legal

R. Paţurcă: Ce nu știe Orban este că guvernul Dăncilă nu doar că este legitim să majoreze salariul minim, ci și, îndreptățit, legal

Premierul desemnat al României, Ludovic Orban și PNL-ul nu doar că vor să taie salariul minim, cu efecte devastatoare pentru economie, dar vor să împiedice și guvernul PSD să-l majoreze. “Orice fixare a salariului minim pe criteria subiective riscă să afecteze întregul mediu de afaceri. Îi somez să nu adopte nicio hotărâre. Nu au nicio capacitate să adopte o astfel de hotărâre. Dacxă totuşi vor vrea să adopte o astfel de hotărâre de govern o vom modifica” a spus Orban.

Declaraţia lui Orban a produs rumoare în PSD. Preşedintele executiv al organizaţiei judeţene PSD Călăraşi, senatoarea Roxana Paţurcă a reacţionat susţinând “E ridicol cum liderul unui partid cu doar jumătate din parlamentarii pe care-i are PSD și care se chinuie să încropească susținerea necesară pentru a-și trece guvernul acuză habarnist că nu e legitim ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să majoreze salariul minim. Ludovic Orban a ratat o bună ocazie să tacă pe tema legitimității. Încearcă să vină la guvernarea țării fără să fi câștigat alegerile. Partidul său, PNL, cu numai 20% dintre voturile românilor, prin conjuncturi oportuniste, vrea să guverneze, în locul unui partid care a obținut 46% la parlamentare. Acum Orban este pe cale să eșueze în a-și asigura sprijinul parlamentar minim pentru învestirea guvernului. Așa că termenul legitimitate este ilegitim rostit de Orban.”

Paţurcă a subliniat că Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilăî este pe deplin îndreptăţit să procedure la majorarea salariului minim respectând întrutotul prevederile Codului Muncii: “Ce nu știe Orban sau se face că nu știe, este că guvernul Dăncilă nu doar că este legitim să majoreze salariul minim, ci și deplin îndreptățit legal, potrivit Codului Muncii. Art. 164 care spune clar că “stabilirea şi calcularea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzator programului normal de muncă, se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.”

Astfel de la 1 Ianuarie 2020 salariul minim net va fi de 1363 de lei, cu 55% mai mare față de 878 de lei, cât era atunci când PSD a preluat guvernarea.

Pentru cei cu studii superioare și 1 an vechime salariul minim net va ajunge la 1563 de lei. Beneficiari direcți vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajați cu studii superioare și cel puțin 1 an vechime.

“Desființarea salariului minim așa cum intenționează PNL-Orban ar bulversa total nu doar sistemul de salarizare – pentru că salariul minim este etalonul în funcție, se face ierarhizarea salariilor – ci ar face inaplicabile multe prevederi legale privind  acordarea unor subvenții, ajutoare sociale ori amenzile de circulație. Orban sau PNL fac dovada habarnismului lor. Legea salarizării, în vigoare acum, e corelata cu salariul minim, care trebuie să ajungă la 2500 de lei brut până in 2021. Dacă elimină salariul minim sabotează legea salarizării unitare. În loc să umble cu tăieri sau eliminări, Orban ar trebui măcar să fie capabil să facă măcar 10% din ce a realizat guvernarea PSD. Și tot Orban ar trebui să afle că, din toate țările din lume, 195 la număr, doar în 9 nu există salariu minim. Iar din Uniunea Europeană, România încă are al treilea cel mai mic nivel al salariului minim, dar și cel mai mare nivel al emigrației forței de muncă. Creșterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei și reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate.” a conchis viceliderul senatorilor, Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.