M. Nuţu: Estimăm ca la finele lunii iunie, maxim iulie să se semneze proiectul!

M. Nuţu: Estimăm ca la finele lunii iunie, maxim iulie să se semneze proiectul!

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Călărași și Ialomița, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020 va fi semnat cel mai târziu în cursul lunii iulie, a dat asigurări directorul executiv tehnic al SC Ecoaqua SA Călăraşi, Marcel Nuţu.

„Proiectul se apropie de final pentru semnare. Estimăm ca la finele lunii iunie, maxm iulie o să se semneze! S-a mai întârziat un pic pentru că am mai avut câţiva membri din asociaţie (n.r. ADI Ecoaqua) care au ieşit, în speţă localitatea Ion Roată din judeţul Ialomiţa şi a trebuit să se refacă SF-ul, cu calcule, cu suportabilitate, etc. Şi colateral, să zic aşa, localitatea Bărbuleşti de lângă Urziceni care era pe o asociere cu societatea de furnizare a apei din Voluntari. Au ieşit de la ei din asociaţie şi automat a trebuit să redimensionăm staţia de epurare de la Urziceni. Alte sume, alte calcule, alt SF. Şi de aici a rezultat o altă întârziere.”, a declarat joi Nuţu care a precizat că valoarea totală a proiectului este de 250 – 270 de milioane de euro iar cofinanţarea de 6%. „Proiectul ar fi în jur de 250-270 de milioane de euro, valoare de licitație pentru 33 de localități (inclusiv municipiul Călărași) din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Presupune staţii de epurare, de tratare a apei, canalizări şi reţele de apă, plus debimetrie diferenţială pentru pierderile de apă. Cofinanţarea e de 6%. Deci 94% e asigurată de Guvern, UAT-uri şi UE. Din acest 94%, 85% e din partea niunii Europene. Ar însemna din total sumă cam 81%, restul Guvernul României şi UAT-uri. Partea cealaltă se asigură de către operator prin bănci. Să vedem şi ce formulă de finanţare vom aproba”, a continuat Marcel Nuţu.

Perioadă de implementare a proiectului se întinde până în 2027, Nuţu apreciind că timpul ar fi suficient pentru finaluzarea lui. „Proiectul era pentru 2013-2020 dar se ştie că s-a decalat. Dacă am face referire la POS-ul de Mediu şi acela trebuia să fie până în 2013. S-a decalat la n+3, s-a dus până în 2015. S-a mai dat o decalare de 6 luni. Termenul limită pentru POS-ul de Mediu a fost 30 iunie 2016. Acum s-a început treaba asta care ar fi trebuit să se termine. Ce se întâmplă ca şi semnare este 2023. Urmează n+3, după aceea se face fazarea pentru exerciţiul financiar până în 2027. Termen în care cred că o să ne încadrăm cu lucrările.”, a conchis Marcel Nuţu, director executiv tehnic în cadrul SC Ecoaqua SA Călăraşi, operator regional de apă şi canal.