D. Coarnă, despre “blocajul” din Consiliul Local Budești: Nu ne-am opus investițiilor. Dimpotrivă!

D. Coarnă, despre “blocajul” din Consiliul Local Budești: Nu ne-am opus investițiilor. Dimpotrivă!

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a susținut joi că Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar, în cuantum de 4,8 milioane lei, rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2020, în exercițiul bugetar 2021 a stârnit discuții aprinse în cadrul ședințelor de plen ale Consiliului Local orășenesc Budești. Primarul Mihai Ilie a întocmit o Anexă cu obiectivele de investiții propuse spre finanțare care a generat suspiciuni în tabăra PSD, consilierii social-democrați propunând în plen o serie de amendamente care vizau finanțarea unor proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii stradale și de extindere a rețelei de apă și canalizare. Coarnă afirmă că în Consiliul Local, aleșii care nu votează proiectele așa cum sunt ele întocmite de primar sunt amenințați și șantajați.

“La Budești am fost în două ședințe succesive de aprobare a bugetului. Este un excedent financiar de aproape 1 milion de euro, adică vreo 4,8 milioane lei. Acest excedent conform Legii finanțelor publice locale 273 / 2006 poate fi folosit pentru investiții.

În momentul în care această Anexă | Notă de fundamentare a Primăriei Budești a fost pusă în discuție publică împreună cu dl președinte și colegii de la PSD Budești am analizat lista. Am văzut extrem de multe capitole care în opinia mea, la finalul facturii așteaptă o persoană fizică și nu un interes general. Vă dau un exemplu: mobilier stradal, bănci, cabine, practic prin diferite modalități frauduloase banii merg către alte conturi (...). Noi nu ne-am opus investițiilor. Dimpotrivă! Am venit cu amendamente și ne-am încadrat în acel excedent, identificând prioritățile cu mențiunea că erau legate de sumă. Până la urmă, o mare parte din Anexa Primăriei ar fi de discutat în condițiile în care ai și banii pentru finanțarea acestor obiective.

Noi am identificat că orașul nu are Plan Urbanistic General. L-am trecut în Anexa noastră pentru finanțare. Au supus votului acest lucru. Dacă știți dvs., localitatea Buciumeni are un drum comunal aflat în administrarea Consiliului Local. Drumul acela este nereabilitat de 30 de ani. Oamenii de acolo sunt disperați că-și rup mașinile. Fac naveta și sunt nevoiți să meargă cu viteza a 2-a. Sunt gropi ca după bombardamente. Am fost acolo și m-am edificat și atunci împreună cu colegii mei din PSD Budești dar și cu cei de la PRO România și USR am discutat oportunitatea, utilitatea și interesul general pe această sumă de 4,8 milioane lei și ne-am pus de acord că ar fi utilă și oportună o investiție pe acel drum. Sâmbătă, 1 mai, am rugat un prieten, un expert, un om care se pricepe să-mi facă un deviz pe costuri minimale și calitate maximă. Ca să luăm posibilitatea celor care gestionează această localitate să dubleze, să tripleze facturile, cum se practică. Am venit cu aceste documente, le-am depus, am depus și amendamente în cadrul ședinței din 4 mai.”, a declarat joi Dumitru Coană care a continuat “Am constatat acolo lucruri pe care le știam. Se lucrează sub presiune, amenințare, șantaj. O mare parte din consilierii locali din Budești dacă nu votează cum dorește, onor, primarul, sunt pe diferite căi directe și indirecte amenințați, șantajați.

Într-una dintre ședințe era chiar cineva de la Poliție de față când s-a vorbit de amenințarea unui consilier local după ce au constatat ei că nu va vota inițiativa lor. Există și o înregistrare. Omul spunea că a fost amenințat! Sigur că au sărit 3, 4 din “galerie” care nu au dreptul de a lua cuvântul. Dar sunt aduși de primar ca să bruieze și să intimideze consilierii locali.”

Parlamentarul călărășean a mai adăugat că ședințe de plen se desfășoară încălcându-se prevederile Codului Administrativ. “Eu nu m-am speriat și nici nu m-am intimidat dar a trebuit să fac singur față acelei situații. Practic primarul vorbea despre alte lucruri, nu despre cele pe care le avea prinse în lista de investiții. I-am atras atenția că e pe lângă ordinea de zi.

În al doilea rând în loc să conducă ședința președintele ales din rândul consilierilor, o conducea secretarul. I-am atras atenția că se încalcă legea.

În al 3-lea rând, la un moment dat se număra “două la primărie, două la prefectură, 2 de la Școala de fete”, de i-au ieșit primarului 9 voturi. Am renumărat, am constatat că și acolo dl primar a încercat să fraudeze votul.”, a mai spus Coarnă care a mai precizat că amendamentele propuse de consilierii locali PSD nu au fost validat în plen.

“Noi am venit cu această listă de investiții pe care am supus Consiliului Local. Din păcate, a fost 7 la 7, practic nu a trecut niciuna dintre Anexe. Nici cea propusă de PSD care înseamnă PUG, asfaltare strada Mircea cel Bătrân din satul Buciumeni, extindere rețea alimentare cu apă potabilă, cofinanțare PNDL, canalizare Aprozi, Buciumeni, Gruiu, contract încheiat între UAT Budești și MDRAPFE și încă un punct extrem de important pentru oamenii de acolo: extindere sistem canalizare străzi 1907, Oituz, Agricultori. Lucrări extrem de aplicate!”, a conchis deputatul Dumitru Coarnă.

“Am rămas profund dezamăgit după ce am început să mă mișc prin oraș. În secolul 21, în apartamente oamenii au sobe cu tunurile alea ieșite în afară. E inadmisibil așa ceva! Marea nemulțumire a dlui primar este că i-am luat lucrurile astea care ajungeau în altă parte, nu la interesul general.”

Deputat Dumitru Coarnă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.