Vor începe sau nu în acest an lucrările de modernizare a Bazarului Big din municipiul Călăraşi? Aceasta e întrebarea pe care şi-o pun micii comercianţi care-şi desfăşoară acolo activitatea fără să fi primit până acum un răspuns ferm din partea autorităţilor locale. E adevărat că şi criza generată coronavid şi-a pus amprenta pe activitatea investiţională a Executivului, ce urma a fi derulată în acest an.
Totuşi, Primăria, prin Serviciul Public Pieţe şi Oboare, intenţionează să construiască în perioada imediat următoare un bazar provizoriu care să-i găzduiască pe comercianţi până la finalizarea lucrărilor de modenizare a Bazarului Big. O decizie fermă nu s-a luat încă, Executivul Primăriei urmărind cu maxim interes evoluţia pandemiei de coronavirus şi după relaxarea restricţiilor care va intra în vigoare din 15 mai.
În ciuda „optimismului” afişat de conducerea SPPO, Marius Dulce este sceptic în legătură cu amenajarea imediată a bazarului provizoriu. Liderul consilierilor PSD susţine că e aproape imposibil ca lucrările de la Bazarul Big să demareze la începutul verii şi să se finalizeze în termenul prognozat, de 6 luni.
„Înainte de toate, aş vrea să subliniez încă o dată lipsa de transparenţă pe care o afişează actualul Executiv, inclusiv în legătură cu construirea acestui bazar provizoriu. Nu vorbesc nimic despre această chestiune, după părerea mea, destul de delicată. Cert e că lucrarea privind reabilitarea Bazarului Big a fost licitată fiind stabilit şi câştigătorul încă de anul trecut.
Din câte ştiu eu nici până la ora asta nu s-a depus proiectul pentru Bazar. Cât priveşte mutarea, cred că-i o bătaie de joc la adresa comercianţilor care şi-aşa se chinuie să trăiască acolo. Nu cred că le-a mers aşa de bine în această perioadă. N-o să reuşească să-i mute ci mai degrabă să-i încurce şi să-i ducă în faliment pe majoritatea dintre ei. S-a discutat treaba asta de anul trecut înainte de a se realiza licitaţia. Am dat de la Consiliu suma de 50 de mii de lei ca să înceapă lucrările la acel bazar provizoriu: împrejmuire, asfaltare, spaţializare, etc astfel încât să se ştie clar câţi vor intra acolo şi bineînţeles să nu-i deranjeze şi cetăţenii care locuiesc în zonă. Dar, ce să vezi? Nu s-a făcut nimic de-atunci. Au rămas cu banii în cont. La fel se va întâmpla şi anul acesta. Mâine – poimâine suntem în iunie şi nimic. Le vor trebui minim 2 luni ca să amenajeze zona aşa cum trebuie. Dacă vor face lucrări superficiale, doar de dragul de face ceva, ar însemna să-ţi baţi joc pur şi simplu de oamenii ăia. Iddea e să le creezi condiţii civilizate, nu doar un spaţiu îngrădit în care să instalezi nişte tarabe şi să-i „obligi” pe comercianţi să stea acolo. Ar fi bătaie de joc. Mai ales că nu se va termina bazarul până la la sfârşitul anului. Ar fi imposibil. Până se face organizarea de şantier, până se demolează, până încep să construiască, o să treacă ceva timp. Ce vor face cu oamenii ăştia la iarnă?
Cei care-şi desfăşoară acum activitatea în bazar sunt împinşi de administraţia locală spre faliment, 80% dintre ei vor fi puternic afectaţi.” a spus Dulce care a conchis „În concluzie, nu cred că-l vor mai putea face, sunt doar minciuni. Am mai spus-o, ei mint întruna, pentru că simt că electoratul e tot mai nemulţumit de ei. Uitaţi-vă prin oraş, se lucrează haotic cam peste tot. Se sapă, se trag cabluri, sparg trotuarul pe o parte, astupă pe cealaltă...Nu e în regulă ce se întâmplă şi nu aşa se dezvoltă un oraş”.
După două Autorizaţii de construire emise, lucrările tot n-au demarat
Ideea construirii unui bazar provizoriu a prins contur la începutul anului 2018. Consilierii locali au votat în plenul şedinţei ordinare din 29 martie, Proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în administrare a suprafeței de 2.000 mp teren, situat pe raza municipiului Călărași,strada Trandafirilor, către Serviciul Public Piețe Oboare Călărași. „Proiectul are ca obiect principal aprobarea dării în administrare a suprafeței de 2000 mp teren, situat pe raza municipiului Călărași, strada Trandafirilor, în Zona Bl. D 25 – D23, către Serviciul Public Piețe Oboare Călărași, în vederea amenajării unui bazar provizoriu, în care comercianții care au spații închiriate în Bazarul BIG, din strada Cornișei, unde se vor face lucrări de reamenajare, să-și poată continua activitatea comercială. Terenul în suprafață de 2000 mp, situat în municipiul Călărași, strada Trandafirilor, în zona blocurilor D23 – D25, aparține domeniului public al municipiului Călărași, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 31/28.03.2013 privind privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Călăraşi, a unui imobil – teren, situat în municipiul Călăraşi, strada Trandafirilor, judeţul Călăraşi. Amenajarea noului Bazar, în strada Trandafirilor, se va face cu respectarea tuturor formalităților legale.” se arată în Raportul la PH-ul mai sus menţionat.
După un an, mai exact pe 20 iunie 2019 se eliberează şi Autorizaţia de construire nr.251, lucrările de amenajare fiind estimate la circa 50 de mii de lei, sumă transferată în contul SPPO, în baza unui Proiect de hotărâre votat de aleşii locali. Dar, totul s-a redus la faza de intenţie.
Pe 6 februarie 2020 se emite o nouă Autorizaţie de construire, având numărul 23 prin care „Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru Amenajare Bazar Provizoriu”, valoarea lucrărilor fiind estimată la 38.374 de lei.
Două luni mai târziu, „Prin adresa 15.867 / 28.04.2020, Primăria înştiinţează proprietarii de autovehicule din zona aferentă lucrărilor D23 şi D25 că va demara începând cu 04.05.2020 lucrările de amenajare a bazarului provizoriu, situat în curtea interioară a blocurilor D23 şi D25, lucrări autorizate în baza Autorizaţiei de construire nr. 251 / 20.06.2019 (Deci nu a Autorizaţiei 23 / 06.02.2020!)” rugându-i să procedeze la “parcarea autovehiculelor numai pe platforma betonată adiacentă terenului pe care urmează a fi amenajat bazarul pentru a permite astfel execuţia în bune condiţii a lucrărilor”. Primăria prezintă şi scuze cetăţenilor pentru disconfortul creat asigurându-i că “Bazarul provizoriu va funcţiona doar pe perioada execuţiei lucrărilor la noul bazar din str. Belşugului, conform graficului de lucrări maxim 6 luni”
Obiectivul Primăriei e, unul, extrem de ambiţios, nu doar din perspectiva timpului scurt de finalizare a proiectului, adică 6 luni. Valoarea propusă de Primărie, spre finanţare, este de doar 2 milioane de lei, bani care provin din cel de-al doilea împrumut bancar, de altfel insuficientă pentru terminarea lucrărilor în condiţiile în care investiţia este estimată la circa 5,4 milioane lei (TVA inclus). De unde ar putea obţine Primăria bani pentru finanţarea “diferenţei” de 3,4 milioane lei? Un răspuns vine şi de la Marius Dulce „Tot din împrumut. Prin Hotărâre de Consiliu Local, pot schimba capitolele bugetare astfel încât să mute banii din cel de-al doilea împrumut dintr-o parte în alta. Nu ştiu dacă li se va permite să tragă toţi banii în acest an” a spus Dulce care a continuat „Resurse mai pot găsi şi dacă pun la loc cei 6 milioane şi ceva de lei, utilizaţi pentru Poşta Veche. Cu aceşti bani vor putea finaliza şi Bazarul Big dar şi Piaţa Centrală, investiţie evaluată, dacă nu mă înşel, la peste 5,3 milioane lei. Ce nu înţeleg eu este de ce trebuie să plătim noi banii care provin din împrumutul al doilea dacă lucrarea e finanţată din fonduri europene. Văd că nici până la ora asta nu e terminată. Eu înţelesesem că virează constructorului suma asta de 6 milioane ca să termine lucrarea, aflată într-un stadiu avansat de finalizare. Constructorul şi-a luat banii iar noi, comunitatea, plătim şi dobânda aferentă acestor bani. Nu ştiu în care măsură se justifică „urgenţa” ca să ne împrumutăm 1,5 milioane euro când ar fi putut cu banii ăştia să termine de asfaltat în cartierul Mircea Vodă sau să acţioneze pe strada Locomotivei pentru că tot „beneficiază” de un ditamai disconfort cetăţenii de acolo când plouă. Din nefericire, administraţia liberală nu e interesată decât de cheltuirea rapidă a acestor bani. Şi după ei, potopul!”
Modernizare BAZAR BIG din Municipiul Călăraşi - proiectare si executie – HCL 177/28.11.2017
Valoarea investitiei este: 5.404.653,55 lei cu TVA.
Construcţia se va dezvolta pe parter şi va avea dimensiunile în plan de 40,80x40,86 m. Înălţimea totală va fi de 6,45 m iar cea liberă de 4,00 m. Suprafaţa construită = 1667,09 mp. Suprafaţa construită desfăşurată = 1667,09 mp. Suprafaţă utilă = 1603,75 mp
Valoarea propusa spre finantare prin credit: 2.000.000 lei