Ileana | Corneliu Alexandru: De fiecare dată am primit sprijinul şi energia din partea concetăţenilor mei care m-au determinat să continui

Ileana | Corneliu Alexandru: De fiecare dată am primit sprijinul şi energia din partea concetăţenilor mei care m-au determinat să continui

Social – democratul, Corneliu Alexandru, şi-a depus candidatura pentru a obţine al 7-lea mandat de primar al comunei Ileana. O comună uşor tipică prin „amplasarea” celor 9 sate componente dar cu oameni gospodari conduşi de un primar gospodar.

Domnule Alexandru, vă pregătiţi pentru a câştiga al 7-lea mandat de primar al localităţii Ileana. Trăgând o linie, cât de complicat e să conduci o comună ca Ileana, despre care toată lumea spune că e uşor atipică. E o comună formată din 9 sate răsfirate, aflate la distanţe apreciabile între ele.

Din punct de vedere administrativ, într-adevăr, comuna Ileana e formată din 9 sate: Ileana, capitala comunei, Răzoare, Florica, Podari, Ştefăneşti, Satu-Nou, Răsurile, Arţari şi Vlăiculeşti. E foarte greu de administrat! Şi asta din cauza faptului că satele sunt poziţionate cam două câte două dar foarte distanţate de centrul comunei.

Să ştiţi că de la bun început mi-a fost destul de greu. Eu am venit la Primărie imediat după Revoluţie. Am fost pe un interimat de 2 ani după care au urmat primele alegeri libere, democratice, în 1992 pe care le-am câştigat devenind prinar cu acte în regulă. În ’96 mi-am depus candidatura dar am pierdut poate şi din cauza acelui slogan vehiculat în acele vremuri privind „schimbarea”. Aşa au gândit atunci oamenii că e mai bine. În 2000, am candidat din nou şi de atunci şi până în prezent sunt primarul localităţii Ileana. Din acest motiv sunt în faţa celui de-al 7-lea mandat pe care aş vrea să-l câştig pentru că am o serie de obiective demarate şi care trebuie finalizate cu succes.

Vă pot spune că am preluat comuna în 1989 fără a avea măcar vreun drum sau cale de acces cu piatră. Toate drumurile erau de pământ. Ca şi lungime, pe sistemul de drumuri comunale şi străzi de acces în gospodării suntem, undeva, la 120 km. Vă daţi seama, în ce situaţie eram!

A trebuit prima dată să fac o reabilitare printr-o trecere cu autogrederul după care să începem, uşor – uşor, şi la vremea aceea pe fonduri proprii să aşternem şi piatră pe străzile respective. Ca să fac, nu mi-a fost uşor câtuşi de puţin. N-am avut nici măcar timpul necesar la dispoziţie... Dar până la terminarea celui de-al 4-lea mandat, toate străzile au fost pietruite!

Aş vrea să precizez că Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi aici n-aş mai vrea să trec în revistă persoanele care au pus umărul la înfiinţarea lui, a fost, pentru mediul rural, ca o mană cerească. Într-adevăr, ne-a ajutat foarte mult. Am accesat fonduri şi pe PNDL 1 şi pe PNDL 2. La început ne-am axat foarte mult pe asfaltare pentru că asta şi-au dorit şi cetăţenii.

Cât aţi reuşit să asfaltaţi?

Undeva la 30 de km. Recent, am semnat un contract de finanţare tot pentru asfaltare străzi, pe o lungime de 25 km, pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). În momentul acesta suntem în faza de licitaţie, mai exact de verificare a ofertelor respective. Proiectul are o valoare de circa 30 de milioane de lei. Acum vreo 10 zile am primit şi o adresă de la Ministerul Dezvoltării în care ni s-a comunicat să trimitem toate situaţiile pe ce înseamnă acel contract de finanţare, repet, pe FDI, pentru că toată documentaţia, prin desfiinţarea, programului, a fost preluată de Ministerul Dezvoltării. Din câte am înţeles se va înfiinţa PNDL 3. Mă aflu printre cei care vor semna contractul de finanţare. Abia aştept. Cele mai mari aşteptări le au, desigur, cetăţenii comunei Ileana.

Ca să glumesc puţin, nimeni nu v-a sugerat să treceţi la PNL? Ca să obţineţi mai repede finanţările de care aveţi atâta nevoie.

Să ştiţi că de-a lungul timpului, într-adevăr, la fiecare final de mandat, am fost contactat de cei de la PNL şi nu numai. Discuţii au fost tot timpul dar nu s-au concretizat niciodată. Le-am spus franc că „Nu, puteţi să-mi oferiţi cât aţi dori dvs. pentru că nu voi trece. Şi dintr-un singur motiv. Am candidat de la bun început pe PSD, cu denumirile sale anterioare şi nu vreau să mă schimb atâta vreme cât voi candida şi simt că oamenii au încredere în mine. Dacă aş fi candidat prima oară sub sigla PNL, la fel nu m-aş fi mişcat din acel partid!

Care ar fi cele mai importante obiective demarate în acest mandat?

N-a fost un mandat prea uşor însă am continuat să ţinem ritmul promovând investiţii de care avem mare nevoie. Asfaltarea rămâne prioritate “zero”, să spun aşa. Bunăoară, am reuşit să asfaltăm un număr de 35 de străzi, pe o lungime totală de 15,5 km în satele Ileana, Răzoarele, Florica, Podari, Ştefăneşti, Satu-Nou, Arţari şi Vlăiculeşti. Proiectul a fost în valoare de 13.361.710 lei. De asemenea am obţinut finanţare prin PNDL, în valoare de 12.261.563 lei, şi am reuşit să asfaltăm Drumul comunal 45 pe o distanţă de 11 km, drum care leagă satele Ileana, Răzoarele, Arţari şi Vlăiculeşti.

Şi în domeniul învăţământului am făcut alţi paşi importanţi. Grădiniţa din Ileana s-a realizat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 având ca partener Ministerul Educaţiei prin Unitatea de Management al Proiectului pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare. Contribuţia noastră a fost de 243.120 lei, constând în achiziţia de instalaţii termice şi sanitare, dotare loc de joacă, magazie combustibil solid, branşament electric subteran, împrejmuire, alei pietonale, platformă de gunoi. De asemenea, am reuşit să obţinem fondurile necesare reabilitării şcolilor din satele Arţari (suma de 2.483.019 lei), Florica (suma de 1.110.942 lei) şi Ştefăneşti (suma de 1.282.852 lei), în prezent aflându-ne în faza de execuţie a acestor lucrări.

Când v-a fost, domnule primar, cel mai greu?

Să ştiţi că tot timpul a fost greu. Dar am primit sprijinul şi energia necesare din partea concetăţenilor mei care m-au determinat să continui. Am dialogat cu cetăţenii, le-am explicat paşii pe care trebuie să-i facem şi împreună am realizat totul.

Să ştiţi că la Primărie, uşa mea e permanent deschisă. Deşi am un program de audienţe, marţea, între orele 10 şi 14, ţin permanent legătura cu oamenii. Ori de câte ori au nevoie. M-am implicat de fiecare dată în rezolvarea problemelor lor.

Lucrurile nu-s aşa de uşor de administrat pe cât s-ar vedea din afară. Glumeam cu domnii Rîjnoveanu şi Pandea, primarii comunelor Roseţi şi respectiv Ştefan cel Mare, cu rezultate deosebite în munca lor, invitându-i să conducă măcar pentru o lună comuna noastră. Ei administrează localităţi, să zic aşa, compacte cu drumuri în lungime de 30, 35 de km pe care le-au asfaltat. La noi, parcă nu se cunoaşte.

Dar cu toate acestea oamenii au avut încredere în mine. Fiind născut, crescut în localitate, am fost aproape de ei. Până în ’89 am fost responsabil la CEC, agenţia din localitate. Era singura bancă cu care lucrau oamenii atunci. Mi-a plăcut să respect instituţia respectivă. Mă pot mândri că în urma tuturor controalelor la care am fost supus, n-am avut lipsă nici măcar un leu

Pentru mandatul viitor, care ar fi proiectul „de suflet”?

Cel legat de asfaltare! Mi-aş dori să-l demarez chiar din această toamnă. Vorbind cu cei de la firma de consultanţă care s-a ocupat de toată procedura de achiziţii, mi-au spus că, undeva, la sfârşitul lunii s-ar putea să aflăm şi numele firmei câştigătoare, pe execuţie. Constructorul, de fapt. Am scos la “pachet” proiectarea cu execuţia, după care urmează o perioadă de o lună şi jumătate pentru întocmirea proiectului tehnic.

Deci asfaltarea ar fi prioritatea “zero”…

Da. Dacă reuşim cu cei 25 km să-i finalizăm în mandatul viitor, am ajunge la un procent mulţumitor. Un alt obiectiv la care muncim este introducerea de apă şi canal în câteva sate. Avem în momentul de faţă pe 4 sate unde funcţionează două sisteme de alimentare cu apă. E vorba de Arţari şi Vlăiculeşti, aşa cum sunt ele poziţionate 2 câte 2 dar şi ele sunt distanţate la 1,5 km, satul Vlăiculeşti fiind cel mai îndepărtat de centrul localităţii, la 11,1 km. Dar avem asfalt până acolo şi în interiorul satului.

Mai avem pe Ştefăneşti şi pe Satu – Nou. La Ileana, suntem pe execuţie, undeva la 85%. Am avut un litigiu, se pare că în jurul datei de 1 septembrie vom reîncepe lucrările. Putem finaliza această diferenţă de 15% în două luni şi jumătate ca să dăm drumul la apă şi în Ileana.

Pentru cele două sisteme am făcut o delegare de gestiune a apei către ADI Ecoaqua. E un lucru foarte bun. Ei lucrează acum la o documentaţie unde şi noi am dat toate datele solicitate. E un proiect de anvergură şi se pare că sunt destul de aproape să semneze şi dumnealor contractual de finanţare. E vorba acolo de o legătură între cele două oraşe Fundulea şi Lehliu Gară şi între ele cele 3 comune, Tămădău, Ileana şi Lehliu Sat. La Ileana, avem apă, va veni şi canalizarea. Unde nu există apă şi canal, situaţia se va rezolva prin intermediul acestui proiect estimat la peste 250 de milioane de euro.

Parteneriatul cu Consiliul Judeţean cred că e cea mai mare provocare pentru orice primar indiferent de culoarea politică. De data asta, PSD are un avantaj notabil că îl susţine chiar pe preşedintele Vasile Iliuţă, un om dinamic, familiarizat cu problemele judeţului. Spuneţi-ne cât de mult aţi avut de “suferit” din cauza relaţiei mai puţin fructuoase cu Consiliul Judeţean? După 27 septembrie, în cazul în care şi dvs. şi dl Iliuţă veţi câştiga, am senzaţia că lucrurile se vor ameliora iar comuna Ileana va beneficia de o atenţie sporită din partea Judeţului.

Da, într-adevăr de mult timp, PSD-ul nu a avut preşedinte de Consiliul Judeţean. Trebuie să recunosc că am insistat de multe ori ca şi comuna Ileana să fie băgată în seamă. Mi-a şi reuşit de câteva ori. De fiecare dată mi-am propus să am o relaţie instituţională corectă şi eficientă cu Consiliul Judeţean şi nu numai.

De data asta, privesc cu seninătate. Îl cunosc pe dl. Iliuţă de foarte mult timp. E un om de mare valoare care a făcut lucruri frumoase şi când era primar al localităţii Vîlcelele.

Până să vină la PSD, într-o bună zi l-am sunat şi i-am cerut o întrevedere. Ceea ce s-a întâmplat foarte repede. „Vino, te aştept la birou, să vedem despre ce e vorba.”, mi-a spus. Am ajuns, i-am prezentat problema: „De la satul Arţari, din centru, începe DJ 46 care leagă satul Ştefăneşti şi se duce către comuna N. Bălcescu. Nu vreau decât să ne ajutaţi asfaltând porţiunea de 600 de metri, din centru până la ieşirea din satul Arţari pentru că-i interesecţia cea mai mare iar circulaţia cea mai intensă. Noi am asfaltat cele 3 străzi care ajung în intersecţie şi chiar arată urât de tot”. Mi-a răspuns: „Cornele, îţi promit că voi face lucrul ăsta!” Am întrebat „Cât va dura?”, „Hai să zic, o lună!” A durat mai puţin de 3 săptămâni. M-a sunat şi mi-a zis „De mâine, vin utilajele!” Cu mare bucurie am primit vestea, considerând problema rezolvată. La final, după ce am făcut şi fotografia, mi-a spus „Drumul ăsta, aş vrea să-l văd asfaltat.” După ce a terminat de parcurs drumul judeţean care tranzitează localitatea Ileana, m-a sunat şi mi-a spus „Cornel, în cel mai scurt timp intrăm şi în Ştefăneşti şi asfaltăm şi această porţiune de 600, 700 de metri. Vreau să facem şi lucrul ăsta! Şi-l vom face repede”. Vă rog să mă credeţi că l-au finalizat chiar mai repede. „Să fim sănătoşi, să câştigăm alegerile şi la anul ţi-l unesc” mi-a spus ulterior. E vorba de 10 km pentru că asta-i distanţa între Ştefăneşti şi Arţari.

Venind spre Călăraşi, am văzut că se tot lucrează pe drumurile judeţene. Mi-am zis că n-a făcut investiţia aia, la noi, din raţiuni electorale. Omul, pur şi simplu, aşa gândeşte, dorindu-şi drumuri bune pentru cetăţenii acestui judeţ. Asta m-a determinat să am şi mai multă încredere în el. Într-o discuţie amicală purtată recent i-am transmis că „Pe 27 septembrie, câte voturi voi obţine eu, în calitate de candidat la Primărie, tot atât de multe vei primi şi tu, candidatul nostru, al PSD-ului la funcţia de preşedinte al CJ”.

Şi când am strâns semnături de susţinere, am avut o surpriză extrem de plăcută. Am ales să merg în satele unde există contracandidaţi. Adică la Arţari, la Ştefăneşti, unde am constatat cu bucurie că doar 20 de cetăţeni n-au semnat pe listele de susţinere a candidaţilor PSD. În rest, toată lumea a semnat. Am adunat, uşor, vreo 630 de semnături, tot atâtea şi pentru dl preşedinte Iliuţă.

Pentru cei 20 de cetăţeni care din diverse motive nu şi-au pus „autograful” pe acele liste, ce mesaj aveţi?

Că imediat după alegeri, după ce voi obţine mandatul, cu prima ocazie îi voi asigura de tot respectul meu. De fiecare dată am spus şi am dovedit asta că sunt primarul tuturor locuitorilor comunei Ileana! Voi face în aşa fel încât să-şi schimbe în bine opiniile şi părerile la adresa mea. Şi-o voi face cu fapte, nu cu vorbe! Din fire, nu sunt răzbunător.

Să vă mai spun ceva. În discuţiile purtate cu cetăţenii, la Primărie sau pe stradă, sunt preocupat şi de problemele lor personale sau de sănătate. M-am implicat în dese rânduri, ajutându-i cu mare drag. Şi atunci când vin cu probleme la Primărie, le dau tot sprijinul încercând să găsesc cu colegii mei soluţiile legale şi corecte.

Sunteţi un primar PSD, etalon, cu foarte multă experienţă. Ce mesaj aveţi pentru colegii dvs. mai tineri?

Pentru cei care candidează pentru prima oară, chiar şi pentru cei care au încheiat primul lor mandat, vreau să le spun că munca de primar nu-i o joacă. Nu-i deloc un lucru simplu. Te afli în faţa comunităţii. Este un examen foarte dur dar în egală măsură şi foarte plăcut. Ai şansa să te vezi pe tine însuţi, ca şi cum te-ai uita în oglindă. Seriozitatea, respectul faţă de cetăţean, entuziasmul vor genera succesul în această muncă. Promisiunile asumate să fie duse la bun sfârşit iar comunitatea să se dezvolte uniform pentru că toţi cetăţenii au aceleaşi drepturi şi obligaţii!

Mulţumesc şi succes!

Principalele obiective realizate în mandatul 2016 – 2020

1. Construirea unei grădiniţe în satul Ileana, cu două grupe de clase, dotare cu mobilierul necesar, încâlzire centralizată, spaţii de joacă pentru copii. Obiectivul s-a realizat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectului pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare. Valoarea proiectului este de 633.064 lei din care contribuţia Primăriei Ileana a fost de 243.120 lei

2. Asfaltarea unui număr de 35 de străzi, pe o lungime totală de 15,5 km, în satele Ileana, Răzoarele, Florica, Podari, Ştefăneşti, Satu – Nou, Arţari şi Vlăiculeşti. Valoarea proiectului, finanţat în cadrul PNDL: 13.361.710 lei.

3. Asfaltarea Drumului Comunal DC45, pe o lungime de 11 km, ce leagă satele Ileana – Răzoarele – Arţari şi Vlăiculeşti. Valoarea proiectului finanţat în cadrul PNDL: 12.261.563 lei.

4. Accesarea fondurilor necesare reabilitării şcolilor din satele Arţari (suma de 2.483.019 lei, în execuţie), Florica (suma de 1.110.942 lei, în execuţie) şi Ştefăneşti (suma de 1.282.852 lei, în execuţie), în prezent aflându-se în faza de execuţie a acestor lucrări.

Obiective pentru mandatul 2020 – 2024

1. Alimentarea cu gaze naturale pentru toate străzile din satele Ileana, Arţari, Ştefăneşti, Vlăiculeşti, Satu – Nou, Podari, Florica, Răzoarele.

2. Asfaltarea a 25 km străzi în toate satele componente ale comunei. Prin acest proiect pentru care s-a obţinut finanţarea se va acoperi un procent de 93% din totalul străzilor.

3. Amenajarea de locuri de joacă pentru copii, pe lângă şcolile din satele Ileana, Florica, Ştefăneşti şi Arţari.

4. Obţinerea finanţării nerambursabile pentru proiectul de investiţii „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru aria de operare a operatorului regional în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa în perioada 2020 – 2024” prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, obiectiv prin care se vor construi / extinde / reabilita reţelele de apă.

5. Modernizarea reţelei electrice în satul Arţari.

6. Extinderea şi modernizarea reţelei de iluminat public în toate satele componente ale comunei prin montarea de corpuri de iluminat noi, extinderea sistemului de iluminat în zonele în care acesta este insuficient.

7. Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din satul Ileana prin obţinerea unei finanţări prin FDI (instalare centrală termică, aparatură de sonorizare, dotare cu mobilier, înfiinţare grup sanitar)

8. Modernizarea şi dotarea terenului de sport din satul Ileana printr-un proiect derulat prin GAL Valea Mostiştei şi finanţat prin AFIR: (construirea unui corp de clădire cu vestiare şi grupuri sanitare, gard de protecţie, bănci, scaune arbitri)

9. Reabilitarea, extinderea şi modernizarea reţelei de iluminat public prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.