PNL Călărași | Valentin Barbu, nominalizat pentru funcția de prefect, iar Nicolae Dumitru pentru cea de subprefect

 PNL Călărași | Valentin Barbu, nominalizat pentru funcția de prefect, iar Nicolae Dumitru pentru cea de subprefect

Reuniți astăzi într-o ședință de Birou Politic Județean, liberalii au decis ca Valentin Barbu, fostul candidat al partidului pentru președinția CJ Călărași, la localele din septembrie 2020, să fie propunerea pentru funcția de prefect al județului. “Rivalul” său, Nicolae Dumitru s-a mulțumit până la urmă și cu funcția de subprefect pe care o ocupă și în momentul de față.

“În cadrul ședinței Biroului Politic Județean al PNL Călărași a fost supus la vot proiectul privind validarea la funcția de prefect al județului Călărași. Și-au exprimat opțiunea de o ocupa funcția de prefect doi colegi liberali din cadrul organizației noastre, Nicolae Dumitru și Valentin Barbu.

În acest sens, Valentin Barbu este nominalizarea PNL Călărași pentru funcția de prefect, iar Nicolae Dumitru pentru funcția de subprefect.

Le urăm celor doi colegi mult succes în activitatea pe care o vor desfășura în cadrul Instituției Prefectului Județului Călărași! De asemenea, transmitem mulțumiri domnului general Marian Stoica, cel care și-a îndeplinit cu cinste, onoare și corectitudine funcția de prefect al județului Călărași.”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PNL Călărași.

Coaliția de guvernare formată din PNL, USR PLUS și UDMR a decis ca funcțiile de prefect și subprefect să fie politizate adoptând în acest sens Ordonanța care modifică statutul prefecților și subprefecților, ce a fost publicată pe 3 februarie în Monitorul Oficial nr. 117.

Actul normativ clarifică, așadar, statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică. Cu alte cuvinte din acest moment, viitorii prefecți și subprefecți pot deține și calitatea de membru a unui partid politic, desigur a celui aflat la guvernare!

Însă potrivit Ordonanței de urgență pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul și subprefectul nu vor putea rămâne în funcție dacă nu vor absolvi în decurs de 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție “programe de formare specializată”. “La încetarea termenului de 1 an de la numire persoana numită în funcția de prefect respectiv de subprefect (...) care nu a absolvit programul de formare specializată este eliberată de drept din funcția de demnitate publică deținută”, se arată în cuprinsul noi OUG.

Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.

Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic şi cel administrativ al instituţiei prefectului, se introduce funcţia de secretar general al instituţiei prefectului, funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituţional. Înaltul funcţionar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii. Mai mult, spre deosebire de prefecţi şi subprefecţi, pentru secretarii generali ai instituţiei prefectului sunt introduse condiţii exprese de studii.

Atribuțiile secretarului general se stabilesc prin hotărâre de Guvern la propunerea ministerului care coordonează instituția prefectului cu avizul ministerului cu atribuții în domeniul administrației publice locale.

În fiecare județ respectiv în municipiul București, funcționează un colegiu prefectural compus din prefect, subprefect, secretarul general și conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale care sunt organizate sau au sediul în județul respectiv, respectiv în municipiul București.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.