Pe 11 iunie vor avea loc alegeri locale parţiale în oraşul Lehliu Gară. Candidatul PNL pentru funcţia de primar este consilierul judeţean, Laurenţiu Bănescu. După o primă săptămână de campanie, Bănescu spune că lehlienii se confruntă cu mari probleme. Însă cea mai gravă e legată de faptul că le este teamă să vorbească, să-şi spună păsurile.
Domnule Bănescu, a trecut deja prima săptămână de campanie. Care ar fi gândurile ce se pot desprinde? Ce spun oamenii?
În urma întâlnirii cu cetăţenii rezultă o întrebare pe care am tot primit-o: „De ce se întoarce acest deputat înapoi în Primăria Lehliu?” Deşi spune că iubeşte Lehliu, sunt mulţi care nu cred aşa ceva! Odată ce ai plecat şi ai acces într-o funcţie mult mai înaltă, şi atâta timp cât ai şi guvernarea de partea ta, poţi ajuta localitatea din altă poziţie. Şi din punct de vedere al finanţărilor, al lobby-ului făcut pentru localitate, şi mi se pare normal…
Care ar fi un răspuns potrivit la această întrebare?
Răspunsul potrivit la această întrebare este că doreşte revenirea pentru un scop pur personal.
Atât?
Atât, da. Pur, personal, pe care nu şi l-a exprimat sub nicio formă. Eu nu pot avea niciodată încredere în acest personaj. Nu pot fiindcă am lucrat cu el ca viceprimar şi ştiu. În faţă niciodată nu spune nimic, nu spune adevărul, ci în spate.
În urma întâlnirilor cu oamenii, bănuiesc că aţi reuşit să vă prezentaţi programul pentru următorii 3 ani de zile. Aş vrea să vă întreb cum v-au perceput cetăţenii?
Lumea este pestriţă, dar oamenii îmi pot da încrederea. Oamenii s-au săturat de promisiuni, nu numai cele făcute de fosta administraţie, ci de toate administraţiile care au trecut peste ei. S-au săturat de promisiuni, nu mai doresc promisiuni. Eu le-am spus că nu voi face promisiuni deşarte ci voi face ceea ce doresc dumnealor. Voi pune în practică necesităţile dumnealor.
E bine că în toamnă nu avem alegeri parlamentare, nu? Pentru că ar fi existat riscul ca domnul deputat actual dacă va deveni primar să se răzgândească şi să încerce iarăşi o candidatură la parlament…
Da. El este un „Răzgândilă”, deşi nu cred că va renunţa şi la funcţia de parlamentar. S-ar putea, din câte se aude că îl va lăsa doar pe viceprimar şi dânsul îşi va continua mandatul acolo. Doru Ivan care fost ales de către Consiliul Local, luni 29 aprilie.
Pentru ultima săptămână ce aveţi de gând să faceţi?
Voi veni cu un material legat de problemele actuale ale localităţii, cu necesităţile pe care le-am sesizat în timpul primei săptămâni de campanie. Încerc să-i încurajez pe oamenii să nu le mai fie teamă, să vorbească şi să-şi spună păsurile.
Aţi sesizat că oamenii au teamă?
Da, este una dintre problemele pe care le are Lehliu la momentul ăsta. Teama de a vorbi.
Echipa liberală v-a susţinut în această perioadă, în această săptămână, începând cu preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă…
Da, au fost alături de mine şi colegi primari din toate localităţile: Grădiştea, domnul Corbu, Călăraşi, Valea Argovei, Gurbăneşti, oameni care au avut curaj.
Estimaţi că lehlienii vor vota schimbarea pe 11 iunie?
Eu cred în puterea lor de a discerne, în conştiinţa lor de a schimba şi de a fi realişti. Au fost mandate în care mai ales în Răzvani, Buzoieni, nu am văzut o schimbare. Ceea ce s-a făcut au fost proiectele vechiului primar, Ileana Ion, de infrastructură, gaze foarte puţin, canalizare, toate au fost proiectele vechi, nicidecum ale dânsului, cu care în primă fază când am fost viceprimar nu prea a fost de acord. Cu greu le-a acceptat.
Sunt câteva necesităţi pentru localitatea noastră, mai ales în Răzvani şi Buzoieni unde discutând şi cu medicii de familie putem să aducem un cabinet medical necesar populaţiei întrucât o mare parte din ea este îmbătrânită. La Buzoieni mult mai îmbătrânită decât la Lehliu Gară şi Răzvani. Această necesitate se poate concretiza în foarte scurt timp doar organizând câte un cabinet medical la fiecare dintre localităţi prin condiţii minime igienico-sanitare.
O altă problemă este lipsa spaţiilor de joacă pentru copii, în Răzvani şi Buzoieni, în totalitate. În Lehliu Gară din câteva spaţii de joacă a rămas unul singur lângă primărie, restul au fost desfiinţate au abandonate. Sunt foarte mulţi copii mici, mai ales Răzvani şi Lehliu Gară. În Buzoieni mai puţini dar toţi trebuie să aibă aceleaşi drepturi. Deci ca să avem aceleaşi obligaţii trebuie să avem şi drepturile necesare.
Spaţiile verzi lipsesc cu desăvârşire. Am văzut că acum în campanie au venit să facă o întreţinere, o igienizare a spaţiilor verzi, ceea ce nu se întâmpla în mod constant. Folosind oameni din localitatea Dor Mărunt. Nu ştiu, nu cunosc motivul pentru care au folosit oameni din Dor Mărunt întrucât la noi pe Legea 416 sunt aproape 400 de dosare.
Deci cei care fac curăţenie nu sunt oameni din Lehliu?
Nu, nu sunt oameni din Lehliu.
Primăria nu are un serviciu de salubritate?
Are un serviciu de salubritate, o societate care se ocupă de salubritate dar am văzut că au şi contracte externe. Dar aceşti oameni sunt din Dor Mărunt.
Ce mesaj aveţi pentru cetăţeni?
Să fie sănătoşi, să fie demni, să nu aibă teamă. Să voteze aşa cum cred ei cu conştiinţa lor!
Şi să aibă încredere în mine că îi pot reprezenta cu cinste, cu verticalitate şi nu îi voi dezamăgi în următorii 3 ani.