Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marţi seara, propunerea privind rotaţia premierilor într-un viitor guvern cu PSD şi UDMR, condiţia liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL.
"S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL. Asta este decizia", a declarat preşedintele PNL, Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEx.
Liderul liberal a subliniat că mandatul de negociere nu a fost schimbat şi că el rămâne propunerea de premier din partea PNL. "Vom vedea după aceea dacă trebuie să luăm altă decizie. (...) Dacă PSD se opune, vedem atunci. (...) PNL nu a pus niciun fel de condiţie pe numele celor de la PSD pentru că nu vrea să intre în aceste discuţii pentru că atunci ar fi o listă lungă", a spus Cîţu.
Întrebat dacă Nicolae Ciucă rămâne o variantă de premier, Florin Cîţu a răspuns: "Nu s-a discutat în această seară un alt nume".
Preşedintele PNL a menţionat liderii viitoarei coaliţii trebuie să se înţeleagă pe varianta de premieri alternativi. "Avem o decizie că PNL vrea să aibă prima parte din mandat. După aceea discutăm şi numele de premier. (...) Propunerea noastră va merge după aceea la preşedintele României care are atributul constituţional", a spus el.
El a punctat că PNL, PSD şi UDMR trebuie să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu o singură propunere de premier. "Eu sunt sigur că vom agrea o propunere de premier şi vom avea un guvern", a adăugat liderul PNL.
Acesta a afirmat că liberalii îşi doresc ca viitorul guvern să fie învestit cât mai repede, arătând însă că programul de guvernare nu este finalizat. În context, Cîţu a transmis că liberalii nu renunţă la cota unică de impozitare.
Întrebat dacă miercuri se vor încheia negocierile pe programul de guvernare, el a răspuns că speră ca acest lucru să se întâmple "cât mai rapid". "În orice zi ar trebui să terminăm discuţiile", a declarat Florin Cîţu.
Preşedintele PNL a susţinut că ministerele avizatoare vor fi împărţite, însă a precizat că nu s-a discutat despre eventuale "extrageri". "Nu sunt extrageri, sunt negocieri. Vom vedea partea aceasta. Ştim foarte clar că unul din ministerele avizatoare merge la un partid, unul la celălalt şi la fel Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe" a spus Cîţu.
Sursa www.agerpres.ro