Scandal fără precedent legat de indicele ROBOR

Scandal fără precedent legat de indicele ROBOR

GuvernatoruL BNR, Mugur Isărescu, este chemat să explice mecanismul de stabilire a indicelui care afectează direct ratele romanilor cu credite în lei.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, acuză că ROBOR este manipulat printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu ştiinţa şi implicarea Băncii Naţionale. Senatorul a susţinut că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

Banca Nationala a reacţionat în urma acestor acuzaţii. Purtătorul de cuvânt al BNR a avut o intervenţie la Antena 3, în care l-a acuzat pe senatorul Daniel Zamfir că manipulează opinia publică.

Indicele ROBOR influenţează viaţa a milioane de români, întrucât în funcţie de acesta se calculează dobânzile creditelor în lei.

“Datele prezentate de domnul senator, Daniel Zamfir, arată că indicele ROBOR, cel la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale. Aceste informaţii trebuie să fie verificate amănunţit de instituţiile statului, deoarece ele influenţează ratele pe care românii le au. Sperăm ca audierile din comisiile parlamentare să ofere câteva răspunsuri în privinţa activităţii bancare, deoarece constatăm că în România se întâmplă nişte fenomene anormale. Românii nu trebuie să fie victimele unor înţelegeri între bănci, iar în urma acestor înţelegeri ratele românilor să aibă de suferit. Aceştia îşi plătesc toate ratele pe care le contractează, însă, bâncile trebuie să arate o atitudine cinstită faţă de cetăţeni, nu să îi împovăreze si mai mult.” a declarat pentru www.arenamedia.ro preşedintele interimar al organizaţiei judeţene ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a conchis “Nu avem nimic împotriva băncilor. Nu urmărim să luăm bani de la bănci, ci dorim ca acestea să aibă un comportament corect în privinţa creditelor pe care le acordă, iar ratele românilor să scadă.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.