Puterea, Opoziţia şi Bugetul!

Puterea, Opoziţia şi Bugetul!

Bugetul municipiului Călăraşi a fost votat luni, în plenul unei şedinţe extraordinare, în unanimitate. Adică nu doar de consilierii PSD (9) şi PMP (2) care susţin Executivul ci şi de cei ai Opoziţiei, adică PNL (7), USR (1) şi PRO România (2). Cei din urmă au condiţionat însă votul de adoptarea unor amendamente enunţate cam de toţi reprezentanţii spectrului opoziţiei, lucru care s-a şi întâmplat. Ele au vizat în esenţă lucrări de reparaţii străzi, amenajări locuri de joacă pentru copii şi cam atât. Sigur, chestiuni necesare dar nu neapărat şi de anvergură, cu bătaie lungă, cu amprentă pe dezvoltarea municipiului în următorii ani. Cum ar fi de pildă crearea unui parc industrial sau a unui hub economic, agricol şi turistic aşa cum sugera că ar fi bine să se întâmple, un candidat la prezidenţiale, Dan Barna, prin toamna anului 2019 când a vizitat, electoral, Călăraşiul. Sau a unei zone metropolitane, în jurul municipiului care să antreneze ulterior atragerea de resurse mai însemnate cu sprijinul localităţilor adiacente Călăraşiului.

Bizar dar nimeni n-a pomenit de binefacerile generate de Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă la care pluseriştii şi liberalii din arcul guvernamental se închină la el ca la Sfintele moaşte. Măcar un proiecţel, o idee, o scânteie ceva.

Dacă tot a fost invocat Cato cel Bătrân, m-aşteptam din partea opoziţiei să se bată până la ultima picătură de energie pentru propriile proiecte pe care le-au fluturat în campanie şi cu ajutorul cărora au obţinut voturile călărăşenilor. Luni era un bun prilej de a da viaţă ofertei electorale din urmă cu 6-7 luni, plină ochi de idei şi gânduri bune. Însă a ales finalmente să dea un CEC în alb „puterii” contra unor mize mici, adevăratele provocări majore nefiind nici măcar sugerate în mini – Parlamentul local

Spun asta pentru că dintotdeauna am crezut că „opoziţia”, indiferent de culoarea ei politică, analizează provocările mult mai bine decât „puterea” pentru că de pe margine sau din tribună, cum se spune, lucrurile se văd mai bine.

Din păcate, bătălia pe buget care ar fi trebuit să se desfăşoare cu argumente şi contraargumente serioase dar mai ales fezabile financiar, a fost mai degrabă mimată de către vajnicii reprezentanţi ai Opoziţiei. Au preferat doar să-şi satisfacă mici orgolii, mari cât o stradă sau un loc de joacă decât să pregătească terenul pentru proiectele de amploare pe care le-au clamant în campanie și care sunt atât de necesare Cetăţii şi cetăţenilor. Deocamdată, atât s-a putut! Poate la anu’…