MDJ / Personalitatea lunii octombrie - Prof. Univ. Dr. SERGIU CHIRIACESCU

MDJ / Personalitatea lunii octombrie - Prof. Univ. Dr. SERGIU CHIRIACESCU

În cadrul Proiectului Mari Personalităţi Călăraşene - parte a Programului Centenarul Marii Uniri, Muzeul Dunării de Jos deschide miniexpoziţia"Personalitatea lunii Octombrie - Prof. Univ. Dr. SERGIU CHIRIACESCU"

S-a născut la 18 octombrie 1940, în comuna Unirea, judeţul Călăraşi. Studiile primare le-a efectuat în satul natal, apoi a urmat cursurile Liceului Știrbei-Vodă, din Călărași.

A fost șef de promoție (anul 1965) al Facultății de Tehnologia. Construcțiilor de Mașini, Institutul Politehnic din Brașov.

Și-a început cariera academică în anul 1966, la Catedra de Tehnologia construcțiilor de mașini.

Devine Doctor în științe inginerești, specialitatea Mecanică tehnică, în 1971 și apoi conducător științific de doctorat în specialitatea Mecanică tehnică și vibrații.

A urcat toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator la profesor la Catedra de Rezistența Materialelor și Rector al Universității ”Transilvania” din Brașov.

În paralel cu activitatea didactică, a desfășurat și o bogată activitate științifică, aducând numeroase contribuții în domenii cum sunt: dinamica mașinilor – în special a mașinilor-unelte, analiza sistemelor dinamice, comportarea materialelor și a elementelor de mașini la sarcini statice și dinamice.

A fost un bun coleg, și a sprijinit cu toată tăria tinerii în curs de afirmare. Toate aceste calități, dublate și de un larg orizont cultural, l-au recomandat pentru cele mai înalte funcții academice: vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (1993-1996), președinte al Consiliului Național al Rectorilor (1996-2004), membru correspondent al Academiei Române și Rector al Universității ”Transilvania” din Brașov (1990-2004).

Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universități precum Universitatea Tehnică din Chișinău, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Academia Tehnică Militară. Din 1996 a fost professor onorific al ”European University Neuchatel” și expert European pentru ”Mechanical Engineering Higher Education”. A fost referent științific official la revista ”Zentralblatt fur Mathematik” (Germania), membru de onoare al European Academy for Cultural and Scientific Developments, membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU-Ministerul Învățământului), membru al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (C.N.A.A.), președintele Asociației Oamenilor de Știință – Filiala Brașov, președintele Societății Naționale de Mecanică Teoretică și Aplicată.

Iubind enorm aria științifică, căreia i s-a consacrat, s-a transferat la Departamentul Inginerie Mecanică, mergând după disciplina Vibrații în construcția de mașini. Având un orizont larg și corect în a vedea viața și idei cu adevărat democratice, a fost o personalitate cu o mare capacitate în a separa lucrurile cu adevărat importante de cele nesemnificative.

A murit la 19 ianuarie 2010, la Brașov. În semn de recunoștință, Aula Magna a Universității ”Transilvania” din Brașov poartă din 2010 numele fondatorului său, Sergiu T. Chiriacescu.

Bibliografie selectivă : Şerban, N. Ionescu. Dicţionarul panoramic al personalităţilor – România : Secolul XX, Bucureşti, Editura “Victor Frunză”, 2006, p. 90.

Responsabil Relații Publice,

Muzeograf Andreea PARNIC

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.