Personalitatea lunii noiembrie – Avocat Aurel Elefterescu

Personalitatea lunii noiembrie – Avocat Aurel Elefterescu

În cadrul Proiectului Mari Personalităţi Călărăşene - parte a Programului Centenarul Marii Uniri, Muzeul Dunării de Jos deschide miniexpoziţia "Personalitatea lunii noiembrie – Avocat Aurel Elefterescu"

Cei interesaţi pot consulta pe tot parcursul lunii noiembrie, lucrările care fac referire la marele om de cultură, la sediul instituţiei din str. Progresului, 4.

”Născut la 26 noiembrie 1916(n.n.), fiu al eminentului învățător Mihail Elefterescu – care mi-a fost dascăl, avocatul Aurel Elefterescu a cochetat, încă din tinerețe, cu muzele, probându-și vocația în nuvele și schițe…

Mai târziu, după război, s-a dedicate cu trup și suflet, nu poeziei epice, ci artei ”spectacolului de teatru”… Asumându-și, în mod strălucit – mai mult de 30 ani -, rolul de regizor și de îndrumător (cu deosebire al echipei [pilot] de teatru a Casei de Cultură), Aurel Elefterescu și-a propus ca - în lipsa unui teatru profesionist local – să pună bazele unei mișcări teatrale de amatori talentați, pe care să o ridice (printr-o atentă selecție și șlefuire scenică) la nivelul instituțiilor artistice de profil – teatrul oferindu-le călărășenilor – în acea vreme – nu numai un respect și veritabil prilej de bucurie și de înălțare spirituală, ci și de evadare din cotidian și din cenușiul vieții de provincie...

După debutul răsunător (1946) cu piesa de teatru ”...Escu”, de Tudor Mușatescu, obiectivul central al regizorului îl constituie realizarea unui repertoriu solid, compus din opere de valoare din dramaturgia națională și universală, ceea ce i-a pretins (în afara obligațiilor de serviciu și a celor familiale) o muncă titanică, neremunerată, care, dublată de dăruire și pasiune, se va concretiza, în numai primii 20 de ani de activitate, în cele peste 500 de spectacole puse în scenă, precum și în peste 100 de premiere.

În toți acești ani – ca și în cei următori -, Călărașiul va deveni un oraș cultural înfloritor, distins, la mai toate festivalurile și bienalele de teatru, cu titlurile de laureat, cu medalii și diplome de interpretare.

Ca urmare a succeselor constante, repurtate de teatrul călărășean, Casei de Cultură îi va reveni onoarea ca, din 1961, să patroneze primul Teatru de amatori, cu stagiune permanentă, din România, iar din 1963, primul Teatru Popular (al cărui cofondator am fost, alături de regretații Alexe Oprescu, Florin Dumitrescu, Sofia Susan, Ilie Miță, Aurel Șerbănescu, George Grigorescu ș.a.).

Intelectual de bază și personalitate culturală emblematică, lui Aurel Elefterescu i-au fost recunoscute, postum, după 1990, meritele excepționale în edificarea, postbelică, a teatrului călărășean de amatori, ajuns, datorită Domniei Sale, la o celebritate nicicând visată.

De aceea, Teatrul Popular (de la întemeierea căruia se împlinesc 55 de ani!) va purta, cu onoare, în denumirea sa, numele ctitorului și părintelui său, Aurel Elefterescu...

Din 2003, va fi distins și cu titlul de ”cetățean de onoare” (în urma memoriului meu, cu ocazia lansării istoriei teatrului călărășean). Fie ca harul, devotamentul și noblețea eforturilor de-o viață, pe care Aurel Elefterescu le-a depus pe altarul Thaliei, să rămână pilduitoare pentru posteritatea călărășeană, pentru amatorii de teatru și frumos din orașul de pe malul Borcei... ”

Profesor Ilie-Ştefan Rădulescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.