MDJ | Exponatul lunii august: Strecurătoarea getică

MDJ | Exponatul lunii august: Strecurătoarea getică

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna august o Strecurătoare getică (sec. IV-II a.Chr.).

Piesa, cu numărul de inventar 25044, face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului. A fost descoperită în anul 1972 în urma unor săpături arheologice sistematice în așezarea getică de la Piscul Crăsani, jud. Ialomița.

Piesa este din lut ars, lucrată cu mâna, din pastă omogenă, culoare cenușie maronie, prevăzută cu o toartă plată ușor supraînălțată.

Strecurătoarea are formă conică, pereții groși, gura largă, buza foarte evazată iar o bună parte a corpului prezintă perforații dispuse în cercuri concentrice.

Piesa are următoarele dimensiuni: înălțime 89 mm, diametrul mediu 118 mm și diametrul maxim 192 mm, fiind încadrată cronologic în sec. IV-II a.Chr.

Acest tip de piesă era folosită în gospodărie la pregătirea hranei, dar se pare că era legată și de păstorit, pentru prepararea produselor lactate. Nu a fost însă exclusă nici folosirea acestora în cult, în practicarea unor ritualuri care necesitau o curățire a lichidelor pentru libații.

Strecurători precum aceasta de la Piscul Crăsani au mai fost descoperite în așezările daco-getice din Transilvania (Pecica, Sighișoara, Sfântul Gheorghe), în așezările dacice din Munții Orăștiei, dar și în așezările getice din Câmpia Română (Poiana, Popești, București, Piscul Crăsani de unde provine și piesa prezentată de noi).

Încadrarea cronologică a acestui tip de piesă se poate face pe baza tehnicii de realizare, cele lucrate cu mâna fiind datate pe parcursul sec. II a. Chr. și începutul sec. I a. Chr., fiind ulterior înlocuite de cele lucrate la roată.

Strecurătoarea este expusă la Secția Arheologie a muzeului, care este deschisă de luni până vineri, între orele 8-16, iar sâmbătă și duminică, între orele 9-17.        

Muzeograf,

Anișoara Topârceanu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.