Primăria Ştefan Vodă | I. Zardova: Planul reprezintă radiografia generală a comunei, detalierea direcțiilor strategice de dezvoltare

Primăria Ştefan Vodă | I. Zardova: Planul reprezintă radiografia generală a comunei, detalierea direcțiilor strategice de dezvoltare

Strategia de dezvoltare locală a comunei Ștefan Vodă 2021-2027 a fost elaborată, urmând să fie supusă dezbaterii și aprobării în Consiliul Local. Obiectivul general al strategiei îl reprezintă dezvoltarea echilibrată și armonioasă a localității prin crearea și prin susținerea unui mediu economico - social competitiv, stabil, sănătos și diversificat, care să asigure creșterea economică continuă și calitatea vieții cetățenilor comune.

“În cadrul strategiei, dezvoltarea comunei Ștefan Vodă a fost structurată pe o perioadă de 6 ani, cuprinsă în intervalul de timp 2021-2027, dorindu-se astfel suprapunerea cu următoarea perioada de programare stabilită de către Comisia Europeană.”, a declarat primarul Ionel Zardova.

Economia comunei Ștefan Vodă

Din focus - grupul realizat cu reprezentanţii autorităţii publice a reieşit că la nivel de comună activează un număr de aproximativ 29 de firme. Comuna se înscrie în categoria localitaţilor mici, cu o funcţiune preponderent agricolă, având un rol minor, în raport cu celelalte localitaţi din zonă.

Din focus grupul realizat cu antreprenorii, a reieşit că printre problemele întâmpinate de ei se numără lipsa forței de muncă locală. Aceștia susțin că populația la nivel de comună este una îmbătrânită. Cu toate acestea, tendințe dinamice în ceea ce privește mediul economic local există. Unele PFA-uri din domeniul agricol au accesat fonduri europene pentru achiziţie de utilaje agricole.

În ceea ce priveste piața locurilor de muncă, putem vorbi despre un paradox. Antreprenorii identifică probleme precum lipsa unei oferte de forță de muncă la nivel local, în timp ce cetățenii comunei Ştefan Vodă consideră ca cea mai stringentă problemă e lipsa ofertelor de muncă la nivel local.

Astfel, la nivelul comunei, populaţia care are capacitate de muncă apreciază într-o pondere de 87% că nu îşi poate găsi un loc de muncă, oferta locurilor de muncă este foarte redusă.

Capitalul Social al comunei Ștefan Vodă

Potrivit ultimului recensămant, cel din 2011, comuna Ștefan Vodă avea un număr de 1.380 locuitori. Capitalul social al unei comunități exprimă simultan dimensiunea demo-grafică, cea formativă (profesională), ca și disponibilitatea efectivă a acestora de a efectua activități utile, generatoare de venit.

În ceea ce priveşte numărul de persoane dintr-o gospodărie conform sondajului derulat de echipa de consultanți, majoritatea respondenţilor trăiesc în familii formate din 2-3 sau 4 persoane (83%) .

Ponderea cea mai mare a respondenților, 52% dintre persoanele chestionate, au declarat că veniturile gospodariei le ajung pentru strictul necesar. 26% dintre respondenți au declarat că veniturile gospodăriei le ajung pentru un trai decent.

Comuna Ştefan Vodă prezintă potențial de creștere din punct de vedere al capitalului social, deși și participanții la focus-grupuri au identificat capitalul uman ca fiind unul preponderent îmbătranit. Soluțiile propuse constau în actualizarea aptitudinilor muncitorilor în varstă, în prognozarea aptitudinilor şi planificarea de viitor, în transferul de know-how și în implicarea agenților economici în actul educațional.

Educaţie

Nevoile identificate la nivelul școlilor sunt multiple, de la lipsa tabletelor școlare pentru elevi, la activități de modernizare a școlii precum și la derularea de activități non-formale în cadrul școlii, precum: organizarea de dansuri populare, dansuri moderne, echipă de fotbal, echipă de handbal, etc.

Agricultura la nivelul comunei Ștefan Vodă

Activitatea preponderentă derulată la nivelul comunei Stefan Voda este legată de agricultură. Cei mai mulți agenți economici își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii. La nivelul anului 2014, suprafața totală a comunei Stefan Voda era de 12.663 ha din care 6.747 ha suprafață agricolă și 6.700 ha suprafață arabilă

Tipurile de investiții nesesare în domeniul agriculturii sunt:

- Magazin de depozitare/stocare (Silozuri)

- Procurarea de utilaje agricole (tractoare, combine)

- Investiţii în centre de procesare a rezultatelor agricole

- Înfiinţarea de crescătorii (porcine, avicole)

- Centru de informare pentru producători privind facilitățile acordate în agricultură

Dezvoltarea locală și incluziunea socială

În ceea ce privește dezvoltarea locală, putem vorbi și despre problematica incluziunii sociale. Apariţia şi poate extinderea unor grupuri sociale puternic marginalizate, a unei subclase sociale (underclass), fie ea explicată prin cauze structurale sau culturale, nu se datorează lipsei complete a programelor destinate unor grupuri sociale, ci mai degrabă ineficienţei anumitor programe sau insuficienţei fondurilor destinate lor.

Este important să sprijinim grupurile vulnerabile, mai ales pentru că excluziunea socială a unei persoane duce, de cele mai multe ori, la întâmpinarea unor dificultăți financiare și dependența prelungită de factori externi. Indiferent de individ, beneficiile muncii transcend nivelul financiar.

Lipsa stabilităţii financiare duc la efecte negative asupra individului, efecte de ordin subiectiv precum: inferioritatea faţă de ceilalţi membri ai comunităţii, sentimente de vulnerabilitate, inutilitate, adesea instalarea depresiei, scăderea stimei de sine și a satisfacției cu viața. Dintre grupurile vulnerabile expuse către analiză, opinia publică consideră că cele mai spirjinite grupuri de către Primăria Comunei Ştefan Vodă şi Guvern sunt persoanele cu venituri reduse, in proportie de 82%. Următoarele 2 categorii pe care primaria le sprijină într-un procent considerabil sunt bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi.

Dintre grupurile defavorizate menţionate anterior, 52% dintre respondenţi au considerat că ar trebui sprijiniţi mai mult bătrânii, iar 32% au considerat ca ar trebui sprijinite persoanele cu dizabilităţi.

În legătură cu o serie de aspecte referitoare la dezvoltarea comunei Ştefan Vodă, percepţia cetăţenilor intervievaţi este că nu există suficiente magazine/ puncte comerciale. Însă, populația are acces la servicii de tefelonie și internet, cât şi la cablu TV. Am putea considera că ar trebui să existe mai multe manifestări culturale, din moment ce 88% dintre respondenţi sunt în dezacord/dezacord total cu existenţa acestora în Comuna Ştefan Vodă.

Percepţia respondenţilor vizavi de tipurile de proiecte care ar putea fi importante pentru comunitatea lor este că ar trebui să se intervină mai mult în domenii precum: educarea populaţiei/formarea profesională, combaterea sărăciei, infrastructura sociala si cultura.

În general, la nivelul comunităţilor locale trebuie îndeplinite o serie de obiective în vederea fundamentării unei strategii de dezvoltare. Iată obiectivele care ar trebui atinse în cadrul strategiei de dezvoltare locală a Comunei Ştefan Vodă:

- Încurajarea micilor întreprinzători și a IMM-urilor,

- Îmbunătățirea și diversificarea serviciilor publice,

- Creșterea atractivității turistice a zonei,

- Îmbunătățirea incluziunii sociale în ceea ce privesc grupurile minoritare,

- Protejarea, conservarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural,

- Creșterea productivității agricole și a valorii adăugate a produselor,

- Dezvoltarea abilităților și a competențelor din sectorul agricol,

- Infrastructură socială, sărăcie, incluziune socială,

- Investiții în bandă largă,

- Scheme de calitate,

- Grupuri de producători în sectorul agricol/sector pomicol,

- Turism.

Dintre acestea, cele 4 obiective principale care trebuie îndeplinite cu prioritate prin noua strategie de dezvoltare a comunei sunt:

- Dezvoltarea abilităților și a competențelor din sectorul agricol

- Creșterea productivității agricole și a valorii adăugate a produselor

- Infrastructură socială, sărăcie, incluziune socială

- Îmbunătățirea și diversificarea serviciilor publice

De asemenea, se observă că respondenţii consideră ca următoarele priorități ar trebui să fie infrastructura socială, îmbunătăţirea serviciilor publice, încurajarea IMM-urilor, creşterea productivităţii agricole şi investiţiile.

Infrastructură și utilități publice

Din cele 103 de chestionare, se poate observa faptul că 80% din populaţia din Ştefan Vodă consideră calitatea apei ca fiind foarte proastă/proastă, unde doar 5% o consideră bună şi 15% o consideră aşa şi aşa.

Încălzirea locuinţelor locuitorilor din Ştefan Vodă se face cu ajutorul sobei pe lemne în procent de 93 %, iar 7% au centrală proprie.

Mediu

Colectarea selectivă a deşeurilor este un aspect pe ordinea de zi şi în Comuna Ştefan Vodă. Potrivit OUG 74/2018 acest criteriu este important la nivelul comunei deoarece din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: hârtie / carton, plastic / metal, deşeuri reziduale / menajere şi sticlă. Într-un procentaj de 70% este practicată colectarea deşeurilor de către populaţia din comună.

Administraţia Publică Locală – implementarea de proiecte

Instituţiile de protecţie socială sunt ca un serviciu de sprijin, prin care se asigură următoarele: asistenţă, îngrijire, tratament, recuperare, reabilitare, orientare şi formare profesională a persoanelor din comunitatea din care fac parte. Iar societatea este cea care trebuie să asigure populaţiei în mod liber accesul la bunurile şi serviciile existente.

În ceea ce priveşte opinia populaţiei din Ştefan Vodă vis a vis de cum consideră că angajaţii primăriei îi sprijină în problemele zilnice, 91% dintre respondenţi au considerat că sunt sprijiniţi în mare/foarte mare măsură.

Vis a vis de percepţia respondenţilor cu privire la implicarea activă a primarului în rezolvarea problemelor lor, ponderea este una pozitivă (92% dintre respondenţi consideră că primarul se implică activ într-o mare/foarte mare măsură).

În vederea dezvoltării strategice a Comunei Ştefan Vodă trebuie să existe o serie de surse de fonduri, în acest sondaj ne-am oprit la: taxele şi impozitele locale, creditele, fondurile europene, fondurile guvernamentale şi fondurile din parteneriatele public-private. La nivel local, ponderea cea mai mare privind sursa fondurilor o reprezintă fondurile europene (un procent de 59%).

Se confirmă atât informarea cu privire la proiectele implementate la nivelul comunei Stefan Voda, cât şi cea cu privire la proiectele pregătitoare pentru comunitate. Astfel că, autorităţile locale au condus cu succes o campanie de informare a locuitorilor cu privire la proiectele în desfășurare, cât și la cele ce urmează a fi implementate.

Opinia publică consideră că sunt necesare mai multe tipuri de proiecte pentru comunitatea lor: Gaze naturale, Canalizare, Apă potabilă, Grădiniţă, Şcoală, Stadion, Cămin cultural, Club tineret, Sală de sport, Infrastructură, Biserică, Capelă, Atragere investitori, Parcuri, Iluminat, Farmacie, Platformă gunoi, Cale ferată, Bază de agrement, Locuri de joacă, Dispensar, Piaţă, Islaz, Benzinării

“Strategia de dezvoltare locală prezintă acţiunile pe care administraţia locală le va iniţia pentru a crea condiţiile necesare dezvoltării comunei. Prin conținutul strategiei dorim să subliniem și rolul important ce revine valorificării potenţialului de absorbţie a fondurilor europene. Am pregătit un plan de măsuri de dezvoltare care să reflecte cât mai fidel opțiunile și nevoile cetățenilor. Planul reprezintă radiografia generală a comunei, detalierea direcțiilor strategice de dezvoltare si rezultatul implicării tuturor factorilor interesați și responsabili de la nivelul comunei. Rezultatele studiilor și ale procesului de elaborare a strategiei ne-au oferit nouă, administrației locale, o modalitate utilă pentru identificarea priorităților și pentru selectarea acțiunilor și a politicilor viitoare. Strategia redă o analiză a resurselor și oportunităților comunei prezentând cadrul în care se va realiza progresul în următorii ani în vederea îmbunătățirii calității vieții locuitorilor. În acest sens trebuie promovată o economie dinamică și competitivă, care să asigure locuri de muncă, un înalt nivel de educație, ocrotirea sănătății, coeziunea socială și protecția mediului, într-o lume sigură, ce respectă diversitatea culturală”., a mai adăugat primarul localităţii Ştefan Vodă, Ionel Zardova.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.