Şi amendamentele bune nu rămân nepedepsite!

Şi amendamentele bune nu rămân nepedepsite!

După ce Marius Dulce a „îndrăznit” să iniţieze, în cadrul plenului Consiliului Local, amendamentul privind suplimentarea sumei alocate pentru „situaţii de urgenţă”, în contextul pandemiei de coronavirus, de la 127 de mii cât propusese Executivul la 300 de mii, diferenţa urmând a fi utilizată pentru achiziţionarea de materiale de protecţie pentru cadrele medicale din spitalele aflate pe raza municipiului precum şi pentru medicii de familie, Primăria Călăraşi a reacţionat „dubios” de repede, considerând prin intermediul unui comunicat de presă că amendamentul a fost unul politicianist, neavând nici măcar suport legal „din păcate, în această perioadă sensibilă pentru toată lumea, se ascut din nou instinctele politicianiste. (...) Însă, şedinţa ordinară a Consiliului Local Călăraşi din această lună a permis ca unii dintre aceștia să anunțe și să susțină amendamente doar pentru imagine și capital politic, prin propuneri referitoare la donații către Spitalul Județean de Urgență Călărași, aflat în subordinea Consiliului Județean Călărași. (...) amendamentul politicianist nici măcar nu are suport legal, încă o dată fiind vorba de lipsă de interes, lipsă de responsabilitate și demagogie.”

De ce să fie amendamentul politicianist care oricum a trecut până la urmă dar „subţiat” la 200 de mii pentru că aşa a decis majoritatea liberală? Din cauza resurselor limitate de la buget, lucru greu de admis? Sau pentru că a venit dinspre Opoziţie?

În fond ce a solicitat Marius Dulce? O sumă cât de cât rezonabilă care să fie donată Crucii Roşii Călăraşi, în baza protocolului încheiat cu Primăria Călăraşi, banii urmând a fi utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de măşti,, dezinfectanţi, materiale de protecţie pentru cadrele medicale de care avem mare nevoie să muncească în condiţii de sănătate deplină. Cele mai multe din aceste cadre medicale plătesc impozite şi taxe locale aici, la Călăraşi.

Pe de altă parte, chiar primăria a făcut joi un apel solicitând firmelor din Călăraşi sprijin, financiar mai ales, întrucât „Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen. Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură).”

După părerea mea, Primăria ar fi trebuit să demareze această campanie de solidaritate în primul rând cu societăţile „prietene”, abonate de ani buni la banul public. Nu-s puţine şi „prestează” şi pe bani mulţi! Cred că s-ar strânge sume importante, de ordinul zecilor, poate al sutelor de milioane de lei vechi dacă li s-ar sugera acordarea unor donaţii. Nu mai vorbesc de constructorii care “au mutilat” oraşul pe banii împrumutaţi de Executiv, în numele unui viitor confort care se lasă greu de tot aşteptat. Ăştia cred că ar rezolva problema pe loc!

Nu cred în ruptul capului că Marius Dulce, şef al Casei Judeţene de Sănătate, a intenţionat să câştige capital electoral pe spinarea celor din linia întâi, promovând un astfel de amendament. Probabil că dacă o astfel de „idee” venea din gura unui liberal, nu s-ar mai fi făcut atâtea valuri, inutil. Dar cred însă că dacă Primăria ar fi avut vreun spital în subordine, în ce „baltă” se scaldă, ar fi intrat numaidecât în...incapacitate de plată!