M. Dulce: Oamenii trebuie motivaţi să facă această reciclare!

M. Dulce: Oamenii trebuie motivaţi să facă această reciclare!

Liderul consilierilor PSD din Consiliul Local municipal Călăraşi, Marius Dulce consideră că pentru creşterea gradului de colectare a gunoiului menajer, cetăţenii ar trebui să fie stimulaţi atât de autorităţile locale cât şi de operatorul de salubritate.

Foarte probabil, pentru 2020, provocările majore pentru Executivul Primăriei Călăraşi vor fi managementul gunoiului menajer dar şi apa. Se aşteaptă mărirea preţului la apă şi a tarifului la canalizare, în proporţii consistente. Ce ne spuneţi în acest sens?

Cred că aceste două probleme au nevoie de soluţii rapide şi eficiente. În ceea ce priveşte gunoiul, e clar, chestiunea ţine de legislaţie. Am mai spus-o: dacă e lege s-o aplice legiuitorul. De când a venit REBU, toată vina a căzut pe umerii cetăţeanului că nu colectează selectiv. Într-adevăr, trebuie să şi colectăm selectiv dar oare aceste servicii au fost bine gândite înainte de a fi puse în operă? Aşa cum ar trebui să fie...

Am strâns gunoi reciclabil şi l-am pus la poartă, a trecut altcineva şi l-a dus în altă parte, ce se întâmplă atunci?

Dacă legiuitorul a spus că trebuie să reciclăm, atunci operatorul trebuie să facă şi el ceva mai ales că nu ajunge materialul reciclabil la el astfel încât să se mai diminueze şi preţul. Întrebarea care se pune ar fi: Oare operatorul are interesul să ne scadă preţul chiar dacă creşte cantitatea de reciclabil? Eu cred că nu!

Am plecat de la 3 lei şi am ajuns la 8 lei. Aş fi curios să văd cât „reciclabil” se strânge într-o lună, din ce zone, iar apoi oamenii să fie motivaţi.

S-ar putea identifica, cu sprijinul celor de la „Impozite şi taxe”, ştiu eu, breşe în Codul Fiscal astfel încât să-i încurajăm pe oameni să facă colectarea selectivă a gunoiului menajer iar apoi să beneficieze de o reducere de câteva puncte procentuale din impozitele pe care le datorează?

Asta este şi gândirea noastră. Oamenii trebuie motivaţi să facă această reciclare. Îmi spui că măreşti preţul, că nu reciclez, dar dacă reuşesc să-l conving pe vecinul să procedeze şi el la o colectare selectivă, noi de ce beneficiem?

Până la urmă e acelaşi preţ şi pentru cel care reciclează dar şi pentru cel nu reciclează. Să spună operatorul „Dom’le dacă dai înapoi reciclabilul pe care ţi l-am cerut, beneficiezi de o reducere de taxe”. Cred că în maniera asta am putea rezolva uşor – uşor problema asta destul de spinoasă.

Probabil că şi Consiliul Local ar putea să facă ceva în acest sens...

Da, împreună cu operatorul de salubritate să vedem dacă există vreo soluţie. Obiectivul e să încurajăm cetăţeanul să facă o colectare selectivă oferindu-i în schimb nişte facilităţi, de ce nu?, chiar fiscale. Dacă ne dorim o zonă curată, un oraş curat, e nevoie de un astfel de efort comun. În felul acesta cred că-i descurajăm şi pe cei care duc deşeurile la aceste centre de colectare. Ştiu şi ei, până la urmă, că beneficiază de „ceva”. Dacă ne gândim puţin, „marii poluatori” sunt cei care prestează activităţi comerciale. De ce să nu-i ajutăm un pic, motivându-i să strângă cât mai mult gunoi reciclabil?

O altă „faţetă” a problemei ar fi creşterea cuantumului amenzilor dar, personal, nu cred că asta va duce şi la rezolvarea ei.

Am tot vorbit de măsurile coercitive. Ştim prea bine că în Occident, amenzile sunt foarte mari însă acolo nimeni nu-şi mai permite să arunce ceva pe jos pentru că se trezeşte imediat cu o amendă usturătoare. Eu zic că destul de mult plătim pentru aceste servicii. Trebuie doar să conştientizăm cu toţii că tot noi putem rezolva această problemă. Putem aplica amenzi, avem destule pârghii la dispoziţie, însă în ceea ce priveşte gospodăriile, se cuvine să găsim şi alte soluţii decât amenda. Până la urmă, păstrărea curăţeniei ar trebui să ne preocupe pe toţi pentru că ne afectează şi la buzunare.