LIFE

Găsirea echilibrului perfect între timpul de lucru și timpul personal

Găsirea echilibrului perfect între timpul de lucru și timpul personal

În medie, o persoană își petrece aproximativ o treime din viață lucrând. Având în vedere că liniile de demarcație dintre muncă și timp liber se estompează din ce în ce mai mult, este important să găsim metode de a evita pătrunderea celor 90 000 de ore în restul vieții noastre.

Pandemia a schimbat în mod semnificativ modul în care lucrăm. Munca de la distanță, înțeleasă inițial ca o necesitate la debutul pandemiei, s-a impus în prezent în modelul de muncă hibridă, numeroasele sale avantaje fiind recunoscute de angajatori și de lucrători deopotrivă. Prin munca de la distanță a devenit însă mai greu de stabilit limite clare între profesie și restul vieții noastre.

Într-adevăr, în ultima vreme se discută foarte mult despre „echilibrul între viața profesională și cea privată”, dar ce înseamnă exact acest lucru și de ce este atât de important?

Echilibrul între viața profesională și cea privată se referă la obținerea echilibrului perfect între viața profesională și viața personală. Deși acest echilibru poate fi diferit pentru fiecare, un lucru este cert: el este important nu numai pentru starea de bine fizică și psihică, permițându-vă timp și spațiu pentru a urmări alte interese și a vă cultiva relațiile personale, ci și pentru productivitate, ducând la rezultate mai bune și la creșterea satisfacției la locul de muncă.

Deci, cum se obține acest echilibru? În ciuda presiunii constante de a fi mereu la cel mai înalt nivel de performanță, există metode de a favoriza echilibrul între timpul de lucru și timpul personal. Iată câteva moduri în care puteți face acest lucru.

Stabiliți priorități

Notați-vă sarcinile în ordinea importanței și fiți realist cu privire la ce puteți realiza într-o anumită zi. Probabil că nu veți ajunge niciodată la capătul listei cu lucruri de făcut; dacă devine obiectivul dumneavoastră, nu veți obține decât un nivel crescut de stres și un stare generală de nemulțumire față de propria performanță, ceea ce, la rândul său, creează sentimente negative legate de muncă.

Stabiliți limite clare între timpul de lucru și timpul personal

Acest lucru este mai greu de făcut când lucrați de acasă; încercați să păstrați un spațiu separat în care să vă desfășurați activitatea și de unde să puteți pleca fizic la sfârșitul zilei de lucru. Dacă acest lucru nu este posibil, marcați tranziția în așa fel încât creierul dumneavoastră să înțeleagă că este timpul să se deconecteze de la lucru. De exemplu, dacă vă închideți calculatorul, nu veți mai fi absorbit de e-mailurile legate de muncă.

Luați-vă zilele libere mult dorite

Pentru a avea performanțe optime, trebuie să aveți grijă de dumneavoastră în mod regulat. Zilele libere de la lucru vă vor ajuta să vă deconectați și să vă reîncărcați, permițându-vă să vă întoarceți cu o perspectivă reînnoită și să abordați mai eficient volumul de muncă.

Cunoașteți-vă limitele

Fiți explicit față de dumneavoastră și față de superiori cu privire la volumul de muncă pe care îl puteți accepta. Continuând să spuneți „da”, s-ar putea să ajungeți în pragul epuizării. Delegați sarcini când este posibil și nu vă temeți să semnalați când vă confruntați cu așteptări nerealiste.

Discutați cu cineva despre ceea ce simțiți

Dacă simțiți că aveți dificultăți în a găsi un echilibru între viața profesională și cea personală, discutați cu cineva din organizația dumneavoastră în care aveți încredere. Poate fi managerul dumneavoastră, reprezentantul departamentului de resurse umane sau un coleg al cărui sfat îl apreciați; aceștia vă pot ajuta în diferite moduri, de la redistribuirea volumului de muncă până la schimbarea mentalității.

Planificați, altfel nu se va întâmpla

Exprimați-vă intențiile în ceea ce privește timpul liber la fel cum procedați în ceea ce privește munca. Adăugați în agendă nu numai termenele și întâlnirile de serviciu, ci și celelalte aspecte ale vieții dumneavoastră: hobby-uri, activități personale și planuri sociale. Și, cel mai important, respectați ce v-ați propus.

Sursa www.eures.europa.eu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.