Se schimbă ora chiar în această noapte!

Se schimbă ora chiar în această noapte!

Anul acesta, ora se schimbă în noaptea dintre 26 și 27 octombrie 2019, adică sâmbătă spre duminică. Astfel, dăm ceasurile cu o oră înapoi, iar ora 4.00 dimineața, devine ora 3.00.

Anual, trecerea la ora de iarnă se face în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În 2019, ziua de 27 octombrie va deveni cea mai lungă din an cu 25 de ore, pentru că ceasurile se dau înapoi.

În întreaga lume, circa 70 de țări folosesc sistemul orei de iarnă. Cel care a conceput acest sistem a fost astronomul neo-zeelandez George Vernon Hudson, care s-a gândit la schimbarea orei la sfârșitul secolului al XIX -lea.

Schimbarea orei a fost implementată de Imperiul German și de Imperiul Austro-Ungar la nivel național în anul 1916.

Trecerea la ora de iarnă poate să influențeze în mod negativ anumite categorii de persoane. Cei care suferă de depresie sau probleme cu inima pot dezvolta un risc mai mare de sinucidere sau infarct, se arată într-un studiu al cercetătorilor chinezi.

Totodată, se pot semnala dereglări în ceasul biologic și la nivel hormonal, mai ales în ceea ce privește melatonina.

CFR a anunțat că mersul trenurilor NU se modifică odată cu trecerea la ora de iarnă 2019.

Conform CFR Călători, trenurile de călători aflate în circulație după ora 4:00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Conform ultimelor modificări legislative, ultima schimbare a orei va avea loc în anul 2020.

2020 – 29 martie – 25 octombrie

Sursa www.huff.ro