Nicio pensie nu va scădea prin efectul Legii nr. 360/2023

Nicio pensie nu va scădea prin efectul Legii nr. 360/2023

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 este în transparență decizională, ceea ce înseamnă că toți cei interesați pot face sugestii și observații în vederea îmbunătățirii actului normativ și eliminarea neclarităților.

În conformitate cu art. 144 din Legea nr. 360/2023, recalcularea pensiilor aflate în plată se va produce conform calendarului asumat, prin aplicarea noii formule de calcul. În urma acestui proces, nicio pensie nu va scădea. Din contră, vor exista creșteri semnificative de pensii pentru cei care au muncit și au contribuit mai mult.

Art. 155 din Legea nr. 360/2023 este în strânsă legătură cu art. 144 din aceeași lege și nici în urma aplicării acestuia nu se vor înregistra scăderi ale pensiilor aflate în plată.

În această etapă vor fi valorificate documente (adeverințe sau alte înscrisuri) care atestă veniturile brute nepermanente, dar care nu au fost avute în vedere de legislația anterioară.

Art.125 din norme va fi consolidat în sensul de a reflecta și mai clar faptul că în situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art.144 alin.(6) din lege.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 poate fi consultat aici. https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7189-20240216-hg-nm-legea-360din2023

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.