DSVSA Călăraşi vă informează despre Programul de mediatizare şi promovare a consumului de carne de oaie în România, iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Pentru sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea unei piețe de gros care va constitui un intermediar între crescătorii de ovine și canalele de comercializare (retail și magazine de proximitate), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi (DSVSA Călăraşi) vă informează despre derularea campaniei de informare și promovare “Alege Oaia!”, ce se va desfășura la nivel național pe o durată de trei luni, 01.11.2017 – 31.01.2018, şi are ca principal scop încurajarea consumului de carne și produse din carne de oaie pe tot parcursul anului.

Obiectivul acestei campanii este de a informa consumatorul asupra modului de preparare a cărnii de oaie și a produselor din carne de oaie, cât și de dezvoltare a unei culturi culinare în ceea ce privește consumul de carne de oaie, pentru a elimina riscul producerii unor cazuri de toxiinfecţie alimentară datorate consumului de carne şi produse din carne de oaie, obţinute în condiţii de igienă necorespunzatoare, în spaţii neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar.

Campania se va derula prin specialiştii DSVSA Călăraşi prin mediatizarea şi pomovarea consumului de carne de oaie la nivelul pieţelor agroalimentare, târgurilor, magazine alimentare, unităţi de tip super / hiper-market, evenimente publice organizate periodic de către autorităţile locale.

Pentru derularea corespunzătoare a acestui program, medicii veterinari oficiali, responsabili cu supravegherea sanitară veterinară la nivelul obiectivelor/spaţiilor/zonelor vor urmări a fi respectate cel puţin:

Condiţiile de funcţionare şi înregistrare / avizare sanitară veterinară a obiectivului verificat

Condiţiile de întreţinere a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a echipamentelor de lucru;

Carnea proaspătă de oaie să provină numai din abatoare, centre de sacrificare sau puncte de tăiere autorizate sanitar veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 57/2010 şi a Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, aflate sub supraveghere sanitară veterinară;

Carcasele/ semicarcasele/ sferturile de carcase de ovine au aplicată marca de sănătate de formă ovală, care atestă ca acestea au fost obţinute la nivelul abatorului şi supuse examenului postmortem de către medicul veterinar oficial, după examinarea antemortem a animalelor înainte de sacrificare;

Carnea preparată şi produsele din carne care sunt obţinute în unităţi autorizate sanitar veterinar de tipul unităţilor de procesare a cărnii, trebuie etichetate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1169/2011, iar etichetele trebuie să conţină şi marca de identificare cu numărul de autorizare al unităţii de origine;

Carnea preparată şi produsele din carne care sunt obţinute în unităţi înregistrate sanitar veterinar de tipul carmangeriilor, trebuie să fie etichetate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1169/2011 şi să poarte inscripţionat pe etichetă un dreptunghi care conţine inscripţia „produs în unitatea de tip carmangerie”, urmat de literele „VA”, care semnifică „vânzarea cu amănuntul”, indicativul judeţului şi numărul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor al unităţii în conformitate cu prevederile Art. 22 din Ordinul ANSVSA 111/2008;

Produsele tradiţionale trebuie să fie înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

Etichetele pot fi ataşate pe tăbliţe şi/ sau panouri aplicate/prezentate deasupra/ în dreptul produsului prezentat;

Expunerea la vânzare a cărnii proaspete, a cărnii preparate şi a produselor din carne trebuie să respecte condiţiile sanitare veterinare prevăzute în Regulamentul (CE) 852/2004, respectiv vitrine special amenajate cu recipienţi sau tăvi confecţionate din materiale necorodabile uşor de curăţat şi igienizat;

Asigurarea temperaturii corespunzătoare pe toată perioada depozitării şi expunerii cărnii proaspete de oaie, cărnii preparate şi a produselor din carne de oaie, verificarea existenţei termometrelor, precum şi funcţionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru toate produsele care necesită regim termic;

Respectarea regulilor de igienă privind manipularea produselor alimentare la locul de vânzare, existenţa spălătoarelor pentru igienizarea mâinilor şi igienizarea periodică a cuţitelor utilizate pentru feliere sau porţionare

Igiena şi starea de sănătate a personalului:

-         - verificarea existenţei documentelor care să ateste starea de sănătate a fiecărei persoane care manipulează carne proaspătă, carne preparată şi produse din carne şi vizate periodic de către o unitate medicală,

-       -  verificarea existenţei echipamentului de protecţie curat constituit din halat, şorţ şi bonetă de culoare deschisă, eventual mănuşi de protecţie;

Asigurarea trasabilităţii produselor (existenţa evidenţelor, existenţa listelor cu furnizorii şi a tipurilor de produse, prezenţa etichetelor şi a mărcilor de identificare pe produse, existenţa certificatelor sanitare veterinare, a facturilor şi a certificatelor de calitate după caz)

Pentru alte detalii, persoanele interesate se pot adresa la numerele de telefon 0242/213676, fax : 0242/311127, e-mail : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la sediul DSVSA Călăraşi, str. Prel Dobrogei nr 4 Călăraşi.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Viorel BUCUR

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.