DSVSA Călăraşi / Cum să ne ferim de trichineloză!

DSVSA Călăraşi / Cum să ne ferim de trichineloză!

Pentru că în această perioadă, în mod tradiţional, se sacrifică porcine a căror provenienţă este preponderent din sectorul gospodăresc, cât şi datorită creşterii numărului de cazuri de trichineloză la porcinele din sectorul gospodăresc şi a îmbolnăvirilor la oameni ca urmare a consumului de carne de porc neexaminată de medicul veterinar, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Calarasi face următoarele recomandări consumatorilor :

Aprovizionarea cu carne se va face numai din macelarii, carmangerii aprobate sanitar veterinar pentru comercializarea cărnii şi produselor din carne.

În situatia în care crescătorii de porcine din sectorul gospodăresc sacrifică în mod tradiţional porcine pentru consum propriu, consumul cărnii rezultate din astfel de sacrificări se va face numai după ce aceasta a fost examinată trichineloscopic de către un medic veterinar împuternicit, iar rezultatul acestui examen este negativ.

Examenul pentru decelarea trichinelozei din carnea de porc  este contracost şi se poate efectua la Circumscripţiile Sanitare Veterinare din fiecare localitate de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti cat si la nivelul Circumscriptiilor pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Calarasi si Oltenita, examenul fiind efectuat de medici veterinari oficiali de stat .

La nivelul fiecarui CSV / CSVSA consumatorii pot să obţină informaţii privind probele care trebuie prezentate pentru acest examen, cantitatea acestora, programul orar atât în zilele de lucru cât şi în zilele nelucrătoare în acest sens fiind asigurat program permanent in perioada 15 – 28.12.2011.

În momentul sacrificării de porcine identificate cu crotalii (număr matricol), proprietarul animalului este obligat să predea această marcă auriculară de identificare la medicul veterinar din localitatea de domiciliu al animalului sau la medicul veterinar de la CSVSA, unde va efectua şi examenul cărnii de porc în direcţia trichinelozei.

Carnea obţinută în urma sacrificării tradiţionale în sistem gospodăresc este interzis a fi comercializată pentru consum public (magazine, restaurante, supermarketuri, pieţe agroalimentare) această carne fiind destinată doar consumului propriu în familie .

Nerespectarea acestor minime recomandări pot cauza îmbolnăviri în rândul oamenilor, atât cu trichineloza cât şi cu alte boli care se pot transmite de la animale la om, unele dintre ele  putand avea consecinţe grave pentru sănătatea consumatorului .

DSVSA Calarasi recomanda tuturor consumatorilor de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză) sau nonanimală ca aprovizionarea cu acestea să se facă  numai din unităţi autorizate (magazine, pieţe agroalimentare) în acest sens, evitându-se comerţul ambulant, stradal neautorizat, locuri de unde pot fi achiziţionate  produse alimentare contrafăcute, falsificate, alterate e.t.c.

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă cât şi după, DSVSA Calarasi organizează acţiuni de inspecţie la unităţile de producţie, depozitare şi comercializare produse de origine animală şi nonanimală, pentru verificarea respectării condiţiilor igienico sanitare de funcţionare ale acestora, calităţii produselor comercializate şi a respectării altor reguli impuse de legislaţia privind siguranţa alimentelor în vigoare.

Consumatorii pot adresa sesizări fie la numerele de telefon ale DSVSA Calarasi  313676.

Proprietarii care nu-şi înregistrează porcii nu vor beneficia de despăgubiri în cazul în care se va constata că sunt infestaţi cu Trichinella spiralis.

DSVSA Calarasi recomandă celor care sacrifică porci în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă să-şi înregistreze animalele la medicul veterinar din comună, iar în cazul în care cumpără să înregistreze şi mişcarea animalului.

Precizam ca despăgubirile vor fi acordate doar acelor animale care sunt înregistrate şi crotaliate, iar în cazul în care au fost vândute să fie înregistrat acest lucru. În caz contrar, carnea animalului bolnav va fi confiscată şi nu se vor mai acorda despăgubiri. Pentru animalele bolnave de trichineloză înregistrate, despăgubirea se face la preţul pieţei.

Examenele trichineloscopice se fac la toate circumscripţiile sanitar-veterinare din  judeţ,  contracost.

 

DIRECTOR  EXECUTIV

Dr. Viorel BUCUR