Consiliul Naţional al Elevilor condamnă programul Euro 200 iniţiat de Guvernul României

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă programul Euro 200 iniţiat de Guvernul României

Calendarul propus ca anexă a Hotărârii de Guvern ce va fi dezbătută în cadrul şedinţei de mâine prevede achiziţionarea dispozitivelor pentru garantarea infrastructurii necesare participării elevilor şi profesorilor aflaţi în dificultate din cauza cursurilor online abia în perioada iulie - octombrie a acestui an. În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de un proiect care nu şi-ar atinge scopul propus şi ar avea ca rezultat direct condamnarea elevilor la imposibilitatea de a susţine examenele naţionale într-un mod optim.

Conform acestui proiect de hotărâre, achiziţionarea calculatoarelor se va putea face în perioada 27 iulie - 12 octombrie. Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat public poziţia privind modul în care ar trebui să se realizeze cursurile online în situaţia în care, în prezent, mii de elevi şi profesori din România nu au acces la Internet. Situaţia necesită o rezolvare urgentă, iar Guvernul României are obligaţia morală şi instituţională faţă de elevii acestei ţări de a găsi o soluţie rapidă, astfel încât educaţia să poată continua pentru toţi copiii, indiferent de situaţia lor socio-economică. Proiectul de hotărâre, prezentat în această formă, denotă o totală lipsă de responsabilitate din partea decidenţilor în ceea ce priveşte garantarea accesului echitabil la educaţie şi asigurarea dreptului la învăţătură prevăzut în Constituţia României.

"Proiectul propus de Guvernul României nu rezolvă problema elevilor aflaţi în dificultate, elevi care în momentul de faţă sunt privaţi de accesul la educaţie în mediul online. Dacă guvernanţii nu vor găsi urgent o soluţie pentru a rezolva această problemă, mii de elevi din România nu vor putea susţine examenele naţionale pentru că, spre deosebire de elevii care au o situaţie socio-economică favorabilă, aceşti elevi sunt cei cărora statul nu le oferă nicio şansă la Educaţie", a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.