31 ianuarie 2023, 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘂𝗹 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁ă 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 î𝗻 𝗥𝗘𝗚𝗘𝗦/𝗥𝗘𝗩𝗜𝗦𝗔𝗟 𝗮 𝗺𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰ă𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘇ă 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝗯𝗿𝘂𝘁 𝗽𝗲 𝘁̗𝗮𝗿ă

31 ianuarie 2023, 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘂𝗹 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁ă 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 î𝗻 𝗥𝗘𝗚𝗘𝗦/𝗥𝗘𝗩𝗜𝗦𝗔𝗟 𝗮 𝗺𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰ă𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝘇ă 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝗯𝗿𝘂𝘁 𝗽𝗲 𝘁̗𝗮𝗿ă

”Reamintim că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată a fost stabilit în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră. Pentru 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̃ și 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̃, salariul minim rămâne și anul acesta la nivelul de 3.000 de lei lunar.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat care a continuat “Precizăm faptul că, prin excepție, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, în 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̗𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, salariul de bază minim se stabilește la 4.000 lei lunar, conform dispozițiilor O.U.G. nr.168/2022. Aceeași ordonanță mai stabilește că, în cazul salariaților care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții privind nivelul salariului de bază brut lunar și venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor.

Conform acestor dispoziții legislative și potrivit prevederilor art. 4 alin. 3 din H.G. nr. 905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, pentru transmiterea modificărilor, angajatorii au avut la dispoziție un termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data producerii acestora, termenul limită fiind 31 ianuarie 2023. Reamintim angajatorilor că au obligația de a majora salariile de bază ale tuturor angajaților ce le au stabilite sub acest nivel. Din interogarea aplicației, astăzi, 31.01.2023, rezultă un număr de 1.421.931 de contracte de muncă active cu normă întreagă, înregistrate cu salariul minim pe economie la valoarea de 3.000 de lei, respectiv 300.549 la valoarea de 4.000 de lei. Atenționăm angajatorii că netransmiterea, în termenul legal, a modificării salariului în aplicația Revisal constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.