Şi totuşi, Marius Dulce n-a minţit!

Şi totuşi, Marius Dulce n-a minţit!

Potrivit Proiectului de Hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului propriu al municipiului Călăraşi şi a creditelor interne, la data de 31 decembrie 2019, aflat joia trecută pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de plen aferentă lunii mai, Executivul Primăriei a “recunoscut” că în 2019 a utilizat bani proveniţi din împrumuturi bancare pentru obiectivul de investiţii privind restaurarea Poştei Vechi fiind vorba de suma de 5.347.786,64 lei. Asta după ce liderul PSD, Marius Dulce atrăsese atenţia că o mare parte din lucrările de restaurare s-au făcut, mai degrabă, cu sume provenind de la bugetul local, din împrumuturi bancare, decât de la Ministerul Dezvoltării, în condiţiile în care cofinanţarea, potrivit contractului încheiat, este de 2%, adică de 231.043,27 lei (inclusiv TVA).

“Poşta Veche (…) nu e gata nici acum, deşi au fost alocaţi bani din bugetul local, proveniţi, de fapt, din împrumuturi. Oare de ce trebuie să suportăm noi, cetăţenii, şi contravaloarea dobânzilor pentru această sumă (…) dacă proiectul este finanţat din fonduri europene? Aveam ce face cu banii respectivi. De exemplu, să finalizăm asfaltarea în cartierul Mircea Vodă sau canalizarea pe strada Locomotivei. Primăria a ales să vireze banii constructorului, deşi ar fi putut aştepta tranşele de la Ministerul Dezvoltării. Nu era absolut necesar să tragem aceşti bani ca să plătim pentru ei şi o dobândă, degeaba. Pentru o lucrare care încă nu e gata, deşi s-a avansat la un moment dat ca termen de finalizare sfârşitul anului 2019. Poate că ăsta a fost şi motivul „grăbirii” finalizării acestui obiectiv. Ca să aibe Executivul cu ce să se laude în campanie”, afirma, pe 18 mai, pentru www.arenamedia.ro Marius Dulce, declaraţiile sale stârnind “supărarea” Executivului care avea să emită a doua zi, pe 19 mai, un Drept la replică pe care l-a împrăştiat în toată presa de casă deşi afirmaţiile sale fuseseră făcute într-o singură publicaţie şi nu într-o conferinţă de presă.

“Este regretabil faptul că un consilier local (care are îndatorirea să analizeze și să-și exprime votul în cunoștință de cauză, privind proiectele de hotărâri promovate de executivul Primăriei Călărași), cu funcție de conducere a unei instituții publice, care la rândul ei poate implementa proiecte finanțate din fonduri structurale, fost candidat la funcția de primar al unei reședințe de județ și fost viceprimar coordonator al Direcției Programe și Dezvoltare Locală, nu cunoaște  elemente din „bucătăria internă”a proiectelor cu finanțare europeană. Ne întrebăm cum un fost candidat a putut să-și fundamenteze viziunea pe care a prezentat-o alegătorilor în ceea ce privește atragerea de fonduri europene sau cum un viitor candidat poate să-și fundamenteze aceeași viziune în implementarea celor 20 astfel de proiecte (în curând 29) pe care le implementează Primăria Municipiului Călărași. Să nu cunoști această problematică sau să dezinformezi, cu intenția de a denigra munca actualei echipe condusă de primarul Daniel Ștefan Drăgulin, este foarte grav.

Proiectul care se adresează monumentului istoric Poșta Veche este implementat de Municipiul Călărași în calitate de beneficiar și este finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Durata contractului de finanțare este cuprinsă între 21.06.2017 și  20.09.2020. (…) Contractul de lucrări a fost semnat în data de 20.07.2018 cu valabilitate de 60 de luni – 24 de luni pentru execuție și 36 de luni pentru garanție. Valoarea contractului de finanțare este de 11.563.563,48 lei, inclusiv TVA, din care cofinanțarea care trebuie achitată de catre Municipiul Calarasi este de 231.043,27 lei, inclusiv TVA.

Fondurile europene din care este finanțat proiectul sunt fonduri structurale și funcţionează, conform unuia dintre principiile UE, pe principiul rambursării: beneficiarul trebuie întâi să realizeze cheltuieli (de exemplu plata facturilor către un contractor pentru bunuri/servicii achiziţionate / lucrări realizate), iar apoi să le solicite spre decontare, pe bază de documente justificative, către Autoritatea de Management (Ministerul care gestioneaza Programul de finanțare respectiv).

Rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene se derulează progresiv, pe parcursul implementării proiectului în baza unui Grafic al rambursărilor care este inclus în contractul de finanțare, mecanismul nefiind la alegere.

Rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate de către Beneficiar, în baza contractului  de finanțare, reprezintă plata efectuată de Minister, în baza unei Cereri de Rambursare și a documentelor justificative aferente acesteia, transmisă de Beneficiar și autorizată de Autoritatea de Management.

În toate proiectele pe care le implementează Municipiul Călărași funcționează același mecanism, valabil, de altfel, din anul 2007, când România a devenit stat membru al UE . Ideea promovată în articol era aplicabilă până acum 13 ani cand proiectele se finanțau din fonduri de pre-aderare (PHARE, SAPARD,etc) și mecanismul era diferit: după semnarea contractului de finanțare beneficiarul primea în cont suma aprobată și cheltuită din aceasta pentru implementarea proiectului.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost depuse 5 cereri de rambursare pentru valoarea totală cheltuită de 7.468.140,61 lei, fiind rambursați ÎN TOTALITATE (98%) – nicio sumă nu a fost considerată neeligibilă, ca dovadă a implementarii corecte a proiectului.

Pentru asigurarea fluxului de numerar necesar atât investițiilor propuse în bugetul local, cât și a celor din proiectele europene pe care le implementează, Primăria Municipiului Călărași a contractat un împrumut din care face plățile necesare implementării acestor proiecte, utilizându-le în scopul dezvoltării, împrumutul fiind o sursă de finanțare alternativă și uzitată de către toate entitățile care sunt implicate în activități de dezvoltare, fiind chiar o sursă complementară recomandată de către specialiști și pentru care se optează în procesul dezvoltării economico-sociale.” se arăta în comunicatul de presă, pritocit o zi întreagă de Biroul de presă.

E limpede că Marius Dulce n-a minţit! Executivul ar trebui mai degrabă să fie preocupat de rezolvarea problemelor pe care şi le-a creat dar care generează nemulţumiri ale cetăţenilor şi care nu-s puţini la număr decât să se “războiască” în declaraţii publice fără fundament cu contracandidaţii. Pentru oamenii serioşi şi responsabili, faptele şi nu vorbele contează!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.