R. Paţurcă: Românii sunt victimele unor știri false lansate pentru ca președintele țării să obțină un al doilea mandat

R. Paţurcă: Românii sunt victimele unor știri false lansate pentru ca președintele țării să obțină un al doilea mandat

Roxana Paţurcă, senatoare PSD Călăraşi, a susţinut miercuri, 11 septembrie, de la tribuna Senatului o Declaraţie Politică având ca temă „Românii sunt victimele unor știri false lansate pentru ca președintele țării să obțină un al doilea mandat”.

Iată mai jos conţinutul acestei declaraţii:

Stimați colegi,

În calitate de membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, urmăresc mecanismele micro dar și pe cele macro-financiare care pot influența bunul mers al economiei naționale.

Așa cum putem observa cu toții, indiferent că suntem parlamentari ai partidului aflat la conducerea țării sau parlamentari ai Opoziției, această perioadă pe care o traversăm de mai bine de doi ani, de când PSD a preluat guvernarea, este definită de o creștere economică fără precedent. De la contra-performanțele ”Guvernului Zero” care au caracterizat guvernarea tehnocrată, s-a ajuns la creșteri anuale între 4% și 7%, procente care au poziționat România în topul țărilor cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, înaintea unor state ca Germania, Franța sau Italia.

Mai concret, economia României a crescut consecutiv cu 7% în 2017, cu 4,1% în 2018, iar în 2019 se va înregistra o nouă creștere, observată și de specialiștii de la Standard & Poors, care consideră că România va încheia anul cu o creştere economică de peste 4,5% şi că se va încadra în ţinta de deficit, de 2,9%.

Reprezentăm, alături de Polonia și Ungaria, o surpriză extrem de plăcută în Uniunea Europeană din punct de vedere al performanțelor economice pe care le-am realizat în ultimii doi ani și jumătate.

Mai precis, continuând seria foarte bună a creșterilor trimestriale, în al doilea trimestru din 2019 România a înregistrat o creştere a PIB de 4,6%, ocupând locul al doilea în Europa după Ungaria, dar înaintea Poloniei, conform datelor publicate recent de către Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 256,676 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1% faţă de trimestrul I 2019 şi cu 4,6% faţă de trimestrul II 2018. Pe serie brută, PIB estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 240,578 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 4,4% faţă de trimestrul II 2018.

Sunt performanțe economice care aduc laude statului român din partea oficialilor europeni, dar care aduc laude nemeritate și celui care, din nefericire pentru români, încă reprezintă statul român în relațiile externe – președintele Klaus Iohannis.

Asistăm în acest context la un paradox – în timp ce în afara granițelor Iohannis laudă reușitele Guvernului PSD și este lăudat pentru aceste reușite, în țară continuă să facă un joc politic greu de înțeles, criticând guvernarea social-democrată. Indiferent de toanele prezidențiale ale celui care blochează de doi ani activitatea Guvernului, suntem conștienți cu toții că stabilitatea este esenţială pentru România, atât pentru mediul de afaceri cât şi din perspectivă socială. Din acest punct de vedere, PSD este singurul partid care acționează în acest sens şi continuă să își asume misiunea de a asigura stabilitatea ţării şi de a guverna.

Din păcate pentru noi toți, în timp ce economia crește și se clasează între cele cu cea mai dinamică evoluție din Europa, președintele țării își urmează strict agenda politică, prin continuarea campaniei electorale – președintele Iohannis blochează activitatea Guvernului şi sacrifică în mod conștient interesele României și ale cetățenilor ei. Refuzul numirii miniștrilor propuși de către premierul Viorica Dăncilă face parte dintr-o tactică de gherilă politică pe care președintele o pune în aplicare de când a decis să înceapă campania electorală pentru cel de-al doilea mandat.

Stimați colegi din Opoziție,

După cum știți, în programul PSD de guvernare, prioritatea a fost creșterea veniturilor românilor cu un nivel de trai sub medie. PSD și-a dorit, ca partid social-democrat, cât mai mulți români în clasa medie și a reușit să aducă în această pătură socială cei mai mulți conaționali după 1989.

Datele statistice arată că românii au început să fie plătiți mai bine pentru munca depusă, iar creșterea salariului minim pe economie precum și măsurile luate pentru consolidarea ritmului creșterii economice au oferit românilor bunăstare.

De la 1 septembrie, punctul de pensie a crescut cu încă 15%, de la 1.100 lei la 1.265 lei.  De asemenea, indemnizația socială a fost majorată cu 10%, de la 640 lei până la 1 septembrie la 704 în prezent.

În termeni reali, începând cu 1 septembrie 2019, pensia minimă garantată, adică indemnizația socială pentru pensionari, se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei. În România există un număr total de 4.964.018 pensionari, iar dintre aceștia 4.668.104 beneficiază de pensii de stat.

Din păcate, Opoziția, din care faceți parte, continuă să dezinformeze românii prin difuzarea de știri false prin canalele de propagandă. Dragi colegi, vă anunț public, dacă încă nu știați, faptul că s-a majorat punctul de pensie care se referă strict la pensiile bazate pe contributivitate! Nu au crescut „pensiile speciale. Dimpotrivă, noua lege a pensiilor reduce decalajele dintre pensile bazate pe contributivitate şi pensile speciale: în 2019 punctul de referinţă (punctul de pensie) este de 1.265 de lei, în 2020 va fi de 1.775 de lei, iar în 2021 va fi de 1.875 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa annual cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut calculat de INS pe anul precedent.

O altă măsură importantă luată de PSD a fost ridicarea de la 990 lei la 1.138 lei a plafonului privind accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.

Este nu numai dreptul pensionarilor, ci este mai întâi de toate obligația noastră să asigurăm o viață decentă și liniștită părinților noștri, bunicilor și tuturor acelora care cu trudă de decenii au construit România de azi.

În acest context, nu este aburd să încercați să dezinformați pe cei care deja beneficiază de măsurile sociale care le aduc bunăstare? Nu este absurd să încercați să transformați în victime ale unor ”fake news” pe cei care văd că economia țării merge și că puterea lor de cumpărare a crescut?

În plus, în pofida acuzațiilor aduse de către Opoziție referitoare la ratele la bănci, după înlocuirea ROBOR, ratele românilor au scăzut la nivelul lunii iunie 2018. La doar un trimestru de când ROBOR a fost înlocuit cu IRCC, s-a constatat că dobânda creditelor noi în lei a scăzut la nivelul din luna iunie 2018. Prin urmare, dobânda medie în iunie 2018 şi iunie 2019, pentru creditele noi în lei acordate populației, pe termen lung şi scurt, este aceeași, respectiv 8,16%. Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual la nivel mediu şi de peste 0,7 puncte la creditul ipotecar la sfârşitul lui iunie 2019, faţă de sfârşitul lui aprilie 2019 când a fost introdus IRCC.

Mai mult, dovedind o neînțelegere a priorităților românilor în această perioadă, Opoziția, din care faceți parte, cere insistent abrogarea OUG 114, pentru a servi corporațiile, în detrimentul cetățenilor.

Oare nu ar trebui să fiți mai atenți la creșterile uriașe ale facturilor la utilități pe care ar trebui să le suporte populația în cazul eliminării plafonului la prețurile pentru gaze și energie electrică? Singura preocupare a Opoziției este probabil să servească interesele corporaţiilor care au fost nevoite să îşi diminueze profiturile în urma plafonării preţurilor la gaze şi electricitate.

Deși a fost blamată, Ordonanța 14 aduce mai mulți bani în buzunarele români. Conform unei evaluări independente de interesele politice, realizată de Asociaţia Companiilor de Utilităţi (ACUE), care grupează marii distribuitor şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, dacă s-ar abroga OUG 114 și s-ar desființa plafonul la prețurile din domeniul energiei, acestea ar crește cu circa 50 lei la gaze și 100 lei la energie electrică pe gospodărie.

Dragi colegi din Opoziție,

Încetați în a susține demersurile șefului statului, avid după un al doilea mandat la Cotroceni, încetați a mai dezinforma românii prin difuzarea de știri false prin canalele de propagandă. Faceți opoziție constructivă, în beneficiul românilor, și nu opoziție ieftină, retorică, bazată pe absurdități!

Un adevăr care poate fi demonstrat prin probe valorează și este mai presus decât un neadevăr bazat pe manipulări ale realității.

Vă amintiți că noi, ca politicieni, ne-am asumat de la bun început apărarea intereselor naționale?  Din păcate, observ că unii dintre noi uităm acest lucru, punând în prim plan apărarea intereselor grupului politic din care facem parte.

Este de prisos să menționez faptul că lupta politică internă nu trebuie să dăuneze intereselor țării, dar acest principiu nu este respectat la noi în țară. Este o realitate pe care trebuie să o spunem și pe care trebuie să ne-o asumăm.

Consider că aceste argumente sunt mai mult decât suficiente pentru a putea să ne formăm o imagine corectă despre contextul macro-economic actual al României și despre responsabilitatea noastră ca oameni politici ai acestei țări.

Vă mulțumesc!

Senator

Roxana Natalia PAŢURCĂ

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.