R. Paţurcă: ROBOR a ajuns la una dintre cele mai scăzute cotații din acest an!

R. Paţurcă: ROBOR a ajuns la una dintre cele mai scăzute cotații din acest an!

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,03%, valoare înregistrată şi în sedinţa precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

“ROBOR a ajuns la una dintre cele mai scăzute cotații din acest an. E un efect benefic al OUG 114, care înseamnă dobânzi mai mici plătite de românii care au luat credit.”  a declarat pentru www.arenamedia.ro, Roxana Paţurcă, senator PSD Călăraşi care a continuat “ROBOR la trei luni a coborât la 3,03%. Este mai mic cu 11% decât vârful înregistrat în acest an, de 3,41%, în aprilie.”

ROBOR continuă să se aplice creditelor luate de oameni înainte aplicarea IRCC - noul indice de referintă pentru creditele de consum –  care din luna mai 2019, a înlocuit ROBOR pentru creditele noi (cele luate începând din luna mai), potrivit OUG 114.

Membră a Comisiei de buget – finanţe din Senart, Roxana Paţurcă a mai adăugat că “Românii care au luat credite înainte de mai 2019, plătesc o dobândă mai mică cu 11%, acum, grație scăderii ROBOR. Remarcabil este că IRCC, indicele de referintă care a înlocuit ROBOR, este consistent mai mic, 2,66%. Acesta este nivelul indicelului comunicat de BNR pentru trimestrul 2 al acestui an. Se face astfel proba evidentă a beneficiilor aduse de OUG 114, pe care Orban și guvernarea sa intenționează s-o abroge. Dacă această intenție devine realitate milioane de români cu credite la bănci trebuie să se aștepte la dobânzi mai mari, rate mai mari și deci mai puțini bani în buzunare.”