R. Paţurcă: De la începutul mandatului, Guvernul Orban se împrumută mult și la dobânzi din ce în ce mai mari

R. Paţurcă: De la începutul mandatului, Guvernul Orban se împrumută mult și la dobânzi din ce în ce mai mari

Membră a Comisiei de Buget Finanţe din Senat, Roxana Paţurcă, preşedinte execuriv al PSD Călăraşi susţine că în doar două săptămâni de guvernare doar prin titlurile de stat, Guvernul Orban s-a împrumutat cu peste 3 miliarde lei și 338 milioane euro iar în acest interval dobânzile, pur şi simplu, au explodat. “Dobânzile la care se împrumută guvernul Orban cresc de la o zi la alta. Pentru obligațiunile la 10 ani, dobânda plătită de guvern a crescut de la 4,23%, la 4,55% - o creștere de 7,5%. Pentru titlurile de stat în lei, pe termen scurt (40 – 60 de luni), dobânzile au crescut de la 3,55% la 4,09%, adică o creștere de peste 15%.” a declarat pentru www.arenamedia.ro Paţurcă, domnia sa adăugând că “Acesta este barometrul prostiilor spuse de Florin Cîțu. De fiecare dată când ministrul Finanțelor deschide gura, cresc dobânzile la împrumuturile guvernului, dobânzi care sunt plătite din buzunarul cetățenilor, că nu vine Cîțu cu bani de acasă să plătească diferența. Mai mult, Cîțu se încurcă în propriile declarații. Dacă ar fi adevărat că deficitul va ajunge la 4%, atunci Ministerul Finanțelor ar trebuie să se împrumute în ultimele două luni cu peste 20 de miliarde lei, ceea ce devine din ce în ce mai improbabil de realizat cu fiecare zi care trece.”

În ultimele zile, cel puţin, cursul valutar a ajuns la cel mai înalt nivel. Leul a luat-o la vale după venirea PNL la Guvernare. Analiștii acuză BNR că vinde zilnic milioane de euro din rezerva valutară a țării pentru a împiedica o prăbușire a cursului înainte de turul 2. “Declarațiile iresponsabile ale Guvernului Orban, începând de la închipuita gaură în buget, la bugetele duble sau de la măsurile de austeritate și creșterea facturilor la utilități, creează un spectru îngrijorător asupra economiei naționale. În final, ca urmare a deteriorării încrederii în economie și a încetinirii circuitului economic, băncile și firmele multinaționale își reduc activitatea pe piața românească pentru a plasa resursele financiare pe alte piețe mai active. Pentru asta vând leii și cumpără valută, ceea ce se repercutează asupra cursului valutar, la creșterea euro/dolari/lire sterline în raport cu euro. Declarațiile BNR încearcă să liniștească populația spunând că este o creștere firească la final de an. În realitate creșterea e mult mai abruptă decât era de așteptat.” a mai susţinut senatoarea Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.