Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a crescut, în primul trimestru din 2019, cu 9,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 1.496 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
“Programul de guvernare al PSD atrage noi investitori străini în România, în ciuda criticilor deşănţate, lansate de preşedintele Iohannis şi de liderii Opoziţiei la adreasa politicilor guvernamentale. Cifrele din economia reală le demască în fiecare zi demagogia şi devoalează minciunile aparatului de propagandă al noii securităţi.” a declarat pentru www.arenamedia.ro senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi.
Cele 1.496 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 3,941 milioane dolari, în creştere cu 127,3% faţă de perioada ianuarie - martie 2018.
În intervalul 1991 - 2018, au fost înfiinţate 221.334 de societăţi cu participare străină la capital, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 63,117 miliarde de dolari.
La 31 martie 2019, în România se înregistrau 222.830 de firme cu capital străin, dintre care cele mai multe, respectiv 47.709, cu capital italian, dar cea mai mare valoare a capitalului social este a societăţilor olandeze, respectiv 13,011 miliarde de dolari, în 5.302 firme.
“Cifrele oficiale arată clar că investitorii străini oneşti nu pleacă şi nici nu ezită să vină în România, aşa cum susţin Iohannis, Orban şi propaganda. Investitorii oneşti nu sunt speriaţi de faptul că guvernul le cere să fie corecţi, să nu mai externalizeze profiturile, să nu comercializeze produse de o mai proastă calitate decât în ţările de origine şi nu sunt speriaţi de creşterea salariului minim pe economie şi de obligaţia de a plăti salarii decente românilor. Climatul economic sănător, fiscalitatea redusă, sprijinul guvernamental pentru investiţiile cu impact semnificativ, sunt tot atâtea motive pentru care noi investitori aleg România ca destinaţie pentru proiectele lor de dezvoltare.” a mai adăugat Paţurcă, membră a Comisiei de buget – finanţe din Senat.
În top 50 ţări de rezidenţă ale investitorilor în societăţi cu participare străină la capitalul social se aflau, în martie, 20 de state din afara Europei, primele trei dintre acestea fiind: SUA (7.720 societăţi, cu un capital social subscris de 1,12 miliarde dolari), Turcia (15.524 societăţi, cu un capital de 730,8 milioane dolari) şi China (12.645 societăţi cu un capital de 406,3 milioane dolari).
“Scenariile economice apocaliptice inventate de Iohannis şi compania nu sunt luate în seamă de investitorii serioşi. Investitorii americani sunt primii care ignoră prognozele economice sumbre ale lui Iohannis şi ale pseudo economiştilor Opoziţiei.” a conchis Roxana Paţurcă.