N. Cionoiu: PSD plafonează dobânzile la instituțiile de credit!

N. Cionoiu: PSD plafonează dobânzile la instituțiile de credit!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri. Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

“PSD plafonează dobânzile la instituțiile de credit!”, subliniat pe o rețea de socializare senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu care a continuat “Pe piața creditării persoanelor fizice s-au manifestat comportamente excesive față de cetățeni, cu dobânzi exagerate! De azi, românii vor fi protejați 100% față de abuzurile creditorilor, indiferent dacă vorbim de IFN-uri, bănci, societăți de leasing sau firme de recuperare creanțe. Plafonarea dobânzilor pune capăt acestor excese și restabilește dreptatea față de cetățeni, mai ales față de românii aflați în situații vulnerabile.

- Ratele nu pot crește mai mult de 50% față de valoarea stabilită la semnarea contractului;

- Dacă nu mai poate plăti ratele de leasing, cetățeanul are un termen de 30 zile în care poate vinde automobilul pentru a obține o sumă corectă, din care să poată achita sumele datorate;

- Protecție față de IFN-uri – suma rambursată nu poate depăși dublul sumei împrumutate;

- Recuperatorii de creanțe nu mai pot solicita de la debitor sume mai mari decât valoarea creanței stabilită în momentul cesiunii.

Proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de ambele grupuri ale Partidului Social Democrat, dar și de alți parlamentari, închide cercul de protecție al cetățenilor față de toate instituțiile de credit din România.”

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Camera Deputaţilor este for decizional.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.