M. Dulce: Primăria nu gestionează corect banii!

M. Dulce: Primăria nu gestionează corect banii!

Liderul consilierilor locali PSD, Marius Dulce, consideră că Executivul Primăriei Călăraşi se confruntă cu vădite probleme financiare întrucât nu gestionează corect banii călărăşenilor.

Dulce arată cu degetul şi susţine că proiectele sale şi ale colegilor săi din PSD şi-au găsit întotdeauna loc în agenda unei administraţii liberale lipsite de viziune.

 

În urmă cu vreo 2 ani şi jumătate, în timpul campaniei electorale, actuala administraţie locală făcea o serie de „promisiuni” pentru a obţine voturile călărăşenilor. Câte dintre ele credeţi că s-au concretuizat până acum?

Mă bucur că aţi spus „promisiuni” pentru că o administraţie care a avut o lipsă de viziune, a ajuns să pună în practică toate propunerile mele şi ale PSD-ului, de-a lungul timpului. Dacă vă aduceţi aminte, începând din campania electorală şi apoi în anii următori, am spus că pentru Călăraşi sunt importante infrastructura rutieră şi pietonală, infrastructura de apă şi canalizare. Şi dacă vă aruncaţi privirea pe toate obiectivele de investiţii care s-au pus pe tapet, exact cu acelea „au ieşit” în faţă. Au vrut, n-au vrut, în cartierul Mircea Vodă a început asfaltarea. Pe PNDL, cu ajutorul nostru, al guvernului PSD s-a făcut ceva. Pe strada Năvodari, la blocurile H, cele de pe mal, s-a făcut asfaltarea, cu toate că ar fi trebuit să se acţioneze cu mai mult simţ de răspundere.

Le-am spus să mergem în cartiere, să vorbim cu oamenii ca să avem o viziune unitară pe zona respectivă. Degeaba introducem reţeaua de apă dacă nu ne dăm seama că e nevoie şi de cea de canalizare...

Să înţelegem că primarul a ţinut cont de toate propunerile dumneavoastră?

Bineînţeles. Dacă urmăriţi tot ce s-a spus la Consiliul Local, veţi identifica uşor propunerile noastre. La începutul acestui an, am propus ca Serviciul Pavaje Spaţii Verzi să nu mai fie folosit doar pentru „plombări”. Avem utilaje moderne, în care am investit sume importante şi am propus să se asfalteze străzile din Cărămidari, să acţionăm în spatele fostului complex Farfuria. E drept, acolo s-au făcut, cu chiu cu vai, două străzi. Din păcate, amgajaţii SPSV au fost luaţi să plombeze în stânga şi în dreapta, fără noimă.

A reuşit Executivul să vă convingă de faptul că Cinematograful Victoria e în domeniul public al municipiului?

La şedinţa respectivă de consiliu nu am participat. Ştiam că e o chestiune ciudată cu cinematograful Victoria pentru că CJ Călăraşi n-a avut decât o adresă în baza căreia i s-a dat dreptul de folosinţă pe o perioadă limitată pentru Bibliotecă. Cei de la RADEF Film România nu şi-au arătat disponibilitatea de a da imobilul Primăriei sau Consiliului Judeţean. Primăria a început să „fluture” nişte desene, planşe că ar face nu ştiu ce, dar nefiind proprietară nu poate face nimic!

O altă informaţie relevă faptul că Primăria ar avea probleme cu banii. Suma solicitată CJ ar fi de circa 8 miliarde de lei vechi. De ce credeţi că s-a ajuns într-o astfel de situaţie?

Nu ştiu cum şi-au făcut socotelile. Sunt de acord cu mărirea salariilor însă trebuiau să-şi facă bine calculele în momentul în care au decis majorarea drepturilor salariale. S-a mărit şi numărul de salariaţi. S-au făcut foarte multe angajări în ultima perioadă iar acum la sfârşit de an ne-am trezit cu o solicitare de rectificare bugetară ca să luăm din excedentul anului trecut, de la “investiţii”, că tot nu le-am făcut, suma de 4 milioane şi ceva pentru acoperirea unor cheltuieli cu serviciile şi de personal. Drept urmare, consider că a fost o proastă administrare. Primăria nu gestionează corect banii! Când eram viceprimar, Primăria avea un buget de vreo 350 de miliarde lei vechi iar pentru investiţii suma prevăzută era de vreo 230 miliarde lei vechi. În condiţiile în care nu erau majorate salariile. Dacă acum salariile s-au dublat, cu siguranţă nu le mai rămâne pentru investiţii decât vreo 100 de miliarde de lei vechi. De aceea, apar astfel de discuţii.

Pe de altă parte, aş vrea să precizez că nu am fost de acord cu împrumutul (n.r. 420 de miliarde de lei vechi) întrucât dacă nu gestionăm bine aceşti bani, cine vine mai târziu ar putea să tragă ponoasele.

Apropos de împrumut. Din informaţiile pe care le aveţi, a fost aprobat până acum de Ministerul de Finanţe?

Nu am nici un fel de informaţii. Nu ştiu cum se va derula procedura cu acest împrumut. N-am fost şi nu voi fi de acord cu accesarea lui, decât dacă voi fi convins că se vor cheltui banii aşa cum trebuie. Nu poâi să bagi într-o stradă de 800 de metri, mă refer la B-dul Nicolae Titulescu) 9,7 milioane de lei. Consider că acolo e vorba de o lucrare de până în 5 milioane de lei. Nu ştiu cum s-a ajuns la această sumă!

Se tot vorbeşte de “marea asfaltare”. Va prinde viaţă acest “proiect” anul viitor?

Am tot auzit poveşti. Asfaltarea se face cu bani. Înseamnă că au bani pe proiecte, pe…Poate se sprijină pe PNDL. Tot guvernul PSD să ofere finanţare. Foarte bine! Însă noi trebuie să ne gândim bine că pe lângă banii de la guvern, trebuie să gestionăm şi noi corect banii publici pe care-I încasăm de la cetăţeni, în beneficiul lor.

2019 va fi un an şi mai greu în planul bătăliei politice. Care va fi strategia PSD în Consiliul Local astfel încât proiectele propuse de consilierii social – democraţi să se regăsească în proiectul de buget pe anul viitor?

La fel cum am procedat şi până acum. Cu o administraţie lipsită de viziune, de idei, nu e deloc greu să-ţi impui nişte proiecte viabile, fezabile pentru călărăşeni. Noi suntem pragmatic. Nu contează că e o administraţie liberală la putere. Dacă am văzut că s-a făcut proiectul propus de mine şi colegii din PSD, m-am bucurat!

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.