Eurodeputaţii PSD: România şi Spania, efort comun în Parlamentul European pentru stoparea crizei preţurilor la gaz şi energie

Eurodeputaţii PSD: România şi Spania, efort comun în Parlamentul European pentru stoparea crizei preţurilor la gaz şi energie

Delegaţiile S&D ale României şi Spaniei din Parlamentul European îşi unifică forţele pentru o dezbatere prioritară, cu rezoluţie, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, care să aibă drept consecinţă soluţii concrete în legătură cu creşterea preţurilor la gaz şi energie. Reprezentanţii celor două delegaţii consideră că nivelurile actuale ale preţurilor nu reprezintă doar o problemă naţională, actuala criză având o dimensiune europeană, cu grave repercusiuni asupra cetăţenilor din statele membre UE.

Eurodeputaţii S&D români şi spanioli solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan concret care să permită tuturor ţărilor din Uniunea Europeană să intervină rapid la nivel naţional, în loc să se improvizeze măsuri ad-hoc, fără finalitatea dorită pentru protecţia oamenilor şi a companiilor afectate.

"Avem nevoie urgentă de un Plan European, conceput pentru următoarea perioadă, astfel încât guvernele statelor membre să poată reacţiona rapid la disfuncţionalitatea pieţelor şi la creşterea dramatică a preţurilor. Uniunea Europeană trebuie să reformeze regulile pieţei de energie electrică pentru a o face mai eficientă în situaţii precum cea actuală şi pentru ca beneficiile surselor ieftine de energie regenerabilă să ajungă mai uşor şi mai repede la cetăţeni. Considerăm că este absolut necesar, în acest context, să fie adoptate măsuri care să prevină speculaţiile pe piaţa europeană a carbonului (EU ETS). De asemenea, ar trebui creată o Platformă Europeană Centralizată pentru achiziţionarea de gaze naturale, deoarece autonomia strategică a Europei este incompatibilă cu nivelul actual de expunere la fluctuaţiile pieţelor internaţionale de energie, consolidând puterea contractuală a ţărilor care cumpără", susţine Delegaţia Spaniolă.

Eurodeputaţii români consideră că toate măsurile introduse recent în Spania sunt pe deplin conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene, având drept scop protejarea cetăţenilor, dar şi realizarea obiectivelor ambiţioase stabilite la nivel naţional, european şi internaţional.

"Măsurile la care au apelat colegii din Spania au un caracter temporar, până când se va diminua actuala creştere a preţurilor la gaz şi energie. Aceeaşi preocupare există din partea Delegaţiei PSD pentru cetăţenii români, mai ales că situaţia va deveni alarmantă pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. Sunt necesare soluţii rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri. Am solicitat deja o dezbatere cu rezoluţie în cadrul Parlamentului European, pentru luna octombrie, cu titlul - "Soluţii europene privind creşterea preţurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică". Vom colabora în acest sens cu Delegaţia spaniolă, pentru ca din acest demers să rezulte soluţii rapide şi concrete din partea Comisiei Europene, în vederea eliminării riscurilor cu care se confruntă cetăţenii din cele două state, dar şi din alte ţări ale Uniunii Europene", au menţionat reprezentanţii Delegaţiei Române S&D.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.