Declaraţie Politică / R. Paţurcă: Absenteismul este un semnal transmis de români către întreaga clasă politică

R. Paturca Senat 10 octombrie

Miercuri de la tribuna Parlamentului, senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a susţinut o Declaraţie Politică intitulată “Absenteismul este un semnal transmis de români către întreaga clasă politică”.

Iată conţinutul acestei Declaraţii

 

Distinși colegi,

Am participat, la fel ca foarte mulți dintre dumneavoastră, la votul pentru Referendumul privind modificarea Constituției în sensul adoptării unei definiții fără echivoc a instituției căsătoriei și familiei. Așa cum am văzut cu toții, 91,56% dintre cei care și-au exprimat opțiunea de vot s-au pronunțat în favoarea adoptării modificărilor propuse de inițiativa cetățenească, fapt care nu poate decât să ne confirme faptul că inițiativa în sine și organizarea referendumului, obligatorie în acest caz, au fost în concordanță deplină cu mentalitatea și educația românilor în acord cu valorilor tradiționale.

Din păcate, referendumul nu a putut fi validat din cauza participării extrem de reduse la vot - doar 21,1% dintre românii care au acest drept și l-au exercitat.

Doresc în primul rând să felicit Guvernul condus de doamna premier Viorica Dăncilă pentru organizarea ireproșabilă a acestui referendum, unul care s-a dovedit a fi lipsit de incidente, deși atât cei din tabăra ”DA” cât și cei din tabăra ”NU” escaladaseră în numeroase rânduri disputa publică și mediatică premergător votării.

În al doilea rând doresc să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește interesul pe care românii îl manifestă față de politică în general și față de clasa politică în special, iar când spun ”clasa politică” includ aici reprezentanții tuturor partidelor care se află astăzi în Parlament.

Acest dezinteres nu este unul care a apărut la acest referendum, așa cum încearcă unii colegi să ne facă să credem și nu a reprezentat un boicot, ci s-a manifestat treptat. Cu foarte puține excepții, fie că vorbim despre alegeri parlamentare, europarlamentare sau locale, participarea românilor la vot a fost din ce în ce mai redusă. Astfel, dacă în anul 1996 aveam o participare de 76,01% dintre românii cu drept de vot la alegerile din acel an, în 2000 am avut un procent de participare de 65,31% iar în 2004, ultimul an în care numărul votanților a depășit jumătate din numărul persoanelor cu drept de vot, a fost un procent de prezență la vot de 58,51%.

În 2008 doar 39,20% dintre românii cu drept de vot au participat la alegeri, în 2012 a fost o participare de 41,7% iar în 2016 au participat doar 39,5% dintre persoanele cu drept de vot.

Remarcăm cu toții faptul că din anul 2004 în nicio situație în care au fost organizate alegeri parlamentare, europarlamentare sau locale nu s-au prezentat la urne peste 50% dintre alegători; singura excepție o constituie alegerile prezidențiale, dar și aici procentul depășește cu puțin jumătate din numărul alegătorilor.

În ceea ce privește participarea la referendumuri, să ne amintim că în 2007, cu ocazia unui referendum inițiat de președintele României, participarea la vot a fost de doar 26,51%, ceea ce înseamnă că nu acum, la acest referendum au dorit românii să tragă un semnal de alarmă, ci acest semnal de alarmă a fost tras de mult. Din păcate, nu am știut noi, membrii clasei politice, să îl înțelegem și să luăm măsurile adecvate.

 

Stimați colegi,

Prezența scăzută la urne, indiferent de miza electorală, denotă faptul că poporul român își dorește, cel mai probabil, un alt mod de a face politică în România și pentru români. Cel mai probabil poporul român își dorește mai puține discuții sterile și mai multe realizări și, consider eu, poporul român își dorește ca disputele politice să se rezolve intern, fără a se apela la Bruxelles sau la Strasbourg, acțiuni în urma cărora imaginea României a avut și are mereu de suferit.

În același timp, poporul român își dorește, probabil, creștere economică și stabilitate financiară, performanțe pe care guvernarea PSD le realizează deja, dar care au trecut pe planul doi în agenda publică și mediatică din cauza faptului că în politica românească ne-am dezobișnuit să apreciem când este cazul și criticăm chiar și când adversarul nostru politic realizează ceva concret pentru români.

Declarația mea de astăzi se dorește a fi un semnal de alarmă și un apel la întreaga clasă politică pentru a realiza că absenteismul la urne izvorăște din însuși modul în care ne-am obișnuit să facem politică și că românii ne-au arătat, prin participarea tot mai scăzută la alegeri și la referendumuri, că își doresc altceva de la noi toți, indiferent că suntem vremelnic la Putere sau în Opoziție.

Absența românilor de la urne nu înseamnă numai neexercitarea unui drept, ci afectează întreaga societate și ruinează fundamentul democrației în România. Indiferent de rezultatul scrutinurilor electorale, câștigătorii desemnați se vor confrunta mereu cu întrebări legate de legitimitatea morală a ocupării unei anumite funcții mai ales când acea poziție a fost câștigată în urma participării la vot a unui procent redus al populației care are acest drept.

Suntem în situația în care în România primarii, parlamentarii și europarlamentarii sunt aleși în urma voturilor exprimate de mai puțin de jumătate din numărul total al persoanelor cu drept de vot din localitățile sau circumscripțiile alocate, iar aceasta este o situație care poate ridica oricând o problemă de legitimitate morală a ocupării funcției respective.

Nu sunt adepta transformării drepturilor în obligații și nu cred că obligativitatea votului este soluția apropierii clasei politice de români, dar consider că trebuie să fim mult mai atenți la semnalul de alarmă pe care,cu diferite ocazii în care a fost chemat la urne, poporul român ni l-a transmis tuturor.

Vă mulțumesc!

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.