D. Coarnă, interpelare adresată ministrului Bode: Vă solicităm să procedați la verificarea managementului și procedurii de operare în cazul bătrânei suspectă de Parkinson din Cuza-Vodă

D. Coarnă, interpelare adresată ministrului Bode: Vă solicităm să procedați la verificarea managementului și procedurii de operare în cazul bătrânei suspectă de Parkinson din Cuza-Vodă

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, i-a adresat ministrului de Interne, Lucian Bode, interpelarea cu nr. 87 B / 07.04.2021, având ca subiect cazul bătrânei din localitatea Cuza-Vodă, județul Călărași suspectă de boala Parkinson din data de 25.08.2019.

În opinia sa, s-au produs atunci încălcări aduse Codului de etică și deontologie al polițistului și Legii privind statutul polițistului chiar de către actualul șef al IPJ Călărași, Emil Ionuț Nițu, la vremea respectivă acesta ocupând funcția de șef Serviciu de Investigații Criminale din cadrul IPJ Călărași.

Coarnă îi solicită ministrului Bode declanșarea unor verificări în structura IPJ Călărași.

Iată mai jos textul complet al Interpelării:

INTERPELARE

Adresată: MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, domnul Lucian Nicolae Bode

De către: DEPUTAT PSD Călărași Dumitru Coarnă

Subiectul: Cazul bătrânei din localitatea Cuza-Vodă, județul Călărași suspectă de boala Parkinson din data de 25.08.2019. Încălcări aduse Codului de etică și deontologie al polițistului și Legii privind statutul polițistului. Verificări în structura I.P.J. Călărași.

Domnule Ministru,

            Vă solicităm ca prin structurile din subordine să procedați la verificarea managementului și procedurii de operare în cazul bătrânei suspectă de Parkinson din localitatea Cuza-Vodă, județul Călărași care agresată fizic de către soț a apelat serviciul 112, solicitând ajutorul Poliției, caz raportat la șeful IPJ Călărași, domnul Nițu Ionuț Emil, în data de 25.08.2019.

            Vom reda în continuare o conversație relevantă, virală în spațiul public, purtată între șeful IPJ Călărași domnul Nițu Ionuț Emil și un dispecer din cadrul serviciului SNUAU 112, ce pune în evidență atitudinea primitivă a inspectorului șef raportat la un caz urgent ce necesita atenția imediată a acestuia.

 

Inspector șef Nițu: Care-i treaba cu baba aia?

Polițist: E pe câmp, are Parkinson.

Inspector șef Nițu: Stai s-o luăm de la început !Cine a sunat la 112?

Polițist: Ea, nu are bani pe cartelă și a sunat la 112. A fost cu bărbatul său la cules de porumb, el a băut multă țuică, a pus muzică și a luat-o la bătaie și ea a plecat de acasă. Are Parkinson, nu știe cum o cheamă, nici pe bărbatul său, nici din ce sat e, chiar nu știe nimic, decât că are trei copii: două fete și un băiat care nu stau cu ea. În rest chiar nu știe nimic!

Inspector șef Nițu: Ok. Cine o caută?

Polițist: Jandarmii, a sunat și domnul Nițu de la municipiu, Pompierii, noi cu Secția 6-domnul Petrovici și d-voastră.

Inspector șef Nițu: Ideea e, cineva din teren a sunat-o și a vorbit cu baba?

Polițist: Da.

Inspector șef Nițu: Că eu știu că a sunat decât Dihan.

Polițist: Am vorbit noi, am vorbit mult, poate-și amintește ceva și nu am reușit să scoatem nimic de la ea. Am întrebat-o dacă avem asfalt ? A zis că nu avem asfalt, avem doar pământ.

Inspector șef Nițu: Dar e pe drum sau pe câmp?

Polițist: Pe câmp, doar pământ, asta îmi spunea.

Inspector șef Nițu: S-o…( a proferat injurii primitive și expresii jignitoare la adresa bătrânei ce nu pot fi redate care provoacă indignare publică și lezează demnitatea și onoarea umană )!!!

Conform art. 3 din Legea nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul politistului politistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminarii, proportionalitatii şi gradualitatii. Articolul 4 (1) Politistul este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile tarii, jurământul de credinţa faţă de România, prevederile regulamentelor de serviciu şi sa îndeplinească dispoziţiile legale ale sefilor ierarhici privind activitatea sa profesională.(2) Politistul răspunde, în condiţiile legii, pentru modul în care îşi executa atribuţiile de serviciu.

Conform Art. 41 politistul este dator: b) să dovedească solicitudine şi respect faţă de orice persoană, în special faţă de grupurile vulnerabile, să îşi consacre activitatea profesională îndeplinirii cu competenţa, integritate, corectitudine şi conştiinciozitate a îndatoririlor specifice de serviciu prevăzute de lege; d) să fie disciplinat şi să dovedească probitate profesională şi morală în întreaga activitate;e) să fie respectuos, cuviincios şi corect faţă de şefi, colegi sau subalterni; h) prin întregul său comportament, să se arate demn de consideraţia şi încrederea impuse de profesia de poliţist.

Raportat la Hotărârea nr. 991 din 25.08.2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului conform art. 6 intitulat Principii generale, dintre principiile care guvernează conduita profesională a poliţistului amintim:

Legalitatea - în exercitarea atribuţiilor sale poliţistul este obligat să respecte legea, precum şi drepturile şi libertăţile constituţionale ale persoanelor;

Egalitatea, imparţialitatea şi nediscriminarea - în îndeplinirea atribuţiilor profesionale poliţistul aplică tratamente egale tuturor persoanelor, luând aceleaşi măsuri pentru situaţii similare de încălcare a normelor protejate de lege, fără a fi influenţat de considerente etnice, de naţionalitate, rasă, religie, opinie politică sau de orice altă opinie, vârstă, sex, orientare sexuală, avere, origine naţională, socială sau decurgând din orice altă situaţie;

Disponibilitatea - presupune intervenţia poliţistului în orice situaţie în care ia cunoştinţă despre atingerea adusă vreuneia dintre valorile apărate de lege, indiferent de momentul constatării acesteia, capacitatea de a asculta şi de a rezolva problemele celor aflaţi în dificultate ori de a îndruma către alte autorităţi cazurile care se situează în afara competenţei ori atribuţiilor sale;

Prioritatea interesului public - se manifestă prin aceea că pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţionale poliţistul acordă prioritate realizării serviciului în folosul comunităţii;

Respectul - se manifestă prin consideraţia pe care poliţistul o acordă persoanelor, colegilor, superiorilor, subordonaţilor, drepturilor şi libertăţilor acestora, instituţiilor, legilor, valorilor sociale, normelor etice şi deontologice;

Integritatea morală - presupune adoptarea unui comportament conform normelor etice acceptate şi practicate în societate;

Conform art. 7 alin. 3 poliţistul trebuie să îndeplinească atribuţiile şi misiunile ce îi revin într-o manieră echitabilă şi obiectivă, cu respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei consacrate prin Constituţie şi prin alte legi, în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia europeană a drepturilor omului, Codul european de etică al poliţiei şi cu dispoziţiile tratatelor la care România este parte.

Conform art. 11 alin.1 poliţistul trebuie să acorde sprijin, conform competenţelor legale, victimelor infracţiunilor atunci când intră în contact cu acestea pe timpul şi în afara îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. În acest sens, victima este îndrumată către serviciile specializate ale poliţiei sau ale altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu şi este informată, după caz, cu privire la modalităţile de soluţionare a situaţiei sale.

Conform art. 26 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 ( republicată )privind organizarea și funcționarea Poliției Române, Poliția Română are următoarele atribuții principale:. apără viața, integritatea corporală și libertatea persoanelor, proprietatea privată și publică, celelalte drepturi și interese legitime ale cetățenilor și ale comunității iar conform art. 31 alin. 3 în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă și fermă. Polițistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare și abilități de gestionare a situațiilor conflictuale.

Având în vedere cele relatate, vă rog să răspundeți punctual la următoarele întrebări:

  1. Domnule ministru, ati luat la cunostință de înregistrarea audio ce a circulat în spațiul public avându-l protagonist pe inspectorul șef al I.P.J Călărași, dl. Nițu Ionuț Emil?
  2. Având în vedere dispozițiile legale din Statutul polițistului și Codul de etică și deontologie profesională al polițistului, ce măsuri de sancționare ați dispus împotriva inspectorului șef al I.P.J Călărași, dl. Nițu Ionuț Emil?
  3. Vi se pare normală atitudinea inspectorului șef vis-à-vis de o situație critică în care o bătrână bolnavă aflată la nevoie a solicitat sprijin din partea organelor de poliție?
  4. Considerați că retorica inspectorului șef este scuzabilă?
  5. Ne puteți explica ce-l recomandă pe dl. Nițu Ionuț Emil, în continuare pentru funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași?
  6. Considerați că atitudinea șefului I.P.J. Călărași respectă conduita reglementată de normele legale în vigoare privind Codul de etică şi deontologie al poliţistului și a Legii privind statutul polițistului?
  7. Considerați că limbajul folosit de inspectorul șef este demn de rangul funcției deținute de acesta?

Așteptăm să ne comunicați un răspuns la interpelare și măsurile luate în virtutea prerogativelor funcției pe care o dețineți.

Solicităm ca răspunsul să ne fie transmis în scris și oral.

Cu stimă,

Deputat PSD Dumitru Coarnă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.