C. Bîrcă: Criza de hârtie, ameninţare gravă la cultură şi civilizaţie!

 C. Bîrcă: Criza de hârtie, ameninţare gravă la cultură şi civilizaţie!

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a susținut recent de la tribuna arlamentului o declarație politică intitulată “Criza de hârtie, ameninţare gravă la cultură şi civilizaţie!”, al cărei conținut îl prezentăm în continuare:

„Titlul prezentei declaraţii are rolul de a atrage atenţia asupra unei noi crize care ameninţă grav nu numai cultura naţională dar şi gradul de civilizaţie.

Criza se manifestă şi pe plan mondial, dar la noi are efecte în viaţa de zi cu zi.

Astfel, hârtia s-a scumpit cu 50%-70% în numai două luni, afectând nu doar tipografiile şi implicit piaţa cărţii şi a publicaţiilor, ci şi industria ambalajelor de hârtie, extrem de solicitată ca urmare a eliminării treptate a ambalajelor de plastic.

Firmele care produc ambalaje din hârtie şi carton reuşesc cu greu să mai găsească materie primă pentru a onora valul mare de comenzi.

Amplitudinea şi viteza creşterilor de preţ sunt atât de mari încât ameninţă să provoace dispariţia unui mare segment de tipărituri.

Numărul mic de fabrici de hârtie din Europa fac cu greu faţă cererii, putând produce doar 35%-40% din cererea venită de pe continent.

Fabricile de hârtie s-au luptat ani de zile să supravieţuiască, pe măsură ce publicaţiile în print şi-au redus paginile şi au trecut în online.

România face faţă cu greu situaţiei, cu atât mai mult cu cât singura fabrică de hârtie din ţară, Fabrica Letea, şi-a închis demult porţile, vânzându-şi şi ultimele active, astfel încât toată marfa provine din import, nemaiexistând niciun producător autohton.

S-a creat o adevărată panică pe piaţa presei tipărite, ziare şi reviste, dar şi pe piaţa editurilor.

Pentru rezolvarea situaţiei, editurile au avansat soluţia pe termen scurt - hârtie de la Rezervele de Stat, solicitând Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) eliberarea unei cantităţi din stocurile naţionale.

Se impun măsuri urgente!

În acest caz, reiterez aforismul înţeleptului Cicero - "O cameră fără cărţi e ca un corp fără suflet."

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.